Κρατούμενοι, αυτοί οι «ελάχιστοι» αδελφοί μας…

0
460

«… Εν φυλακή ήμην και ήλθατε προς με… 40εφ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοι εποιήσατε…», από το «ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ», κε’  , 36, 40)Στις 22.12.2011 τριμελής αντιπροσωπεία του ΔΣΘ αποτελούμενη από τον Ν. Βαλεργάκη (Πρόεδρο) και Μ. Λαμτζίδη και Ρωξάνη Κωστατζίκη (μέλη ΔΣ) επισκέφθηκαν ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που ετοίμασαν οι κρατούμενοι-μαθητές σε συνεργασία με το προσωπικό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των «μαθητών» είναι ενήλικες αλλοδαποί από όλες τις χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιράν κλπ.) που έρχονται μέσα στο σχολείο σε συστηματική επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα.
Μαθαίνουν να αγαπούν την ελληνική ποίηση και λογοτεχνία.
Το σύνθημά τους είναι «όσο λειτουργεί  αυτό το σχολείο, δεν ανοίγει άλλη φυλακή» κατά παράφραση του γνωστού «όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή».
Στο έργο του Σχολείου συνδράμουν τόσο η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως , όσο και – επί χρόνια- ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το Διευθυντή και στελέχη του καταστήματος κράτησης για να σχηματίσει μία εικόνα για τη σύνθεση του «πληθυσμού», αλλά και για το είδος και την έκταση των προβλημάτων.
Σε σχέση με τη σύνθεση του «πληθυσμού» του καταστήματος κράτησης η εικόνα που παρουσιάζεται αυτή την στιγμή είναι η ακόλουθη:
Το σύνολο των κρατουμένων (υποδίκων και καταδίκων) ανέρχονται σε 595 ενώ η χωρητικότητα του καταστήματος είναι περίπου 200 σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές. Δηλαδή παρατηρείται συνωστισμός λόγω υπερπληθυσμού.
Οι υπόδικοι (293)  σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού (595)των κρατουμένων ανέρχονται σε ποσοστό 49,25%.
Οι αλλοδαποί (329) σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού (595)των κρατουμένων: 55,30 %

Οι υπόδικοι και κατάδικοι για αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά ανέρχονται οι μεν Έλληνες ( 99) σε σύνολο 595 ή ποσοστό 16,65%, οι δε αλλοδαποί (138) σε σύνολο 595 ή ποσοστό 23,20%  και συνολικά  (99+138= 237) σε  ποσοστό 39,85 %
Οι υπόδικοι Έλληνες (69+46=115) σε σχέση με το σύνολο των Ελλήνων κρατουμένων (266) ανέρχονται σε ποσοστό 43,25%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν και με πρόσφατες αλλαγές στη ποινική νομοθεσία οι προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης έγιναν πιο ευνοϊκές υπέρ του κατηγορούμενου.
Οι υπόδικοι αλλοδαποί (60+117=) σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών κρατουμένων (329) ανέρχονται σε ποσοστό 53,80% όχι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων.
Σε σχέση με την εθνικότητα των αλλοδαπών κρατουμένων προηγούνται οι ΑΛΒΑΝΟΙ (135), ακολουθούν οι ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ (63) και σε μεγάλη απόσταση οι ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ (28), οι ΡΟΥΜΑΝΟΙ (22), οι ΙΡΑΚΙΝΟΙ (12), οι ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ (8) , οι ΑΡΜΕΝΙΟΙ (7) , οι ΑΦΓΑΝΟΙ (6) και οι ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ (6) και άλλοι.
Στις τρεις πρώτες εθνικές ομάδες (ΑΛΒΑΝΟΙ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ , ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ) το ποσοστό των υποδίκων είναι ιδιαίτερα υψηλό 49,63%, 49,20% και 57,15%), ενώ στους ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ το ποσοστό ανέρχεται σε 81,82% !

