Κριτική στα 4 κατά Στουρνάρα βήματα

0
795

stournaras5Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

 

Τα 4 κλειδιά-κατά κ.Στουρνάρα-για την έξοδο από την κρίση (συνέντευξη στην εφημερίδα Ημερησία του Σαββάτου),  είναι:

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ,
η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς,
η ενίσχυση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και
η μείωση των επιτοκίων

Σχετικά, με τα 4 βήματα για τη-δήθεν-έξοδο από την κρίση, η κριτική που ακολουθεί είναι… αυταπόδεικτη:

1. Η πραγματοποίηση “πρωτογενούς πλεονάσματος” ουδόλως καθιστά διαχειρίσιμο το τεράστιο και, συνεχώς, ανερχόμενο χρέος. Είναι, συνεπώς, εντελώς αποπροσανατολιστική η προσπάθεια απόδοσης τόσο μεγάλης σημασίας σ’αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο στην υπό αποσύνθεση κατάστασή μας αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια.

 

2. Η “επιστροφή σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς” αποτελεί καθαρό ευχολόγιο, και μάλιστα αν μπορώ έτσι να το χαρακτηρίσω, κακόπιστο, στην παρούσα συγκυρία που αποτεφρώνει όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές αναπτυξιακές δυνατότητες αυτού του τόπου. Πως, λοιπόν, και από που θα γίνει αυτή η “επιστροφή”;;

3. Η “ενίσχυση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα επιπλέον καταστρεπτικό σενάριο, που βαραίνει την ταφόπετρα της ελληνικής οικονομίας, για περισσότερες από δύο γενιές. Η μοναδική ελπίδα εν προκειμένω είναι η συνέχιση της πλήρους ανικανότητας-και στον τομέα αυτό-των ιθυνόντων .Η ελπίδα δηλαδή είναι να μη γίνει το ξεπούλημα της Ελλάδας, να μην προχωρήσει, να μείνει κάτι και για τις επερχόμενες γενιές.

4. Τέλος, η “μείωση των επιτοκίων” θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και όχι οικονομία, όπως είναι η ελληνική, που βιώνει τον επιθανάτιο ρόγχο της

Αλλοίμονο, λοιπόν, στην κατακαημένη Ελλάδα και στον λαό της, αν αναμένει βελτίωση από μέτρα όπως τα παραπάνω. Αλλοίμονό μας , αν αυτά είναι τα μέτρα που θα μας σώσουν!!!

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος από πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου
Επόμενο άρθρο«Aντρίκιο» όχι από ελληνίδα βουλευτή!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.