Κωλοβαθριστοφοβία…

0
7313

cloounΓράφει η Αναστασία Νικολούδη / [email protected]

Μεγαλώνουμε συνήθως αποκτώντας φοβίες, καλλιεργώντας παλαιότερες, αντικαθιστώντας κάποιες από αυτές, προσπαθώντας να ξεφορτωθούμε άλλες. Οι φοβίες είναι προσωπικές και συνήθως για τους «μη έχοντες» τα ίδια είδη, ακούγονται και παράλογες. Το κοινό μας γνώρισμα είναι ότι όλοι διαθέτουμε περισσότερες από μία. Είναι ενδεικτικές των βιωμάτων, των εμπειριών και των αναγκών μας. Τι φοβάσαι πιο πολύ άλλωστε; Κάτι που έχεις ζήσει στην παιδική ηλικία και δε θέλεις να το θυμάσαι, κάτι που έχεις μάθει μέσα από τα βιώματα και δε θέλεις να επαναλάβεις και κάτι που χρειάζεσαι απεγνωσμένα και δε θέλεις να χάσεις.

Ας απαριθμήσουμε μερικές φοβίες, κοινές θα έλεγα και πολυσυζητημένες: αραχνοφοβία, κλειστοφοβία, αγοραφοβία, τη φοβία για τα μικρά ζώα, τη φοβία για τα φίδια, τη φοβία για τα φαντάσματα, τη μικροφοβία, την υψοφοβία.. Σίγουρα, η νέα εποχή, οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομικοπολιτική κρίση, οι αλλαγές στην κοινωνία μας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας δημιούργησαν και άλλες πιο πολύπλοκες και δυσδιάκριτες φοβίες. Η φοβία της συμβίωσης για παράδειγμα (με ή χωρίς γαμήλια τελετή), η φοβία των σχέσεων, η φοβία της μοναξιάς, η φοβία της ανεργίας, η φοβία της επαγγελματικής αποτυχίας, η φοβία του θανάτου λόγω σοβαρών ασθενειών, η φοβία της κοινωνικής κατακραυγής, η φοβία της εμπιστοσύνης…Δεν είναι κλινικά σημαντικές και δεν είναι απαραιτήτως επιστημονικά αναγνωρισμένοι όροι.. Σου παραθέτω μερικές φοβίες που συναντώ τριγύρω μου..Το άγχος γεννά ποικίλες δράσεις και αντιδράσεις. Η αστάθεια, η μεταβολή των δεδομένων συνθηκών, η αβεβαιότητα, η εξαθλίωση, η έλλειψη πλάνων και εναλλακτικών μετατρέπουν το άγχος της καθημερινότητας σε φοβία.

Αν κάνουμε μία βιαστική επαγωγή, για όλα αυτά φταίει ο άνθρωπος. Όλες οι φοβίες και οι στρεσογόνοι παράγοντες της σύγχρονης εποχής είναι δημιουργήματα του ανθρώπου. Η σύγχυση που βιώνουμε ως προς το τι πρέπει να περιμένουμε και τι πρέπει να «υποδυόμαστε» κοινωνικά, η πρόκληση να αναρριχηθούμε επαγγελματικά και οικονομικά χωρίς να δίνουμε σημασία σε άλλες πτυχές της προσωπικότητας μας, η αδυναμία μας να εμπιστευτούμε τους συνανθρώπους μας (είτε στον εργασιακό χώρο, είτε στις προσωπικές συναναστροφές) και η συνεχής απογοήτευση που βιώνουμε, η αδυναμία μας να βασιστούμε στον εαυτό μας, η προχειρότητα και η ταχύτητα που ζούμε, όλα αυτά και πολλά άλλα μας κληροδοτούν φοβίες.

Κωλοβαθριστοφοβία είναι η φοβία των ανθρώπων για τους κλόουν. Σήμερα. Σε παλιότερες εποχές «κωλοβαθριστής» ήταν εκείνος που περπατούσε σε ξυλοπόδαρα. Δε ξέρω αν είναι ο ίδιος ο κλόουν τόσο τρομακτικός, ώστε να προκαλεί φοβία. Μία υποψία που περνά από το μυαλό μου είναι πως αυτό που φοβούνται στα αλήθεια οι άνθρωποι είναι εκείνο που κρύβεται πίσω από την αμφίεση ενός κλόουν. Αυτό που φοβόμαστε σχεδόν όλοι: μήπως πέσει η μάσκα. Η μάσκα που φοράμε και νιώθουμε αποδεκτοί ή η μάσκα που φοράνε οι άνθρωποι γύρω μας και μας προσεγγίζουν. Γιατί αν εμπιστευτείς κάποιον, αν δεθείς μαζί του, αν δημιουργήσεις εναλλακτικές που τον περιλαμβάνουν και ξαφνικά αποδειχθεί ένας «κλόουν» που για τους δικούς του λόγους επέλεξε αυτή την αμφίεση, δε θα νιώσεις την ίδια φοβία την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να εμπιστευτείς κάποιον; Και αν αυτοί οι «κλόουν» σε περιστοιχίζουν συχνά, η φοβία σου αυτή δε θα αρχίσει να μοιάζει λογικότερη από τη φοβία για τα έντομα ή τις σχάρες στα πεζοδρόμια;;;Γιατί, ειλικρινά, πόσες φορές έχεις πληγωθεί από μία κατσαρίδα ή ένα γυάλινο πάτωμα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.