Κρατικό Θέατρο Παραλόγου…

0
549

Ενώ η πόλη θα έπρεπε να χαίρεται για τη διάκριση που ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα μέσω Μόσχας με το α’ βραβείο στο φεστιβάλ της Ένωσης θεάτρων Ευρώπης και συνοδεύτηκε με ανοιχτή πρόσκληση στον καλλιτεχνικό διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη να σκηνοθετήσει στο ιστορικό θέατρο Μάλι ή για την αθρόα προσέλευση σε παραστάσεις όπως «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», αποθεώνεται το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η θητεία το Σ. Χατζάκη είναι εξαιρετικά θετική διά γυμνού οφθαλμού για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τα του ΚΘΒΕ: το Θέατρο βγήκε στην περιφέρεια με 3 παραγωγές, συνεχίστηκε και ενισχύθηκε η διεθνής παρουσία του, το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» με παραστάσεις όπου οι θεατές αντί εισιτηρίου προσφέρουν τρόφιμα διαρκείας για κέντρα και ιδρύματα, οι θεατρικές «παρεμβάσεις» σε σπίτια ατόμων με κινητικά προβλήματα ή στα καφέ της πόλης με τα προγράμματα «Θέατρο κατ’ οίκων» και «Θέατρο στα καφέ της πόλης», θεατρικές δράσεις κατά του καπνίσματος, υπέρ της νεολαίας, για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, παρεμβάσεις οικολογικού χαρακτήρα για την πόλη κ.ά.

Την ίδια ώρα κοινωνικές δράσεις όπως η «Φό-ΡΑ» STOP κατά του ρατσισμού και του αυταρχισμού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και υπό την αιγίδα της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, χαρακτηρίζονται πυροτεχνήματα από μέλος του δ.σ. που προφανώς αγνοεί τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία (αλήθεια, ποιοι και με τι αντιλήψεις στελεχώνουν τις διοικήσεις των πολιτιστικών φορέων;).

Το ΚΘΒΕ βρίσκεται και πάλι σε οριακό σημείο που πυροδοτήθηκε με αφορμή την απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή Σ. Χατζάκη να κλείσει προσωρινά τη σκηνή της Μονής Λαζαριστών για λόγους οικονομίας. Σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, οι ηθοποιοί του Θεάτρου συνέρχονται σε γενική συνέλευση. Μία από τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι το κλείσιμο των σκηνών του ΚΘΒΕ μέχρι ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Τζαβάρας να δώσει λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε –και με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, όπως υποστηρίζουν ουκ ολίγοι, λόγω άστοχων χειρισμών. Μετά το κρεσέντο των ανακοινώσεων των προηγούμενων ημερών, βεβαίως, η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Την Πέμπτη 7/2 οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αποφάσισαν ομόφωνα 5λεπτες στάσεις εργασίας πριν την έναρξη των παραστάσεων τασσόμενοι στο πλευρό του καλλιτεχνικού διευθυντή Σ. Χατζάκη. Τη Δευτέρα 11/2 οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ζήτησαν από τον αν. υπουργό την κεφαλή του προέδρου του Μ. Τρικούκη επί πίνακι. Οι τεχνικοί και οι διοικητικοί του Θεάτρου κράτησαν ουδέτεροι στάση, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι επιλογές τους. Το επόμενο πρωί 12/2, ο αν. υπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών του δ.σ., με μια ανακοίνωση η οποία απέδιδε επιστολή σε τέσσερα μέλη του δ.σ. με την οποία αυτά φέρονται ότι εναντιώνονται στον πρόεδρο. Την επομένη 13/2, τα τέσσερα μέλη «αδειάζουν» τον υπουργό διαψεύδοντας τέτοια επιστολή και αρνούμενα να παραιτηθούν. Λίγη ώρα αργότερα, ακολουθεί επιστολή του προέδρου και των υπολοίπων μελών του δ.σ. που και αυτά αρνούνται να παραιτηθούν. Με ανακοίνωσή του ο Σ. Χατζάκης θέτει μια σειρά ερωτήματα, κρίσιμα είναι η αλήθεια, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ο αν. υπουργός Κ. Τζαβάρας κλείνει τον κύκλο της… δραματικής επιστολογραφίας με μια απολογητική – αμυντική ανακοίνωση, στην οποία αποσύρει τη λέξη «επιστολή» των τεσσάρων και μιλά πλέον για επίσκεψη στο γραφείο του… «Δεν προτίθεμαι να καταστώ μέρος του προβλήματος και ούτε πρόκειται να πάρω θέση για το ποιος ευθύνεται για τη σημερινή δυσχερή και προφανώς αδιέξοδη κατάσταση» τονίζει στην επιστολή του, εμφανώς συναισθανόμενος ότι με τους χειρισμούς τους (και τους… μη χειρισμούς του) κατέστη ήδη μέρος του προβλήματος.

