Γράφειη Μαριάννα Μιχαηλίδου, μέλος του Συλλόγου “Ιδαία Γη”
Πολλοί λένε ότι ο πολιτισμός είναι η πηγή της ζωής ενός λαού, το κέντρο της μνήμης του, η βάση για τη συνέχιση της ύπαρξής του…
Πράγματι, στο πέρασμα των αιώνων της ιστορίας του δικού μας λαού, υπήρξαν συγκλονιστικές στιγμές που τον ανύψωσαν και τραγικές στιγμές που θα μπορούσαν να τον εξαφανίσουν. Τα εδάφη μας, ο πλούτος της γης μας, το μοναδικο μας κλίμα και οι συγκλονιστικές ομορφιές της χώρας μας προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν όσους την γνωρίζουν. Η επιβίωσή μας, πέρα και πάνω απ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, βασίζεται στην ιστορία μας. Ο επαναπροσδιορισμός της ύπαρξης μας, κάθε φορά που έχουμε νιώσει χαμένοι, οι πιο άμεσες και αδιαμφισβήτητες διέξοδοι από τον λαβύρινθο, που χτίσαμε ή έχτισαν άλλοι για εμάς, φωτίζονται από τον πολιτισμό μας. Ολόκληρη η παρακαταθήκη των προγόνων μας, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, σαφώς αλλά ποτέ αδικαιολόγητα διαφοροποιημένη, είναι η παράδοση μας.
Η παράδοση που όλοι κουβαλάμε μέσα μας, που αγαπάμε και θέλουμε να την προστατεύσουμε, να την γνωρίσουμε και σε άλλους, να μην την αφήσουμε να χαθεί…
Με αυτόν τον σκοπό, λοιπόν, ζει και αναπνέει στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» .
Οι συμπατριώτες μας αυτοί ζουν μακριά από τον τόπο γέννησής τους αλλά τον έχουν πάντοτε μέσα στην καρδιά τους. Μιλούν για την Κρήτη, ακούν και παίζουν την μουσική της, χορεύουν τους χορούς της. Διαδίδουν, σε ολοένα και περισσότερους, την κρητική παράδοση, καθώς τα μέλη του Συλλόγου αυξάνονται συνεχώς. «Ταξιδεύουν» τα μέλη του και τους μαθητευόμενους χορευτές και χορεύτριες του σε διαφορετικά μέρη της Κρήτης, μέσα σπό τη μουσική και τους χορούς της.
Στο ετήσιο πρόγραμμα της Ιδαίας Γης συμπεριλαμβάνονται μαθήματα εκμάθησης κρητικών χορών όλων των επιπέδων, για παιδιά και ενηλίκους, μαθήματα διδασκαλίας κρητικών μουσικών οργάνων, συμμετοχές σε πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εκδρομές και γλέντια. Ο χώρος του αποτελεί πόλο έλξης, ακόμη και για όσους δεν χορεύουν αλλά απλώς ψυχαγωγούνται σε αυτόν, πίνοντας ρακή. Το πιο σημαντικό και ουσιώδες όμως είναι η αγάπη για την Κρήτη μας, την οποία έχουν εμπνεύσει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι ιδρυτές του Συλλόγου.
Εάν θέλαμε να πούμε, σε ένα μικρό παιδί, την ιστορία τους, με τη μορφή ενός παραμυθιού, θα ήταν κάπως έτσι:
«Μια φορά και έναν καιρό, ταξιδιώτες από ένα νησί, μοναδικό σε ομορφιά και ριζωμένο στα νότια της Μεσογείου, ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν τον κόσμο που ποτέ δεν είχαν συναντήσει. Αφού διέσχισαν ποτάμια και βουνά, δύσβατα μονοπάτια και απέραντες πεδιάδες, χωρίς να μπορούν να ξεκουραστούν και να χορτάσουν τη δίψα και την πείνα τους, είδαν από μακριά, μια πόλη, όμορφη αλλά και παράξενη, άγνωστη αλλά και φιλόξενη, μία πόλη που τους θύμιζε κάτι από τον τόπο τους. Εκεί φύτεψαν το δέντρο του νησιού τους, για να υπάρχουν πάντοτε οι καρποί που θα τους το θυμίζουν, για να το γεύονται και αυτοί και όσοι ξαποσταίνουν κάτω από τη σκιά του».
Όποιος, λοιπόν, από εμάς ταξιδέψει στην όμορφη Θεσσαλονίκη, θα μπορέσει να ακούσει τους χτύπους μίας μικρής κρητικής καρδιάς ανάμεσα στους ήχους ενός ζωντανού και χαρούμενου πλήθους φίλων του νησιού μας.
Περισσότερες πληροφορίες :