Κι όμως η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το 2012 (κατά τον Γ. Μπουτάρη)…

0
470

Από τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης:

«Το πρόβλημα με τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του «Θεσσαλονίκη 2012» προέκυψε από την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Οι παραιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, ενώ υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία για θετική τελική απόφαση του Ελγκτικού Συνεδρίου που θα επιτρέψει στο ΔΣ του «Θεσσαλονίκη 2012» να αφοσιωθεί απρόσκοπτα στο έργο του, με τους πόρους που έχουν διατεθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το σκοπό αυτό.

Εξυπακούεται πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απαραίτητοι και η παρούσα Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχη της αποτελεσματικής λειτουργίας τους. Το ζήτημα των αγκυλώσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο, έχει απασχολήσει έντονα και την ΚΕΔΕ, που επισημαίνει την ανάγκη να ξεπεραστούν αυτές οι αγκυλώσεις και να προκύψουν πιο αποτελεσματικές λειτουργίες.

Υπενθυμίζεται όπως έχει προ πολλού ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα του εορτασμού θα εστιασθεί σε δύο περιόδους, το δίμηνο Μαϊου-Ιουνίου και το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ενώ οι πρώτοι τέσσερις μήνες του έτους θα είναι διάστημα προπαρασκευής. Σε κάθε περίπτωση, η πόλη θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την απελυθέρωσή της με τρόπο που θα την κάνει υπερήφανη.

Σε περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τελικά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του «Θεσσαλονίκη 2012», οι δράσεις του θα υλοποιηθούν μέσα από τους μηχανισμούς του Δήμου, όπως άλλωστε γίνεται και σε διοργανώσεις σαν τα «Δημήτρια». Η λύση αυτή δεν είναι ιδανική, ειδάλλως θα είχε προκριθεί εξ αρχής, είναι όμως υλοποιήσιμη.

Η πρόταση της δημοτικής Αρχής να αναλάβει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου την οργανωτική και τεχνική υποστήριξη των εορτασμών του 2012 – ένας οργανισμός, δηλαδή, που θα χαίρει διαχειριστικής ευελιξίας – έτυχε διαπαραταξιακής υποστήριξης, όπως άλλωστε αρμόζει και στον εορτασμό. Η συγκεκριμένη επιλογή, εξάλλου, υπήρξε αποτέλεσμα στενής και διαρκούς επικοινωνίας με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο η Διοίκηση ζήτησε καθοδήγηση για την επιλογή του κατάλληλου «οχήματος».

Στο μεταξύ, το «Θεσσαλονίκη 2012» ήδη έχει επιδείξει σημαντικότατο έργο και έχει θέσεις τις βάσεις για έναν επιτυχημένο εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, έχει ήδη αξιολογήσει το σύνολο των 274 προτάσεων που είχαν υποβληθεί από το 2009, πολλές από τις οποίες θα συμπεριληφθούν στο τελικό πρόγραμμα, έχοντας εξασφαλίσει έτσι τη διοικητική συνέχεια αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε από την προηγούμενη Διοίκηση. Επιπλέον, έχει συμφωνήσει με τον ΟΛΘ τη διάθεση της Αποθήκης Γ όπου θα διοργανωθεί η Έκθεση της ιστορικής διαδρομής της πόλης τα τελευταία εκατό χρόνια και έχει λάβει θετικές απαντήσεις από τους ομιλητές του μεγάλου ιστορικού συνεδρίου του Οκτωβρίου. Επίσης, έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα του μέσω της οποίας γίνονται δεκτές νέες προτάσεις, οι οποίες και αξιολογούνται.

Η σοβαρότητα της έως τώρα προσπάθειας υπογραμμίζεται και από την κοινή συμφωνία δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος να προχωρήσουν εκδηλώσεις για το 2012 σε συνεργασία και συντονισμό με το «Θεσσαλονίκη 2012», να αναρτηθούν αυτές οι δράσεις στην ιστοσελίδα του «Θεσσαλονίκη 2012» και να προκύψει τελικά ένα κοινό ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Η δημοτική Αρχή, εξάλλου, προχωρά στη σύσταση Τιμητικής Οργανωτικής Επιτροπής, που θα απαρτίζεται από φορείς και προσωπικότητες της πόλης, η οποία θα πλαισιώσει το έργο της Επιτροπής «Θεσσαλονίκη 2012».

Προηγούμενο άρθροΔείτε το σποτάκι του thinkfree.gr!
Επόμενο άρθροΗ Naomi Klein για την κυβέρνηση Παπαδήμου: «Είναι από τις στιγμές που η μάσκα πέφτει τελείως»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.