“Κάλεσμα Συνειδητότητας”: εκδήλωση για τον Γκουρτζίεφ στην Πρωτοπορία

0
1416

«Ο άνθρωπος παραμένει ένα μυστήριο για τον εαυτό του. Έχει μια νοσταλγία για την Ύπαρξη, μια λαχτάρα για διάρκεια, για μονιμότητα, για απολυτότητα – μια λαχτάρα να είναι. Κι όμως, οτιδήποτε αποτελεί την ζωή του είναι προσωρινό, εφήμερο, περιορισμένο. Ποθεί ένα άλλο επίπεδο, μια άλλη ζωή, έναν κόσμο που είναι πέρα από τον ίδιο, στον οποίο νιώθει ότι είναι προορισμένος να συμμετέχει. Αναζητά μια ιδέα, μια έμπνευση, που θα μπορούσε να τον κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση, που συχνά εγείρεται ως ένα ερώτημα: Ποιος είμαι; Ποιος είμαι σε αυτόν τον κόσμο; Εάν το ερώτημα αυτό γίνει αρκετά ζωντανό, θα μπορούσε να κατευθύνει την πορεία της ζωής του. Ο ίδιος δεν μπορεί να το απαντήσει… Όμως νιώθει ότι οφείλει να το καλωσορίσει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στον εσωτερικό δρόμο. Θέλει να ανοίξει τα μάτια του. Θέλει να ξυπνήσει, να αφυπνιστεί».

ΖΑΝ ΝΤΕ ΣΑΛΤΣΜΑΝ 

 

Το Κέντρο Γκουρτζίεφ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχέτυπο,

σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με τίτλο

Κάλεσμα Συνειδητότητας.

Θα διαβαστούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το ανέκδοτο βιβλίο της Ζαν ντε Σάλτσμαν, The Reality of Being, που αναφέρονται στη διδασκαλία του Γκουρτζίεφ, και πρόκειται να εκδοθεί προσεχώς από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.

Τα κείμενα θα διαβάσουν ο Στέφανος Ελμάζης (συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ και των εκδόσεων Αρχέτυπο)

και η Σίσσυ Τσιομπάνου (νομικός).

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014, ώρα 7.30 μ.μ.

Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, Θεσσαλονίκη

Λ. Νίκης 3, τηλ. 2310 226190

Η Ζαν ντε Σάλτσμαν υπήρξε η σημαντικότερη μαθήτρια του Γκουρτζίεφ, στην οποία ο ίδιος, λίγο πριν το θάνατό του (1949), ανέθεσε τη συνέχιση και μετάδοση της διδασκαλίας του. Ένα έργο που η Ζαν ντε Σάλτσμαν υπηρέτησε με αφοσίωση τα επόμενα σαράντα χρόνια, εγκαθιδρύοντας κέντρα για την πρακτική άσκηση της διδασκαλίας στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, μέχρι το θάνατό της το 1990, στο Παρίσι, σε ηλικία 101 ετών.

 

 www.gurdjieff-center.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΝΑΣ / Πού θα πάμε, τί θα δούμε, τί θα ακούσουμε (30/10-5/11)
Επόμενο άρθροΑΠΟΧΗ, έως ότου ξαναπούμε: “Καλημέρα Ελλάδα!…”
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.