Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις»

0
414

thessalonikeon polisΜε κεντρικά θέματα τη σύνδεση της οικονομίας με τον πολιτισμό στον εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης, την παρουσίαση ενός σκηνοθέτη της νέας γενιάς, του Σίμου Κακάλα, και τις αναφορές ταινιών ντοκιμαντέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ. Μέσα στις σελίδες του βρίσκει ακόμα κανείς ένα καλειδοσκόπιο θεμάτων για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, την καλλιτεχνική της παραγωγή, τις εικαστικές και εφαρμοσμένες τέχνες, τη φωτογραφία, το θέατρο, τη μουσική και τη λογοτεχνία.

 

Έργο εξωφύλλου

Νίκος Μαραντίδης, Le vide, 2013 Ψηφιακό κολάζ

O Νίκος Μαραντίδης (1981) ασχολείται συστηματικά με το ψηφιακό κολάζ και επιχειρεί σε αυτό να συνδυάζει έννοιες και αισθητικά στοιχεία του παρελθόντος και του σύγχρονου πολιτισμού, στήνοντας μεταφυσικές εικόνες και απροσδιόριστες αφηγήσεις.

 

Θεσσαλονίκης Ιστοριογραφία

Μέσα από το βιβλίο της Marcelle Tinayre Ένα Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Απρίλιος – Σεπτέμβριος 1916 (2008), ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης αφηγείται την ιστορία της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, αδιερεύνητες πτυχές από τη ζωή, τους ανθρώπους και την τοπογραφία της πόλης.

 

Εν Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης παρουσιάζει τη φωτογραφική «αφήγηση» της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης μέσα από επιλεγμένο υλικό του λευκώματος Γιάννης Κυριακίδης, Ζωή Γεμάτη Εικόνες. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Δ. Μπλιάτκας αναδεικνύει την ιστορική συνάντηση και διαδρομή δυο Θεσσαλονικέων δημιουργών, εμπνευστών της μεταφοράς κωμωδιών του Αριστοφάνη και την Ομηρική Οδύσσεια σε κόμικς, του Γιώργου Ακοκαλίδη και Τάσου Αποστολίδη. Ο καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Ανδρέας Γιακουμακάτος -στο πλαίσιο της σειράς «Η Θεσσαλονίκη από απόσταση»- αναλύει τη σύνδεση και το ρόλο της τέχνης στον εκσυγχρονισμό της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης παραθέτει μια σειρά προτάσεων για την αξιοποίηση και προβολή των εν Θεσσαλονίκη 15 μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ενώ ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Τάκης Γραμμένος γράφει για τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας στην Εγνατία Οδό και τη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου.

 

Τέχνες και Μέσα Επικοινωνίας

Μια σημαντική μορφή των γραμμάτων και των τεχνών στη Θεσσαλονίκη, ο ζωγράφος και λογοτέχνης Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, παρουσιάζεται από τον αρχιτέκτονα και διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Γιάννη Επαμεινώνδα. Ταυτόχρονα, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του ΜΜΣΤ, Θούλη Μισιρλόγλου, γράφει για την insitu εγκατάσταση του εικαστικού Γιώργου Λάππα στο Εβραικό Μουσείο με θέμα τη συγκέντρωση των εβραίων της πόλης τον Ιούλιο του 1942. Ο αρχιτέκτων Άρις Γεωργίου αναδεικνύει τη σχέση δυο δημιουργών της πόλης, του Νίκου Σαχίνη του «τότε» και του Ξένη Σαχίνη του «τώρα», πατέρα και γιου. Έναν σκηνοθέτη της νέας γενιάς, τον «σύγχρονο εξερευνητή του θεάτρου» Σίμο Κακάλα, παρουσιάζει στο κείμενό της η διδάκτωρ θεατρολογίας Γιάννα Τσόκου. Παράλληλα, η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μιλωνάκη γράφει για τις αναφορές ταινιών ντοκιμαντέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ως κινηματογραφικό τόπο, αλλά και ως αντικείμενο και θεματική. Ο μουσικογράφος Θωμάς Ταμβάκος παρουσιάζει τον Θεσσαλονικέα μουσικού δημιουργού, Αιμίλιο Ριάδη, μια «από τις γοητευτικότερες και πλέον μυστηριώδεις μορφές της ελληνικής μουσικής». Πρώτη μιας σειράς συνεντεύξεων από ανθρώπους που -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δισκογραφία του ρόκ, αποτελεί αυτή του Μπάμπη Αργυρίου από τον συντάκτη του διαδικτυακού περιοδικού MiC.gr, Κώστα Γ. Καρδερίνη. Τέλος, φωτογραφία του Ingo Dünnebier σχολιάζει ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας, Ηρακλής Παπαϊωάννου.

 

Γράμματα

Η ενότητα των Γραμμάτων ανοίγει με ένα ποίημα του Τέλλου Φίλη και την παρουσίαση του πορτρέτου του Θεσσαλονικέα μουσικού και λογοτέχνη, Σάκη Παπαδημητρίου, από τον συγγραφέα Γιώργο Κορδομενίδη. Ο αρχιτέκτων και αναστηλωτής Φαίδων Χατζηαντωνίου, γράφει «δυο λόγια» για τον Αλμπέρτο Σαβίνιο, αδελφό του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, και παρουσιάζει κείμενα που έγραψε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Για τον συγγραφέα της νουάρ Θεσσαλονίκης, Αργύρη Παυλιώτη, και τις αθέατες όψεις της πόλης που μεταφέρει μέσα τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, γράφει η δημοσιογράφος Έυη Καρκίτη. Τέλος, ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γρηγόρης Αμπατζόγλου μας κάνει κοινωνούς μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας του βιβλίου Κλεμμένης Εφηβεία του σημαντικού παιδοψυχίατρου Στάνισλαβ Τομκιεβιτς και της συν-συγγραφέα Michèle Vernant, μια μοναδική αφήγηση γύρω από το ψυχικό τραύμα.

 

Βιβλία: Ο Γιώργος Αναστασιάδης προτείνει έξι βιβλία με άρωμα Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο άρθροΤο «Μυστικό» της Τέσυς Μπάιλα πάει… Μύκονο!
Επόμενο άρθρο«Άθλιοι», αλά ελληνικά, κ. Ουγκώ!…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.