Καζάνι που βράζει

0
820

kazani grevenaΓράφει η Ελένη Καρλιγκιώτη / [email protected]

Καζάνι που βράζει ήταν η  κατάσταση, θα σου έλεγε κάποιος που θα γύριζε από το ταξίδι στη Συρία·  καζάνι που βράζει, ήταν πράγματι η κατάσταση που είδαμε πριν λίγες μέρες σε ένα χωριό το Γρεβενών.  Ακριβώς όπως το ακούς, όχι εξαιτίας εντάσεων και διαφορών αλλά γιατί ήρθε  ο καιρός που οι ντόπιοι ζεσταίνουν τα καζάνια για να ετοιμάσουν το τσίπουρο.

Σαν παιδιά της πόλης λοιπόν, πρωτάρηδες σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, φορτώσαμε τα μπογαλάκια μας και βρεθήκαμε εκατόν εβδομήντα  χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη για να δούμε από κοντά το τελετουργικό της παρασκευής και της απόσταξης. Μην φανταστείς ότι περπατήσαμε το αμπέλι, μαζέψαμε και πατήσαμε τα σταφύλια· πως θα μπορούσαμε άλλωστε όταν αμπελώνα έχουμε δει μόνο από φωτογραφία..είχαμε όμως καλούς οικοδεσπότες που άνοιξαν το σπίτι τους και μας μύησαν στα μυστικά της προετοιμασίας, και της επεξεργασίας. Και επειδή αγροτόπαιδα δεν μας λες, δεν προσφέραμε και καμία σημαντική βοήθεια αντ’ αυτού σαν παρέα εκπαιδευτικής εκδρομής, επιδοθήκαμε σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις πως και γιατί.  Από τις ποικιλίες σταφυλιών, τα συστατικά, τους βαθμούς βρασμού και τα γράδα έως και την πρώτη δοκιμή σαν άλλος αλχημιστής λαμβάνεις μέρος σε μια μυσταγωγική τελετή· σε μια τελετή παραγωγής, γέννησης  και ενηλικίωσης, όπως την περιγράφουν οι ντόπιοι, που με περίσσια φροντίδα και μεράκι ξενυχτούν δίπλα στο καζάνι έως και το τελευταίο λεπτό απόσταξης του.

Κάθε καζάνι μια αφορμή για παρεϊστικη συγκέντρωση, μια αφορμή για ένα μικρό γλέντι· μια ευκαιρία η οικοδέσποινα να στρώσει μεγάλο τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα, να πάρουν φωτιά τα κάρβουνα και οι καλεσμένοι να  γευτούν την τοπική, από καρδιάς, φιλοξενία. Το κουβάρι έπειτα ξετυλίγεται μόνο του και η συνέχεια είναι ακριβώς αυτή που φαντάζεσαι.. Φαγητό, ποτό, τραγούδια και χοροί, φιλοξενούμενοι και ντόπιοι μπλέκονται σε μια γιορτή όπως ακριβώς αυτή που περιγράφει ο Νιόνιος, «Ας αρχίσουν οι χοροί, και θα βρούμε αλλιώτικα, στέκια επαρχιώτικα, ώσπου η σύναξης αυτή, σαν χωριό αυτόνομο, θα ξεδιπλωθεί…»

Το καζάνι και η παραγωγή αποσταγμάτων είναι η ευκαιρία για να βρισκόμαστε. Ο λόγος για να φεύγουμε από την πόλη να βρισκόμαστε με φίλους και η αρχή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και την λαογραφία του, που έστω και αργά αρχίζουμε να μαθαίνουμε..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.