ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ (ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ)

0
1066

galaxy

ΤΑ ΚΑΤΑ… ΜΑΡΚΩΝ Γράφει ο Κώστας Μαρίνος

Είστε για ένα ταξίδι; Ή μάλλον δυο και τρία ταξίδια με προορισμό το ένα αρκετά μακρινό και το άλλο μάλλον πολύ κοντινό. Ελπίζω πως ναι, γιαυτό, ας δέσουμε τις ζώνες, ας ξεχάσουμε την καθημερινή μιζέρια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε από την άγνοια όσων ελέγχουν τις ζωές μας και φύγαμε.

Προσοχή όμως: χρειάζεται θάρρος για να κάνουμε αυτά τα ταξίδια αφού θα φύγουμε από τη Γη και θα φθάσουμε πού; σίγουρα πολύ μακριά αφού θα έχουμε οδηγό μας τον καθηγητή σε αυστραλιανό πανεπιστήμιο Ντέιβιντ Κρίστιαν ο οποίος σε άρθρο του σε επιστημονικό ιστότοπο δίνει μερικά στοιχεία που μόνον ως ιλιγγιώδη μπορούν να χαρακτηριστούν. Λοιπόν, κατά τον κ. Κρίστιαν στον γαλαξία μας υπάρχουν μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα και τουλάχιστον εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το σύμπαν. Συμπεραίνει με βάση αυτούς τους αριθμούς ότι θα πρέπει να υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμυρίων ή έστω εκατό δισεκατομμύρια πλανήτες παρόμοιοι με την Γη μας μόνο στον δικό μας γαλαξία. Δεν έκανε αυτούς τους υπολογισμούς για να μας ξαφνιάσει αλλά για να αναρωτηθεί για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου ίχνους ζωής σε ορισμένους από αυτούς, να μας προβληματίσει για το ενδεχόμενο να έχουν αναπτυχθεί σε κάποιους από αυτούς τους πλανήτες νοήμονα όντα και κυρίως να μας κάνει να σκεφτούμε την πιθανή εξέλιξη της ζωής σε αυτούς τους πλανήτες. Θέτει όμως και ένα βασικό ερώτημα: γιατί μέχρι τώρα δεν έχει φθάσει ως τα μέρη μας κάποιο μήνυμα για την ύπαρξή τους; Η απάντηση που δίνει θα έπρεπε να μας προβληματίσει αφού ο κ. Κρίστιαν πιστεύει πως εάν εμείς οι κάτοικοι της Γης, νοήμονα όπως πιστεύουμε όντα, έχουμε κατορθώσει να τραυματίσουμε σοβαρά ως και ανεπανόρθωτα τον πλανήτη μας, μήπως και αυτά τα άλλα όντα, όποια μορφή και εάν είχαν ή έχουν, ακολουθώντας παράλληλη πορεία στην εξέλιξη τους κατέστρεψαν και τους δικούς τους πλανήτες;

Κρίσιμη η ερώτησή του και ας σκεφτούμε τις απαντήσεις μας στο ταξίδι της επιστροφής που θα μας φέρει πίσω στη Γη και θα μας οδηγήσει ως το εσωτερικό του σώματος μας αφού στον ίδιο ιστότοπο ο Τζόισι Ιτο από το ΜΙΤ μας συστήνει έναν κόσμο που αγνοούμε και ο οποίος είναι ο μικρόκοσμος των μικροβίων που φιλοξενούμε στο έντερο μας. Μην σταματήσετε τώρα την ανάγνωση αυτού του κειμένου. Κομμάτι του εαυτού μας είναι και αυτά τα μικρόβια αφού όπως γράφει ο κ. Ίτο παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας μας. Αυτό διότι τα μικρόβια όπως αναφέρει παράγουν μια σειρά νευροδιαβιβαστών οι οποίοι επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου, ώστε πλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι πολλές ψυχιατρικές παθήσεις οφείλονται στα μικρόβια του εντέρου. Άλλα μικρόβια μας προστατεύουν και αυτό διαπιστώθηκε από την αύξηση των αλλεργιών όταν αυξήθηκε και η μανία μας για απόλυτη καθαριότητα η οποία οδηγεί σε καταστροφή αυτών των χρήσιμων μικροβίων που ζουν στην επιδερμίδα του ανθρώπου. Όμως μικρόβια ζουν και στο έδαφος και όταν τα καταστρέφουμε από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στερούμε τα φυτά από έναν παράγοντα που τα βοηθά να περιέχουν όλα τα χρήσιμα συστατικά που τα αναζητούμε στην συνέχεια καταναλώνοντας βιταμίνες που παρασκευάζονται με τεχνητό τρόπο στα εργαστήρια.

Σήματα κινδύνου έστειλαν οι επιστήμονες στη διάρκεια αυτών των «ταξιδιών». Ας τα έχουμε υπόψη μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.