Καλό μήνα & καλή συνέχεια κκ Πρυτάνεις!..

0
372

Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Εάν φίλες και φίλοι του Blog κρίνετε ότι ο τίτλος μου εμπεριέχει και κάποια δόση ειρωνείας μην αλλάξετε γνώμη, έχετε δίκαιο!…
Δύο πράγματα θέλω να σας θυμίσω σήμερα μαζί με τις ειλικρινείς μου ευχές για καλό μήνα: το «κούρεμα» των αποθεματικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τον περιβόητο και εγκεκριμένο πλέον Νόμο 4009 για την Ανωτάτη Ελληνική Παιδεία.
Πρώτον, την περσινή απόφαση του PSI (γνωστή στην Ελλάδα και τους Έλληνες ως «…κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Κράτους) που εφαρμόστηκε (με εντολές της τρόικα, φυσικά) από τον τότε «Τσάρο» της Οικονομίας και συνάδελφο καθηγητή του ΑΠΘ κ Βενιζέλο ΣΤΕΡΗΣΕ μέσα σε μια νύχτα από τα, έτσι και αλλιώς, φτωχά βαλάντια των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!
Θα περίμενε κανείς (και αυτό ΔΕΝ το λέω ειρωνικά) την επόμενη κιόλας μέρα:
να αρχίσουν καταλήψεις Σχολών και Τμημάτων,
να ωρύονται για την άδικη απόφαση από το πρωί ως το βράδυ στα ΜΜΕ οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ και
να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στις Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΑΕΙ οι τότε αρμόδιοι για την Παιδεία Υπουργοί δηλαδή η κ Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και ο κ Αρβανιτόπουλος (ΝΔ) εφόσον ΔΕΝ ζητούσαν από τον κ Βενιζέλο να επανορθώσει την πράξη του!
Και όλα αυτά θα τα περίμενε κανείς καθότι ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» προέκυψαν νέα και συνεχίστηκαν παλιά προβλήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον εξοπλισμό εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, στη σίτιση φοιτητών, στη συντήρηση κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων.
ΤΙΠΟΤΕ από τα παραπάνω δεν συνέβη αλλά τουναντίον διαπιστώθηκε και στο συγκεκριμένο θέμα η κατάσταση που τείνει να γίνει θεσμός στην Ελλάδα της τρόικα, τουτέστιν…μούγκα στη στρούγκα!
Δεύτερον, Ο Νόμος 4009/2011 για την Ανωτάτη Παιδεία, δηλαδή Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, (που δεν κρίθηκε από όσα γνωρίζω ακόμη ως αντισυνταγματικός) ήταν δημιούργημα της Υπουργού κ Διαμαντοπούλου και του Υφυπουργού κ Πανάρετου επί Κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Ο Νόμος περιείχε σημαντικές αλλαγές στις δομές και τις λειτουργίες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και για ΟΛΟΥΣ τους αντικειμενικούς παρατηρητές ήταν πρωτοποριακά ορθός τουλάχιστον στα 80% των όσων προέβλεπε!
Ο συγκεκριμένος Νόμος πολεμήθηκε με εντυπωσιακή ένταση από φοιτητές και καθηγητές, υπήρξαν καταλήψεις Σχολών και Τμημάτων και καθυστερήσεις στις εκλογές καινούργιων Συμβουλίων Διοίκησης.
Και όμως την ψήφιση του Νόμου, παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο από τις νεολαίες και τους καθηγητές που ανήκαν σε ΝΔ και άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά και από το δικό της χώρο του ΠΑΣΟΚ την επεδίωξε σθεναρά η κ Διαμαντοπούλου ως Υπουργός (ΠΑΣΟΚ) και ο κ Αρβανιτόπουλος ως Υφυπουργός (ΝΔ) στην πρώτη «Συγκυβέρνηση» της χώρας μας υπό τον κ Παπαδήμο.
Και τελικά ο ν. 4009/2011 πέρασε με πλειοψηφία πριν από μερικές εβδομάδες από τη Βουλή των Ελλήνων με κάποιες «ρυθμίσεις» που έκανε ο νυν Υπουργός Παιδείας στη δεύτερη «Συγκυβέρνηση» με Πρωθυπουργό τον κ Σαμαρά ο κ Αρβανιτόπουλος (ΝΔ)
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Νόμου οι νυν Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων μας και Πρόεδροι των ΤΕΙ θα εγκατέλειπαν τους θώκους εξουσίας ΣΗΜΕΡΑ (δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του Σωτηρίου έτους 2012)…
Αμ, ΔΕΝ…
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που έκανε ο κ Αρβανιτόπουλος και υπερψήφισε η Βουλή των Ελλήνων ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ η θητεία των Πρυτάνεων ως το 2014!..
Δηλαδή τελικά και με την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ εκείνοι που εμπόδισαν τους τελευταίους 18 μήνες την εφαρμογή του Νόμου 4009/2011
ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ διδάσκοντες και διδασκόμενοι με «μπροστάρηδες» τους αποκαλούμενους «φοιτητοπατέρες» και τις Κομματικές Νεολαίες που καταλάμβανα παράνομα τις Σχολές και εμπόδιζαν την εκλογή καινούργιων Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ!
Πριν κλείσω να κάνω τη γνωστή πλέον από τη σχετική διαφήμιση ερώτηση:
ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ αντέδρασαν οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι όταν τους «κούρεψε» ο κ Βενιζέλος αλλά ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ αμετακίνητοι στους θώκους εξουσίας ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ενώ θα έπρεπε να τις «αδειάσουν» ΣΗΜΕΡΑ;
Ή να σας θυμίσω κλείνοντας το παλιό παιδικό μας ποίημα:
«Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο σχολειό, να μαθαίνω γράμματα…»
Επιλέγω να κλείσω επαναλαμβάνοντας τον τίτλο μου ευχόμενος, σε Πρυτάνεις ΑΕΙ και Προέδρους ΑΤΕΙ, Καλό μήνα και Καλή συνέχεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.