Καλά τα δημοψηφίσματα αλλά…

1
725
"Τα πρωινά στον καφενέ του Σωτήρη" @Lefteris Zopidis
"Τα πρωινά στον καφενέ του Σωτήρη" @Lefteris Zopidis

Εδώ και πολύ καιρό ακούμε και διαβάζουμε πολλούς να προτείνουν με μεγάλη ευκολία τη μη εξυπηρέτηση του χρέους από την Ελλάδα, την πτώχευση και την έξοδο από τη Ζώνη Ευρώ. Είναι προφανές πως τέτοιες αποφάσεις δεν πρόκειται να τις πάρουν οι όποιοι ηγέτες μιας χώρας αν δεν ζυγίσουν επακριβώς τις συνέπειες.

Ωστόσο, στη συζήτηση αυτή που έχει εμπλέξει κατ΄ ανάγκην κάθε Έλληνα πολίτη, ένιωσα από καιρό μια έλλειψη ενημέρωσης από τους πολιτικούς μας για τις συνέπειες αυτές, ώστε να μην επιδίδεται ο καθένας – που δεν είναι ειδικός στα οικονομικά – σε τέτοιες προτροπές που  πολύ εύκολα μπορούν να παρασύρουν τις δοκιμαζόμενες μεγάλες μάζες.

Νομίζω πως η ανάλυση και ο… λογαριασμός που κάνει ο οικονομολόγος της Ελβετικής Τράπεζας UBS, Stéphane Deo δίνει ένα παράδειγμα για τα όσα θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι πολιτικοί μας αν φερειπείν αποφασίσουν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, όπως ακούστηκε αυτές τις μέρες, μια και ωραία είναι τα δημοψηφίσματα, πολύ δημοκρατικά και λύνουν και τα χέρια των διοικούντων, πρέπει ωστόσο να ξέρει ο κόσμος και τι ψηφίζει.

Μας λέει λοιπόν τι θα συμβεί:

1. Η μη εξόφληση του χρέους. Μπορεί επίσης να προκύψει και εάν μια χώρα παραμένει εντός της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση εξόδου όμως, το κόστος θα διπλασιαστεί από την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεών της. 

2. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Περιουσιακά στοιχεία από τις τοπικές τράπεζες θα πρέπει να μετατραπούν στο νέο νόμισμα, κατ ‘ανάγκη χαμηλότερο από το ευρώ, πράγμα το οποίο θα προκαλέσει μαζική απόσυρση κεφαλαίων. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό το «bank run» είναι να κλείσουν οι τράπεζες. 
3. Η έξοδος μιας χώρας από τη Ζώνη Ευρώ θα συνεπιφέρει, κατά πάσα πιθανότητα, έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
4. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ δεν θα διαρκέσει πολύ. Η Ζώνη Ευρώ θα μπορούσε να επιβάλει δασμό στις εξαγωγές της αποσχισθείσας χώρας ίσο με το ποσοστό της υποτίμησης.
5. Ενδέχεται να προκύψουν εντάσεις εάν μια μερίδα του πληθυσμού ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ενιαίου νομίσματος. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κάνει τους παρακάτω υπολογισμούς:

-> Το νόμισμα θα μειωθεί κατά 60% έναντι του ευρώ.
-> Το κρατικό χρέος και το χρέος των εταιριών θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 7% .
-> Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών θα υποστεί συρρίκνωση κατά 50%.
-> Εάν το ήμισυ των τραπεζικών καταθέσεων αποσυρθεί πριν από την απόσχιση, το κόστος της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εκτιμάται μεταξύ του 50 και 60% των κεφαλαίων τους.

Για ένα μέλος στην περιφέρεια της Ζώνης Ευρώ όπως η Ελλάδα, το εισιτήριο εξόδου θα κόστιζε μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ κατ’ άτομο για το πρώτο έτος και μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.

Εάν πάλι μια χώρα όπως η Γερμανία αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη Ζώνη Ευρώ, το κόστος για κάθε πολίτη της θα κυμαινόταν μεταξύ 6.000 με 8.000 ευρώ το έτος εξόδου και μεταξύ 3500 και 4500, τα επόμενα έτη.
Αντιθέτως, σε περίπτωση ενός συνδυασμένου «κουρέματος» κατά 50% του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και εξαγοράς του υπολοίπου από τη Ζώνη Ευρώ, το κόστος θα ήταν περί τα 1.000 ευρώ για κάθε Γερμανό πολίτη.

(η πηγή μου είναι η εφημερίδα Les Echos του Βελγίου και η σχετική εκπομπή της France Inter)

Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω την ακρίβεια των υπολογισμών, αλλά αφού οικονομολόγοι σε όλον τον κόσμο ασχολούνται καθημερινά με τα σενάρια που αφορούν τη χώρα μας, μήπως οι πολιτικοί μας που την κατάντησαν συνεχές πρωτοσέλιδο θα μπορούσαν να “κάνουν λιανά” στον Έλληνα πολίτη τι σημαίνει το κάθε σενάριο για το αύριο;

 

 

 Γράφει ο Ροδόλφος Μασλίας

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.