Καφέ της Επιστήμης:»Μαθαίνουμε το DNA, καταλαβαίνουμε τον καρκίνο»

0
453

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Η ζωή όπως τη γνωρίζουμε καθορίζεται από το γονιδίωμα των μυριάδων οργανισμών με τους οποίους μοιραζόμαστε τον πλανήτη Γη. Κάθε οργανισμός φέρει ένα γονιδίωμα που περιέχει τις απαιτούμενες βιολογικές πληροφορίες για τη δημιουργία και διατήρηση ενός ζωντανού παραδείγματος αυτού του οργανισμού. Τα περισσότερα γονιδιώματα, μεταξύ άλλων και του ανθρώπου, αποτελούνται από DNA. Η ακεραιότητα του DNA αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων του σώματός μας και κάθε μόνιμη βλάβη στο DNA μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά σοβαρών και ποικίλων προβλημάτων, αναμεσά τους και καρκίνο.

Η συζήτησή μας θα εστιαστεί στις σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις στην κατανόηση και αντιμετώπιση του καρκίνου από την έρευνα των μοριακών διεργασιών του κυττάρου και τη μελέτη του γονιδιώματος και στις συναρπαστικές προοπτικές που διαφαίνονται για το άμεσο μέλλον από τη μεταφορά των νέων γνώσεων στην καθημερινή ιατρική πράξη.

Για τα ζητήματα αυτά θα μας μιλήσει την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Κώστας Σταματόπουλος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στην Αιματολογική Κλινική του ΓΝ Γ. Παπανικολάου και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Ο Κώστας Σταματόπουλος είναι αιματολόγος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μοριακή διαγνωστική των κακοήθων νοσημάτων του αιμοποιητικού ιστού, την ανοσογενετική των λεμφωμάτων και την επικοινωνία των νεοπλασματικών λεμφοκυττάρων με το μικροπεριβάλλον.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες, τηλ: 2310 821231

Προηγούμενο άρθρο«UP Όλα» στο LOVE Casual Living
Επόμενο άρθρο΄Εκθεση φωτογραφίας «Ordet» στο ΜΙΕΤ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.