Έλληνες κρατούμενοι (σύνολο 266): 50 (άνδρες γυναίκες από 5-10 χρόνια), 22 (άνδρες γυναίκες) από 10-15, 29 (άνδρες γυναίκες) από 15 και άνω , 16 ισόβια!

Αλλοδαποί κρατούμενοι (σύνολο 329): 64 (άνδρες γυναίκες) από 5-10 χρονια, 44 (άνδρες) από 10-15 χρόνια, 26 (άνδρες μόνο) από 15 και πάνω, 7 ισόβια (μόνο άνδρες)
Επομένως αυτοί που εκτίουν ποινές από 5-10 χρόνια αποτελούν ποσοστό (50+64 σε σύνολο 595) 19,20%.
Έτσι το «προφίλ» του μέσου κρατούμενου σήμερα στις φυλακές των Διαβατών είναι αλλοδαπός (ποσοστό 55,30%), και κατάδικος ή υπόδικος για εγκλήματα που έχουν σχέση με τα «ναρκωτικά» (ποσοστό 39,85%) με ιδιαίτερα αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό υποδίκων (με ποσοστό 49,25%) και «βαρυποινίτης».

Δηλαδή το δικαστικό μας σύστημα, παρά τις συνεχείς  εξαγγελίες για αποσυμφόρηση των φυλακών και τις αλεπάλληλες τροποποιήσεις ,  παράγει περισσότερους κρατούμενους από όσους μπορεί να αντέξουν οι υποδομές στο σωφρονιστικό σύστημα με υψηλοτατο ποσοστό ΥΠΟΔΙΚΩΝ!
Ακόμα οι περικοπές των δημοσίων δαπανών με οριζόντιο τρόπο σε εφαρμογή των επιταγών και κατευθύνσεων του «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ» έπληξαν τους κρατούμενους που είναι ιδιαίτερα αντικειμενικά  ευπαθής ομάδα.
Πέρα από τις ελλείψεις σε φυλακτικό  προσωπικό, λόγω μεταθέσεων και μετακινήσεων σημειώνονται και σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση των κρατουμένων, καθώς τα καύσιμα επαρκούν ΜΟΝΟ για δύο (!!!) ώρες θέρμανση την ημέρα. Συγκεκριμένα, τα θερμαντικά σώματα ανοίγουν μόνο δύο ώρες την ημέρα στις 6.30-7.30πμ και στις 9-10μμ!
Καλείται η τοπική κοινωνία να ενεργοποιηθεί άμεσα για να διασφαλίσουμε σε αυτούς τους «ταπεινούς και καταφρονεμένους» ένα ελάχιστα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης.
Άλλωστε, μέσα από το Ευαγγέλιο (το «ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ», κε΄) ο Χριστός εκπέμπει το διαχρονικό του μήνυμα:
¨….35επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγειν εδιψησα και εποτισατε με ξενος ημην και συνηγαγετε με
36γυμνος και περιεβαλετε με ησθενησα και επεσκεψασθε με εν φυλακη ημην και ηλθατε προς με
37τοτε αποκριθησονται αυτω οι δικαιοι λεγοντες κυριε ποτε σε ειδομεν πεινωντα και εθρεψαμεν η διψωντα και εποτισαμεν
38ποτε δε σε ειδομεν ξενον και συνηγαγομεν η γυμνον και περιεβαλομεν
39ποτε δε σε ειδομεν ασθενουντα η εν φυλακη και ηλθομεν προς σε
40και αποκριθεις ο βασιλευς ερει αυτοις αμην λεγω υμιν εφ οσον εποιησατε ενι τουτων των αδελφων μου των ελαχιστων εμοι εποιήσατε…

Προηγούμενο άρθροΗ μαμά μου κι εγώ
Επόμενο άρθροΜια διάλεξη του Ν.Α. Σταύρου για την Ελλάδα, πριν 8 μήνες…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.