ΚΘΒΕ: Το σημερινό μήνυμα του Ν. Ξυδάκη στους ηθοποιούς

0
1340

ntng kthve

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ – Ποιο το μέλλον των κινητοποιήσεών τους – Τι θα κάνει ο Γιάννης Βούρος

«Παραλίμνια»…. εκεί που ο «Γλάρος» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βούρου, πέταξε ελεύθερος μόνο στην πρεμιέρα, ηθοποιοί, τεχνικοί και διοικητικοί στο ΚΘΒΕ (το σύνολο των εργαζομένων) έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Με φανερά έκδηλη την αγωνία στα πρόσωπά τους τόνισαν ότι αν και απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες, αυτό που πραγματικά τους «καίει» είναι η παρουσίαση ενός βιώσιμου πλάνου από το υπουργείο Πολιτισμού για τη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας. Συμπλήρωσαν ότι λαμβάνουν ένα ποσό έναντι από τις εισπράξεις του θεάτρου, το οποίο χαρακτήρισαν… «φιλοδώρημα». «Ζούμε μια απαξιωτική κατάσταση. Δεν προωθείται η ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Το θέατρο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση» είπαν μεταξύ άλλων, επικρίνοντας τη θέση του αν. υπουργού για κλείσιμο σκηνών.

Το μήνυμα Ξυδάκη

Ο ηθοποιός Βασίλης Σπυρόπουλος, μέλος της Α.Ε., είπε ότι μετά από πολλές πιέσεις πραγματοποιήθηκε, πριν το Πάσχα, συνάντηση με τον αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, στον οποίο παρουσίασαν τα φλέγοντα θέματα του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε ένα σημερινό μήνυμα του υπουργού κ. Ξυδάκη (ήρθε σε inbox, όπως είπαν, όχι με επίσημο έγγραφο) ότι πρόκειται να δοθούν στο ΚΘΒΕ 1.000.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα στα ταμεία του ΚΘΒΕ έχει φτάσει μόνο 1 εκ. ευρώ ενώ έπρεπε να είχε ήδη δοθεί η μισή τακτική επιχορήγηση (τακτική επιχορήγηση: 5.800.000). Από τα χρήματα αυτά, όπως έγινε γνωστό, περίπου 400.000 θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ, για την ρύθμιση των 150 δόσεων. Ως εκ τούτου, το ποσό που απομένει δίνει ανάσα στο Θέατρο μόλις για περίπου 1,5 μήνα.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ενώ έχουν δοθεί από τη Μ. Τρίτη οι παραιτήσεις της προέδρου του ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Μένης Λυσαρίδου και του αντιπροέδρου Φίλιππου Γράψα το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην αντικατάστασή τους.

Τα χρέη

«Βρισκόμαστε στο θέατρο για να παράγουμε πολιτισμό κι όχι για να διαχειριζόμαστε τα συσσωρευμένα οικονομικά λάθη διαχείρισης των προηγουμένων διοικήσεών του» τόνισαν οι εκπρόσωποι της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών Νεφέλη Ανθοπούλου και Βασίλης Σπυρόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την μείωση (κατά 40%) της κρατικής επιχορήγησης των τελευταίων ετών, την καθυστέρηση καταβολής των δόσεων ενώ ζήτησαν την οριστική ρύθμιση των συσσωρευμένων και από τις προηγούμενες διοικήσεις, χρεών του θεάτρου. «Το ΚΘΒΕ βαρύνεται από χρέη που δεν του αναλογούν και επιστροφές χρημάτων που δεν πραγματοποιούνται» είπαν. Συγκεκριμένα το κράτος δεν έχει αποδώσει στον Οργανισμό την επιστροφή του ΦΠΑ και ο δήμος του χρωστά περίπου 800.000 ευρώ για χρήση χώρων του ΚΘΒΕ. Σ’ αυτά προστίθεται και το χρέος της Όπερας δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στο ΚΘΒΕ, ενώ η οφειλή προς το ΙΚΑ ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ανέφεραν, είναι ολοφάνερο ότι προηγούμενες διοικήσεις δεν κατέβαλαν τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα για διογκωθεί ο όγκος των οφειλών.

Παρέμβαση Γ. Βούρου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρενέβη ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος δηλώνοντας ότι «Τα τελευταία χρόνια η αδιαφορία των κρατούντων και η απαξίωση του μεγαλύτερου πολιτιστικού πυρήνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αγγίζουν το ζενίθ».

Δήλωσε επίσης ότι πολύ μεγάλο μέρος της ήδη μειωμένης επιχορήγησης προς το θέατρο απορροφήθηκε σε αγωγές και πρόστιμα που αφορούσαν προηγούμενες διοικήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια ανάπτυξης του θεάτρου κατά τη διάρκεια της θητείας του και χαρακτήρισε «θηλιά» και «βρόγχο» το χρέος που βαραίνει τον οργανισμό από παλιά. Ζήτησε ενδελεχή έλεγχο για τα λάθη του παρελθόντος που είναι υποχρεωμένο να πληρώνει το ΚΘΒΕ, σχολιάζοντας πως «Δεν είμαστε ούτε ορκωτοί λογιστές, ούτε επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Αυτά δεν είναι δική μας δουλειά». Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει γενναία πολιτική απόφαση ώστε να μηδενιστεί ή να κουρευτεί το χρέος, καθώς όπως πρόσθεσε είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει. «Με νοικοκύρεμα το μαγαζί μπορεί να βγει», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε ότι όσο βρίσκεται στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν πρόκειται να δεχθεί συρρίκνωση του ΚΘΒΕ.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει συνέντευξη Τύπου με τον απολογισμό της θεατρικής σεζόν και την ανακοίνωση του νέου ρεπερτορίου.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;

Από τα τέλη Μαρτίου, αμέσως μετά την πρεμιέρα του «Γλάρου», οι τρεις σκηνές του ΚΘΒΕ (Βασιλικό, θέατρο ΕΜΣ και Μονή Λαζαριστών) παραμένουν κλειστές λόγω των στάσεων εργασίας των ηθοποιών. Λόγω επίσης του οικονομικού αδιεξόδου αναβλήθηκαν δυο προγραμματισμένες παραγωγές («Κάτω Παρθενώνας» και «Βόυτσεκ»).

Οι ηθοποιοί, τις τελευταίες μέρες, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων προκειμένου να ενημερωθεί η πόλη για την κατάσταση. Διαμαρτυρήθηκαν με λευκές θεατρικές μάσκες και κρατώντας πλακάτ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν πικετοφορία και συμβολική κατάληψη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, όπου πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Χθες το βράδυ όλοι οι εργαζόμενοι έδωσαν συναυλία διαμαρτυρίας έξω από το Βασιλικό θέατρο.

Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις.

Φ.Θ.

Προηγούμενο άρθροΟ Λιβαθηνός νέος διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο
Επόμενο άρθροΔύο βιβλία για τα δικαιώματα ανθρώπων και ζώων
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.