Θ. Λάλας: «Η Αρβελέρ είναι η απόδειξη των ανθρώπινων δυνατοτήτων»

0
2251

12-1040x520

Ο γνωστός δημοσιογράφος/ εικαστικός συνάντησε… μια μεγάλη Ελληνίδα και μας μιλάει για ενδιαφέρουσες ψυχές

Της Έφης Τσαμπάζη / [email protected]

Ζει πλέον όπως θαύμαζε να ζει. Και δεν είναι που το λέει. Το καταλαβαίνεις αμέσως. Με το χαμόγελο που σου συστήνεται, την αυστηρή αυτοκριτική που κάνει, τα λάθη που παραδέχεται και τα όνειρα που δεν φοβάται να μοιραστεί! Τα τελευταία χρόνια μας παρουσιάζει πρωτότυπα και πολύχρωμα έργα τέχνης που δημιουργεί ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Μια μεγάλη Ελληνίδα. Συνομιλίες με τον Θανάση Λάλα». Μια συνάντηση με την κ. Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ όπου… μπορούμε να είμαστε παρόντες!

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το βιβλίο σας «Μια μεγάλη Ελληνίδα. Συνομιλίες με τον Θανάση Λάλα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις «Αρμός»;

Τις συνομιλίες που έχω κάνει με την κ. Αρβελέρ τα τελευταία δύο χρόνια. Συναντήσεις και κουβέντες με πρόθεση! Ήθελα να μου αφηγηθεί την απίστευτη ιστορία της ζωής της και να ανακαλύψω, αν τα κατάφερνα, τον τρόπο που αντιμετώπισε τα εμπόδια που της παρουσιάστηκαν, πως ένας άνθρωπος που ήταν αριστερός στις ιδέες και παραμένει μέχρι σήμερα, συνεργάστηκε με την Φρειδερίκη, έζησε κι έγινε φίλη με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του αιώνα, έφτασε να είναι η έκτη στην ιεραρχία της γαλλικής δημοκρατίας, πρύτανης στη Σορβόννη και διευθύντρια του Πομμπούρ, του μεγαλύτερου φορέα πολιτισμού στην Γαλλία. Αν διαβάσετε τη ζωή αυτής της γυναίκας καταλαβαίνετε που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος αν ονειρεύεται, αν δεν χάνει τον στόχο του, αν εργαστεί σκληρά. Η Ελένη Αρβελέρ είναι η απόδειξη των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

arveler_1Αρχικά, γιατί επιλέξατε την κ. Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ;

Δεν ξέρω γιατί, δεν το σκέφτηκα, ακολουθώ τα σημάδια που μου στέλνει η ζωή, δεν σκηνοθετούμε εμείς την ζωή μας, άλλος είναι ο σεναριογράφος. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζούμε… Φαίνεται απλό και αυτονόητο αυτό κι όμως είναι τόσο εύκολο να βρεθείς από την άλλη μεριά και να κυνηγάς την ευτέλεια και την ευκολία. Πάντα με τραβούσε στη ζωή η κλωστή που μας δένει με τα σημαντικά, τα ενδιαφέροντα. Ο,τι επιλογή κι αν έχω κάνει μέχρι τώρα στόχος μου ήταν να απαντήσω στα ανεξήγητα κι όχι στα γνωστά και οφθαλμοφανή. Η Αρβελέρ είναι για μένα η κλωστή που μας δένει με την ανθρώπινη δυνατότητα μας, με το «εμείς» που μας κάνει λιγότερο μόνους και νικητές σε μια ιστορία ήττας!

Ποιο από όλα τα στοιχεία της σας γοητεύει περισσότερο;

Είναι ο εαυτός της πάντα, αδιαφορώντας ποιός είναι απέναντί της. Είναι ανοιχτή να ακούσει τους πάντες, τις αρέσει να μεταδίδει αυτά που έμαθε, δεν υπήρξε ποτέ θύμα της εξουσίας που είχαν οι θέσεις που ανέλαβε. Σαν ιστορικός έχει μια οπτική συνδυαστική που την κάνει αποκαλυπτική μιας άλλης πλευράς των γεγονότων και της αλήθειας. Υπερασπίζεται τους φίλους της λέγοντας πάντα την αλήθεια.

arvi

Είναι γνωστό ότι αν και μένει τον περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό, πάντα επιστρέφει.

Νοιώθω ότι αγαπάει την Ελλάδα απελπισμένα, με μια πέτρα στο λαιμό πάντα. Πονάνε τα μάτια της όταν βλέπει το στραβό, αλλά είναι ένας άνθρωπος που έμαθε να ζει με τα λίγα και καταλαβαίνει το πρόβλημα που κουβαλάει η επιθυμία για τα πολλά. Νομίζω ότι αν η Αρβελέρ δεν έφευγε από την Ελλάδα για να ξαναγυρίσει θα μαράζωνε. Το έξω της Αρβελέρ είναι η δυνατότητα που δίνει στο μέσα της για να συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί.

Η διαδικασία των συνεντεύξεων που κάνατε μαζί της για τις ανάγκες του βιβλίου ήταν…..

Η συνέντευξη είναι μια άλλη μορφή αφήγησης. Είναι ένα εργαλείο να καταγράψουμε ζωή και να σκεφτούμε γύρω από την ζωή. Το εύρημα της ερώτησης είναι ένας μοναδικός τρόπος να μπει στο παιχνίδι ο αναγνώστης και να νοιώσει οικεία την αφήγηση. Ο ερωτών είναι ο αναγνώστης που μετατρέπει την περιέργεια του σε αφορμή να ξεκλειδώσει ο απέναντι τον χαρακτήρα του. Η καλή συνέντευξη για μένα είναι η ανακάλυψη από την μεριά του αναγνώστη ακροατή οτι η ερώτηση που διαβάζει είναι αυτή που είχε κι αυτός πίσω από τα χείλη του. Βέβαια το να γίνει μια συνέντευξη βιβλίο είναι μια αρκετά επίπονη δουλειά. Όσο δύσκολο να φτιάξει έναν χαρακτήρα σε ένα διήγημα, μια νουβέλα ή ένα μυθιστόρημα.

Να περιμένουμε και άλλα ανάλογα βιβλία σας;

Μου αρέσει πολύ αυτό το είδος λογοτεχνικής δουλειάς. Μου αρέσει το είδος που στηρίζεται σε ντοκουμέντα λόγου. Μου αρέσουν οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας σε ψυχές ενδιαφέρουσες… Μοιάζουν με βουτιές στην δική μου σκοτεινή πλευρά. Ανακαλύπτεις μόνο όταν ανακαλύπτεσαι!

Τα τελευταία χρόνια συνδιαλέγεστε με τον κόσμο, μέσω της εικαστικής τέχνης. Το γράψιμο σας έλειψε;

Δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω. Ζω τώρα πια όπως θαύμαζα να ζω. Μου αρέσει να ζω. Το τι κάνουμε και θα κάνουμε στη ζωή μας καθορίζεται από τον τρόπο που ζούμε. Για να γίνεις συγγραφέας, ζωγράφος, δικηγόρος ή πολιτικός… πρέπει πάνω από όλα να ζεις σαν συγγραφέας, ζωγράφος, δικηγόρος, πολιτικός… Ο τρόπος ζωής σε κάνει αυτό που είσαι.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;
Ποτέ δεν είχα επαγγελματικά σχέδια. Η αμοιβή μου πάντα ήταν η ικανοποίηση της περιέργειάς μου. Παραμένω περίεργος, για αυτό και θα συνεχίσω να εκστρατεύω στα σκοτάδια μου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.