Κόκκινος θησαυρός στο πιάτο σας

0
1323

antogoransi-prosopou-me-cranberries

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Κάποιοι μπορεί να έχουν ακούσει για το κράνμπερι, άλλοι πάλι όχι. Πρόκειται για μικρούς κόκκινους σπόρους, των οποίων η γεύση είναι αρκετά στυφή και υπόξινη. Η ελληνική του ονομασία είναι οξύκοκκο. Είναι γνωστό από την εποχή των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής μιας και από τότε παρείχε προστασία έναντι των λοιμώξεων και του σκορβούτου χάρις στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Επίσης, χρησίμευε και ως συστατικό σε βαφές υφασμάτων.

Διατροφική αξία

Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών C, K και Ε, μαγγανίου και φυτικών ινών. ½ φλιτζάνι(50γρ) κράνμπερι περιέχει 6,65mg βιταμίνης C, 2,3γρ φυτικών ινών, 0,18mg μαγγανίου, 2,55mg βιταμίνης Κ και 0,60mg βιταμίνης Ε. Είναι φτωχό σε θερμίδες(1/2 φλιτζάνι = 23 θερμίδες) και δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, η δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στο φρούτο αυτό είναι δύο και πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή των βιταμινών C και Ε αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα των φυτικών ινών που προσλαμβάνετε, καταναλώνοντας ½ φλιτζάνι κράνμπερι καλύπτει το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών.

Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών

Το κράνμπερι είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών(ταννίνες, φλαβονοειδή, φλαβονόλες, κ.α.) οι οποίες εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα. Επομένως, η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών χρόνιων ασθενειών όπως :

  • Ο καρκίνος του μαστού, του δέρματος, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του προστάτη. Το εκχύλισμα χυμού κράνμπερι φαίνεται να αναστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, το κράνμπερι όπως και οι φράουλες είναι καλή πηγή κηκιδικού οξέος μιας αντιοξειδωτικής ουσίας με αντικαρκινική δράση. Το συστατικό αυτό, βάση κλινικών δοκιμών, εμποδίζει την αλλοίωση του DNA και την ανάπτυξη όγκων.
  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αφού τα περιεχόμενα αντιοξειδωτικά μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης(LDL), αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης(HDL) συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον περιορισμό του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

Πρόληψη ουρολοιμώξεων στις γυναίκες και καρκίνου του προστάτη στους άντρες

Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών ουσιών ο κόκκινος αυτός “θησαυρός” προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπει να προσκολλώνται βακτηρίδια στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο τις ουρολοιμώξεις. Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1 – 2 ποτήρια χυμού κράνμπερι καθημερινά απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη περιορίστηκε σημαντικά και είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή. Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό είχαν 75% πιθανότητες να την ξεπεράσουν πιο γρήγορα σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Τα αποτελέσματα της μελέτης αφορούν και τους άντρες, οι οποίοι αν και είναι λιγότερο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, ωφελούνται από την χρήση του κράνμπερι. Το μικρό αυτό φρούτο καταπολεμά τις φλεγμονές του προστάτη και παράλληλα μειώνει και το ενδεχόμενο καλοήθους υπερπλασίας του. Αν έχετε ουρολοίμωξη, παράλληλα με την αντιβίωση που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας, θα ήταν χρήσιμο να καταναλώνετε δύο ποτήρια χυμό κράνμπερι την ημέρα. Αν πάλι είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, μπορείτε να πίνετε προληπτικά ένα ποτήρι χυμό κράνμπερι ημερησίως. Επιπλέον, προφυλάσσουν την στοματική κοιλότητα από τα διάφορα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της πλάκας και της περιοδοντίτιδας και συμβάλλουν στην εκρίζωση του H. pylori, του μικροοργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του έλκους στομάχου.

Μπορείτε να βρείτε κράνμπερι σε καταστήματα μαναβικής. Μπορείτε επίσης, να βρείτε κατεψυγμένους καρπούς και χυμούς κράνμπερι στα σουπερ μάρκετ. Για να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά μην μαγειρέψετε τον καρπό. Προτιμήστε τους ωμούς ή τους κατεψυγμένους. Πολτοποιήστε τους και πιείτε τον χυμό τους. Ο καρπός του κράνμπερι «δένει» ωραία με τη ρόκα και το σπανάκι. Επιπλέον, είναι ιδανικό και στη ζαχαροπλαστική. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πηκτίνη είναι κατάλληλα για την παρασκευή μαρμελάδων και ζελέ, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα γλυκά (κέικ, πουτίγκες κ.ά.) σε αποξηραμένη μορφή όπως οι σταφίδες. Προσθέστε τα στο πρωινό σας και ξεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά, γεμάτοι ενέργεια!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.