ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ;

1
1727

σαρτργράφει αηδίες η Κατερίνα Νικολάου / [email protected]

Τον τελευταίο καιρό με αηδιάζει όλο και περισσότερο η καθημερινότητα που ζω. Με αηδιάζει το σκεπτικό κάποιων ανθρώπων, με αηδιάζει ο τρόπος που πρέπει να επιβιώνουμε αντί να ζούμε, με αηδιάζει καμιά φορά κι ο ίδιος μου ο εαυτός που ενίοτε παρασύρεται στο γαϊτανάκι των αρνητικών σκέψεων για τον άλλο. Γιατί σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας έχει κάνει μότο της την αφοριστική ρήση του Ζαν Πωλ Σαρτρ “η κόλαση είναι οι άλλοι”.

Και ποιοι είναι όμως οι άλλοι;

Οι “γραβατωμένοι” που έκλεβαν την εφορία; Οι αγρότες που “έκαναν τις επιδοτήσεις μερσεντέ”; Οι δημόσιοι υπάλληλοι που “τα ξύναν (sic), με πλαστά πτυχία και παίρναν μισθούς; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κόβαν αποδείξεις; Οι δημοσιογράφοι που “μας τάιζαν σανό”; Το Εθνικό που ανεβάζει Ξηρό; Οι “αμόρφωτοι” που καταθέτουν μισθούς στα πόδια του κάθε λαϊκού αοιδού που οι “κουλτουριάρηδες οι δήθεν” χαρακτηρίζουν ως παρακμιακό;

Μα όλοι θα βρουν κάτι για κάποιον να πουν κι αυτός πάντα είναι ο άλλος. Επικρατεί μίσος και αλληλοσπαραγμός χωρίς να γίνεται από την πλειοψηφία μια προσπάθεια αυτοβελτίωσης. Έξι χρόνια κρίσης το μόνο που έκαναν ήταν να βαθύνουν το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Τις ποιες; Πλέον είναι δύο: οι φτωχοί κι εκείνοι που δεν φτώχυναν ακόμα. Γιατί 62 οικογένειες που κρατάν τον πλούτο μιας χώρας δεν συγκροτούν κοινωνική τάξη αλλά υποκουλτούρα (με την κοινωνιολογική έννοια της λέξης).

Κοιτάμε με μίσος τις φωτογραφίες με τα λουλούδια στα μπουζούκια, την άλλη που έχει ακριβή τσάντα, τον δείνα που πήρε καινούριο αυτοκίνητο.

Διάβασα χτες πως ο Στάλιν έψαχνε στα περιττώματα όσων θεωρούσε εχθρούς του καθεστώτος. Όπως αποκάλυψε ένας πρώην πράκτορας , “όταν οι συνάδελφοί του στην ανάλυση των κοπράνων που έκαναν έβρισκαν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, τότε συμπέραναν ότι ο «στόχος» ήταν ήρεμος και προσεγγίσιμος. Αντίθετα, εάν στα περιττώματα εντόπιζαν έλλειψη κάλιου για παράδειγμα, αυτό σήμαινε ότι ο δότης είναι νευρικός και ίσως να πάσχει από αϋπνίες”.

Είμαστε ένα βήμα πριν αρχίσουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο. Όποιος θα έχει υπολείμματα από ό,τι δαιμονοποιείται κατά καιρούς, να ρίπτεται στην πυρά. Με τις ξενέρωτες που λέει κι η Άννα Βίσση!

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.