«Ιλιάδα η εμή»:έκθεση σχεδίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

0
434

 

sgsrfgsfgsΑπό το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την έκθεση σχεδίων του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τίτλο «Ιλιάδα η εμή».

Η έκθεση, η περιοδεία της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, περιλαμβάνει 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου.

Επεξηγηματικά σχόλια και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής Ιλιάδας που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου, οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να βρουν στο ομότιτλο λεύκωμα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) που τη συνοδεύει.

Για το έργο του γράφει ο ζωγράφος:

«… Πρόσφατα, χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη «δική» μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.

Σε ώρες δύσκολες, όπου μπορούσα να έχω μόνο ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια μου, δημιούργησα τα σκίτσα. Ασπρόμαυρα. Φώτα και σκιές μόνο. Ταξίδι μακρινό και μοναχικό στις στοές του Ομήρου. Το ακολούθησα, όπως έκανα όταν ήμουν παιδί· χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς φόρμες και δοτές ηθικές. Έτσι έπλεξα το μύθο απ’ την αρχή, συναντώντας τη «δική» μου Ιλιάδα· με τον Όμηρο, όμως, πάντα παρόντα, να με κρίνει και να με καθοδηγεί.».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21.00.

Για τον καλλιτέχνη και το έργο του θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής  Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ηπείρου,  Ανδρέας Κατσούρης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Ανάπλους», Βασιλεία Κατσάνη.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα ντύσουν με τις νότες τους οι μουσικοί  Γιώργος Γαβριήλ (φωνή) και Θεόδωρος Παλτόγλου (πιάνο), ερμηνεύοντας αγαπημένα κομμάτια Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καθώς και άσματα σε κυπριακή διάλεκτο.

Η παρουσίαση της έκθεσης σχεδίων «Ιλιάδα η εμή» του Γιώργου Κούμουρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας πραγματοποιείται με τη συνεργασία του γραφείου πολιτισμικών & μορφωτικών δράσεων «Ανάπλους», την ευγενική συνδρομή του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, την υποστήριξη φιλοξενίας από το Jolly Hotel και το Restaurant “Alekos”, την ηθική υποστήριξη του Συλλόγου Κυπρίων Ηπείρου και με την υποστήριξη επικοινωνίας από το elculture.gr, το περιοδικό Άπειρος Χώρα, τις εφημερίδες Ηπειρωτικός Αγών και Θεσπρωτική, τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87.9 FM και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια φιλοξενίας της έκθεσης θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιλιάδα η εμή. Η δική μου Ιλιάδα», για οργανωμένες σχολικές ομάδες Α΄~Γ΄ Γυμνασίου. Μέσα από στοχευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και την πρακτική ενασχόληση των μικρών επισκεπτών με τα φιλοξενούμενα εικαστικά έργα επιχειρείται ένας διαθεματικός τρόπος προσέγγισης και ανάγνωσης της ομηρικής Ιλιάδας σε ανοικτό διάλογο με τα εκφραστικά μέσα και τα μηνύματα των έργων της Ιλιάδας του Γιώργου Κούμουρου.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Προηγούμενο άρθροΒ΄ Κύκλος Εγγραφών στο επιδοτούμενο πρόγραμμα διαδικτυακών μαθημάτων
Επόμενο άρθρο«Στη Φτερωτή του Χρόνου»: έκθεση στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας–Θράκης
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.