Κρυφή και απέραντη νοσταλγία

0
260

Γράφει η Ελένη Καρλιγκιώτη

 

Μάθαμε να οργανώνουμε και να προγραμματίζουμε…

Μάθαμε να ταξινομούμε και να αρχειοθετούμε…

Μάθαμε να αποταμιεύουμε και να εξοικονομούμε…να διεκδικούμε, να επιδιώκουμε και να στοχεύουμε…..

Μάθαμε όμως πραγματικά να επιθυμούμε και να θέλουμε;

Αναρωτιέμαι συχνά τι εκπαίδευση λάβαμε; Πιθανόν αυστηρή, για να μην την χαρακτηρίσω στρατιωτική, αν σκεφτεί κανείς πόσα «κουτάκια» δημιουργούμε καθημερινά στο μυαλό μας και κατ΄ επέκταση στη  ζωή μας∙ πως ενεργούμε βάσει προγραμματισμού∙ πόσο πολύ θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο των πράξεων και των καταστάσεων.. ακόμη και ο ελεύθερος  χρόνος που διαθέτει ο καθένας μας είναι αποτέλεσμα τούτης της διαδικασίας και τον σπαταλάμε βάσει ενός πιο  «χαλαρού προγραμματισμού».

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο χρόνος, σαν άλλος κυνηγός, αναδεικνύεται κυρίαρχος την καθημερινότητας μας∙ σαν ένας άλλος δυνάστης μας υποδεικνύει ολοένα και περισσότερο τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πως..

Πλάνα, προγράμματα, σχέδια, οδηγίες, υποχρεώσεις και νέοι προγραμματισμοί κατακλύζουν την κάθε μας μέρα, λες και έχουμε πάρει όρκο να είμαστε συγχρονισμένοι μόνο και μονίμως με το κινητό, το pc και το e-mail μας.

Άραγε μας επιτρέπεται να επιθυμούμε και να θέλουμε; Ή απλά ετοιμάζουμε ένα πλάνο για όσα θα θέλαμε μόνο και μόνο για να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις; Μήπως τελικά ζούμε με αυτές;  Ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο για όσα επιθυμούμε να κάνουμε στο μέλλον∙ αν προλάβουμε∙ αν μας επιτραπεί από τις υποχρεώσεις που έχουμε∙ αν έχουμε συνοδοιπόρο σε ό,τι έχουμε επιλέξει. Επιθυμίες που καταγράψαμε για να μην ξεχάσουμε. «Θέλω» που οπτικοποιήσαμε για να τα επιδιώξουμε. Είναι τελικά αυτό το πλάνο που μας δίνει μικρές ανάσες για την κάθε μέρα; Είναι άραγε η αφορμή για να μην το βάζουμε κάτω στις αναποδιές;  οι σταγόνες αισιοδοξίας που χρειαζόμαστε;  μια κρυφή νοσταλγία ή μήπως τελικά κάπου μέσα μας ηχούν οι στίχοι του ποιητή;

 

Ω απέραντη νοσταλγία για κάτι που δεν ζήσαμε

Κι όμως αυτό υπήρξε όλη μας η ζωή

(Τ.Λειβαδίτης)       

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.