Και εγένετο… ΚΕΑΣΜ!

0
2466

keasmΚάτι νέο ξεκινάει από μια ομάδα φοιτητών, από μια ομάδα νέων και σκεπτόμενων ανθρώπων! Λίγα λόγια λοιπόν για το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης…

Ιδεολογική ταυτότητα

Η ελεύθερη οικονομία με στόχο δομικές και εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις

Δεν πιστεύουμε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι ιδεολογία. Οι πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις, αυτές για τις οποίες συζητούμε επί μακρόν στη χώρα, είναι ο στόχος. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη σχέση κράτους-ιδιωτών, στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων με στόχο την ενίσχυσή τους, στην υγεία και στην παιδεία, ώστε να καταστούν βραχυπρόθεσμα βιώσιμες και μακροπρόθεσμα καρποφόρες και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας και την παραμονή της στον στενό, οικονομικό και γεωστρατηγικό, ευρωπαϊκό πυρήνα.

Τι είδους μεταρρυθμίσεις όμως; Αυτές που γίνονται με όπισθεν ή με βάση τις αρχές του φιλελευθερισμού, με στόχο τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αστικής κοινωνίας;

Αν σκεφτεί κανείς τη διατύπωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού», στόχος είναι ο νέος ορισμός της. Αυτός, πλέον συνίσταται στη ριζοσπαστική προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο αρχών της αστικής δημοκρατίας.

Συγκυρία

Η παρούσα συγκυρία προσφέρεται για επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων και ιδεολογικών αρχών. Η ελληνική Κεντροδεξιά δίνει διαρκώς μάχες. Αρχικά, έδωσε τη μάχη με τον εαυτό της. Το στοίχημα ήταν να μεταβληθεί από μια Δεξιά με σκληρα χαρακτηριστικά σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά του αστικού χώρου. Η μάχη αυτή κερδήθηκε με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1979. Η επόμενη μάχη που έδωσε η Κεντροδεξιά ήταν με την αριστερή ιδεολογία σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Τη συγκεκριμένη μάχη η Κεντροδεξιά την έχασε κατά κράτος. Μόνο όταν κατόρθωσε να επιβάλλει την ατζέντα της και να μην συνιστά παρακολούθημα της Αριστεράς, κέρδισε τη μάχη. Ιστορικά αποδείχθηκε πως μπορεί η Κεντροδεξιά να κέρδισε μια μάχη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές αυτής του 1990, έχασε όμως τον πόλεμο. Είχε ξανά άλλες δύο φορές την ευκαρία της, το 2004 και το 2012. Για πολλούς εσωτερικούς αλλά και εξωγενείς λόγους, η Κεντροδεξιά έχασε.

Η Κεντροδεξιά σήμερα δίνει εκ νέου τη μάχη με τον εαυτό της. Προϋπόθεση για να μπορέσει να κερδίσει κοινωνικές μάχες είναι να αποφασίσει επιτέλους τι θέλει να είναι, να αποκτήσει μία σταθερή ιδεολογική ταυτότητα.

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης έρχεται σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική Κεντροδεξιά βρίσκεται σε φάση αποδρομής για να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Ποια Κεντροδεξιά θέλουμε; Φιλελεύθερη και αστική ή μια λαϊκή Δεξιά με νότες φιλελευθερισμού;

-Τι πολιτικές πρέπει να εφαρμόσει η σύγχρονη Κεντροδεξιά; Να εφαρμόσει «ανακουφιστικές» πολιτικές ή να καταστρώσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα περιλαμβάνει πολιτικές σε δύο επίπεδο, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο;

-Σε ποιους πρέπει να απευθυνθεί η Κεντροδεξιά; Στο όλο και συρρικνούμενο ακροατήριό της ή σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας έως και τη λαϊκή δεξιά;

keasm2Αυτοκριτική

Η Κεντροδεξιά πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα:

-Πώς και και γιατί έχασε την ιδεολογική μάχη με την Αριστερά από τη δεκαετία του ’80 και μετά; Δεν έπεισε το μακροπρόθεσμό σχεδιό της ή μήπως προσπάθησε να παίξει, ατυχώς, στο ίδιο γήπεδο του λαϊκισμού και της παροχολογίας;

-Πώς και γιατί άφησε αναξιοποίητη την ευκαιρία και την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία του 2004; Δεν ευνόησε η συγκυρία ή υποτάχθηκε στις ίδιες σειρήνες με τους αντιπάλους της;

-Πώς και γιατί στην καμπή της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Εμφύλιο, το 2012, ανέκοψε πάλι την πορεία της, παραδιδόμενη στον διαρκή προεκλογικό λαϊκισμό της γνήσιας Αριστεράς;

Τι θέλουμε;

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης δεν είναι κόμμα. Παρ’ όλα αυτά θέλει να παραγάγει πολιτική και προτάσεις, να δώσει πρακτικές απαντήσεις και λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης δεν είναι όμιλος συζήτησης. Κινείται σε ένα πολιτικό πλαίσιο και ασχολείται με υπαρκτά και φλέγοντα πολιτικά ερωτήματα. Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης είναι Ινστιτούτο πολιτικών μελετών, που κινείται στο χώρο της Κεντροδεξιάς, εμπνέεται από τις αρχές της ελευθερίας και της επιλογής και επιδιώκει τη διαμόρφωση μεταρρυθμιστικών πολιτικών!

Μια σημαντική σημείωση: δεν είμαστε ούτε επιδιώκουμε να γίνουμε τμήμα της ΝΔ, της κυρίαρχης Κεντροδεξιάς παράταξης. Πιστεύουμε πως η σημερινή, διαρκώς συρρικνούμενη και περιοριζόμενη ΝΔ, δεν απηχεί το σύνολο του χώρου στον οποίο απευθυνόμαστε. Αν θα τον εκφράσει εκ νέου, είναι δικό της, υπαρξιακό ζήτημα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν μένουν πολλά ακόμα να πούμε. Ξεκινάμε, να ασχολούμαστε με πολιτικές προτάσεις για όλο το φάσμα του δημόσιου βίου. Ξεκινάμε, να λαμβάνουμε μέρος στη συζήτηση για το μέλλον της χώρας, με αδιαμφησβήτητες σταθερές την παραμονή στον στενό πυρήνα της Ευρώπης. Ξεκινάμε, να λαμβάνουμε μέρος στη συζήτηση για την ανασύσταση και τον επαναπροσδιορισμό της Κεντροδεξιάς, ως εγγυήτριας δύναμης της ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.

Είμαστε νέοι, όμως η νεότητα per se δεν είναι προσόν. Θέλουμε όμως να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και τη μαχητικότητα της γενιάς μας, ώστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στο διάλογο για τη χώρα και για το χώρο μας.

Δεν έχουμε παρωπίδες, αμφισβητούμε, διερωτώμαστε, προτείνουμε, διαλεγόμαστε. Με άλλο λόγια, ξεκινάμε!

Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης

 

Προηγούμενο άρθροΗ Γαλλία και η ελληνική κεντροδεξιά
Επόμενο άρθροΚάποτε στα «Σπορ του Βορρά» (1995-1996)…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.