ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ HELEXPO

0
1421

 

20161219_142453Ρεπορτάζ Κατερίνα Νικολάου / kfnikolaou στο gmail.com

Το φιλί της ζωής προσδοκά από την HELEXPO o Σύλλογος Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” αφού τα δύο τελευταία χρόνια είδε τον τζίρο του κλάδου να γνωρίζει μείωση της τάξης του 80%. Έτσι η καθιερωμένη ετήσια Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς θα φέρει πλέον την σφραγίδα της ΔΕΘ Helexpo, έπειτα και από την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας. 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 4 ώς τις 7 Μαΐου και η Helexpo θα προσφέρει την τεχνογνωσία αλλά και το κύρος σε μια έκθεση που προσελκύει πλήθος εμπορικών επισκεπτών κυρίως από τη Ρωσία. Το σημαντικό ωστόσο είναι πως, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκο Ποζρικίδη, δίνεται βαρύτητα στην Καστοριά ως τόπο παραγωγής της γούνας με την δημιουργία ενός ισχυρού brand ανάλογου της προστατευόμενης προστασίας προέλευσης.

Πράγματι, όλη η πόλη αποπνέει μια αρχοντική ατμόσφαιρα ανάλογη μιας πλούσιας, ζεστής γούνας. Τα παλιά αρχοντικά, τα καινούρια σε αρμονία με το τοπίο κτήρια, η τεράστια επιβλητική λίμνη… Στο ίδιο πνεύμα και το Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας όπου διοργανώνεται η διεθνής έκθεση. Πολυτελείς κατασκευές σε μια τεράστια έκταση και ντεφιλέ με ρούχα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει τα fashion weeks του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τάσο Τζήκα, η ΔΕΘ Helexpo έχει θέσει τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης: την ανάπτυξη δικτύου περιφερειακών εκθέσεων, την αναβάθμιση των κλαδικών εκθέσεων, τη διεθνοποίηση και τα θεματικά πάρκα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με το σύλλογο γουνοποιών Καστοριάς. Μάλιστα πέρα από τα οργανωτικά της έκθεσης, μέσω της ΔΕΘ HELEXPO η διεθνής έκθεση γούνας θα αποκτήσεις σε βάθος διετίας την διεθνή πιστοποίηση UFI, που σημαίνει πως τα προϊόντα της έκθεσης είναι ανώτερης ποιότητας. Η πιστοποίηση αυτή θα προσφέρει κύρος και διεθνή αναγνώριση στους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι με τρόμο είδαν τα γεγονότα που ταλανίζουν τη Ρωσία να καταβαραθρώνουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας για επενδύσεις, δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφερθεί στην καθετοποιημένη παραγωγή της γούνας στην Καστοριά. Από τις φάρμες με τα ζώα που εκτρέφονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό μέχρι τα εργαστήρια που είτε παράγουν δικά τους σχέδια είτε δέχονται παραγγελίες από διεθνείς οίκους. Μάλιστα υπάρχουν γουνοποιοί με καταστήματα στη Μύκονο, στη Χαλκιδική αλλά και την Μόσχα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Μόνο το εκθεσιακό κέντρο γούνας κόστισε πέντε εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να πληρεί υψηλές προδιαγραφές και καλύπτει μία έκταση 13.000 τετραγωνικών μέτρων.Όλα αυτά είναι ενδεικτικά μιας βιομηχανίας με τεράστια προοπτική. Άλλωστε, μόλις 30 χρόνια πριν, το γουνεμπόριο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος στην χώρα μετά τη ναυτιλία. Στόχος της συνεργασίας του Συλλόγου Γουνοποιών “Ο Προφήτης Ηλίας” με τη HELEXPO είναι το επάγγελμα να γνωρίσει την άνθιση που είχε τότε.

furfair5Σε ό,τι αφορά το κόστος μια γούνας, αυτό ξεκινά από τα 500 ευρώ, με την μέση τιμή για μια καλή γούνα να ανέρχεται σε 1.000-2.000 ευρώ. Επίσης κατασκευάζονται και δερμάτινα ενδύματα αλλά και γούνινα αξεσουάρ όπως τσάντες, γιακάδες ακόμα και δαχτυλίδια.

Σε ό,τι αφορά τις οικολογικές ανησυχίες, οι γουνοποιοί υπογραμμίζουν πως τα ζώα που χρησιμοποιούν εκτρέφονται για τον σκοπό αυτό και ο τρόπος θανάτωσής τους είναι ανώδυνος, με εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα να μην  διαφέρει από αυτή μιας κτηνοτροφικής μονάδας βοοειδών ή αιγοπροβάτων. Μάλιστα πριν μερικά χρόνια οικολόγοι απελευθέρωσαν χιλιάδες ζώα στην περιοχή προξενώντας τεράστια καταστροφή στο οικοσύστημα αφού τα μινκ είναι σαρκοβόρα και ιδιαίτερα επιθετικά. Πριν μερικά χρόνια απελευθερωμένο μινκ είχε δαγκώσει ένα εξάχρονο κορίτσι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.