Σύμφωνα με στελέχη του ΚΘΒΕ, η αντίδραση των μελών του δ.σ. στο κάλεσμα του κ. Τζαβάρα (ορισμένοι κάνουν λόγο για «παιδαριώδη ανακοίνωση που έριξε λάδι στη φωτιά») και η άρνησή τους να παραιτηθούν προκειμένου να διευκολύνουν τους χειρισμούς του, ήταν επόμενο να υπάρξει καθώς «δικαιολογημένα θεωρούν εαυτούς θιγμένους από τον τρόπο τον οποίο επέλεξε ο υπουργός για να τους εμπλέξει», καθώς το πρόβλημα δεν ήταν το πρόσωπο του προέδρου αλλά οι επιλογές του και η συμπεριφορά του, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση Τζαβάρα και την επιστολή Χατζάκη προς τα μέλη.

Τα ερωτήματα, βέβαια, που έθεσε ο Σ. Χατζάκης, προς τα μέλη του δ.σ. δεν πρόκειται να απαντηθούν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής έθεσε δημόσια ένα θέμα ηθικής, αν μη τι άλλο, τάξης που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες και για το οποίο ο πρόεδρος Μ. Τρικούκης δεν έχει απαντήσει ακόμη. Συγκεκριμένα, ο Σ. Χατζάκης μέμφεται τον κ. Τρικούκη ότι «πρότεινε για τη μελέτη των έργων του ΕΣΠΑ την εταιρεία «Εύπολις» μέλος της οποίας είναι η κ. Ακριβοπούλου την οποία ταυτόχρονα ο κ. Θωμάς Τρικούκης πρότεινε για αναπληρώτρια διευθύντρια στο ΚΘΒΕ».

Φυσικά, είναι εύκολο να χαθεί κανείς μέσα στον κυκεώνα της ανταλλαγής επιστολών, από την οποία μεγάλος χαμένος είναι το Κρατικό Θέατρο. Αυτή τη στιγμή το μέλλον της λειτουργίας των σκηνών είναι αμφίβολο, το δ.σ. είναι σε πλήρη διάσταση με υπουργό – ηθοποιούς – καλλιτεχνικό διευθυντή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής τελεί υπό παραίτηση ετοιμάζοντας τον περίφημο απολογισμό, ηθοποιοί και ΣΕΗ «ψάχνονται». Όλα αυτά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ορισμένοι υποσκάπτουν ακόμη και την ύπαρξή του, επιδιώκοντας τη «συνένωση» με το Εθνικό Θέατρο.

Το μπαλάκι με τη λύση ήταν στο χέρι του αν. υπουργού Κ. Τζαβάρα, ο οποίος –είτε το θέλει είτε όχι- έχει την πολιτική ευθύνη να διασφαλίσει την αποκατάσταση της ομαλότητας στο ΚΘΒΕ. Τώρα πια τη λύση θα τη φέρει ο χρόνος (μετά την πραγματοποίηση του οικονομικού απολογισμού αναμένονται εξελίξεις), ενώ στο μεταξύ το Θέατρο θα υφίσταται τις συνέπειες της εξαιρετικά δυσάρεστης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε ως Θεσσαλονικείς την πολιτιστική μας θεατρική κιβωτό αφού μάταια περιμένουμε τόσες μέρες να το πράξουν οι ταγοί της πόλης, οι οποίοι αρκέστηκαν στις φωτοευκαιρίες με τον αν. υπουργό κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα…

Φ.Θ.

Προηγούμενα άρθρα σχετικά με το ΚΘΒΕ

ΚΘΒΕ: Το ΣΕΗ κατά Τζαβάρα…

ΚΘΒΕ: Δεν θα γίνω μέρος του προβλήματος, λέει ο αν. υπουργός Κ. Τζαβάρας

ΚΘΒΕ: Επιστολή Χατζάκη προς τα μέλη του δ.σ. του ΚΘΒΕ

Σωτ. Χατζάκης: “Η συρρίκνωση του Κ.Θ.Β.Ε. δεν θα περάσει”

Αρνείται να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ

ΚΘΒΕ: Την παραίτηση Τρικούκη ζητά ο αν. υπουργός Κ. Τζαβάρας!

 

 

Προηγούμενο άρθροΑΠΟΡΙΕΣ / Μ. Δούτση: «Κάνω like στους ανθρώπους που γελούν, που τραγουδούν, που ταξιδεύουν, που δημιουργούν!»
Επόμενο άρθροΜας «κοίμισαν» σαν εμίρηδες, ξυπνάμε…κακομοίρηδες!…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.