Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]tmail.com
Ζώντας σε μια κοινωνία με δυτικοποιημένες συνήθειες διατροφής και έχοντας
Ξεκινώντας, από διατροφικής άποψης, το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη η οποία είναι βασικό στοιχείο του ανθρώπινου σώματος, μιας και παίρνει μέρος σε πολλές διεργασίες. Πρόκειται, μάλιστα, για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας γιατί περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες. Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ενός μετάλλου, υπεύθυνου για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Μάλιστα, ο σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας είναι καλύτερα απορροφήσιμος από αυτόν των φυτικών τροφών. Επίσης, το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος σε πολλές ενζυμικές λειτουργίες, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες ρυθμίζουν σωστά την λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι
Αυτοί που πρέπει να το αποφεύγουν είναι τα άτομα με προβλήματα υπέρτασης, όσοι έχουν αυξημένη χοληστερόλη και όσοι έχουν προβλήματα με την λειτουργία των νεφρών. Το κόκκινο κρέας περιέχει αρκετό νάτριο – ένα από τα δύο συστατικά του αλατιού, το άλλο είναι το χλώριο – με συνέπεια να αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ειδικότερα δε εάν προσθέτουμε αλάτι κατά το μαγείρεμα. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι κύριο συστατικό του λίπους του κόκκινου κρέατος. Αυτά τα λιπαρά, εφόσον το κόκκινο κρέας υπερκαταναλώνεται, αυξάνουν τις τιμές της “κακής” LDL χοληστερόλης με αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι νεφροπαθείς πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος εξαιτίας τόσο της πρωτεΐνης που διαθέτει όσο και του νατρίου. Όταν τα νεφρά για κάποιο συγκεκριμένο λόγο δεν λειτουργούν σωστά δεν μεταβολίζουν εύκολα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν.
Το κόκκινο κρέας βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας της
Έρευνα του πανεπιστημίου Brighton στην Βρετανία δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος στην παιδική ηλικία συνδέεται με γρηγορότερη εμφάνιση περιόδου στα κορίτσια. Η έναρξη της περιόδου σε μικρότερη ηλικία έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αφού οι γυναίκες αυτές θα εκτεθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε οιστρογόνα σε σχέση με άλλες που η περίοδος θα ξεκινήσει αργότερα. Οι γιατροί δεν συστήνουν τον αποκλεισμό του κόκκινου κρέατος από την διατροφή των παιδιών αλλά την μείωση της ποσότητας που καταναλώνεται. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το ψήσιμο του κρέατος σε μεγάλες θερμοκρασίες καθώς παράγονται καρκινογόνες ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία. Μην ξεχνάμε και τα αντιβιοτικά που προστίθενται κάθε φορά για να μειώσουν το μικροβιακό φορτίο. Η συχνή χρήση τους κάνει ανθεκτικά πολλά στελέχη βλαπτικών μικροοργανισμών με συνέπεια την επιμόλυνση των τροφίμων από αυτά και την εμφάνιση δηλητηριάσεων μετά την κατανάλωση αυτού του τροφίμου. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την ασπίδα προστασίας από όλα όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, χαρίζοντας μακροζωία, ευεξία και ποιότητα στην ζωή γι αυτό τον λόγο εισάγετέ την στην καθημερινότητά σας. Φροντίστε να τρώτε εβδομαδιαίως ψάρι, κοτόπουλο και γενικότερα λευκό κρέας χωρίς πέτσα, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και μην παραμελείτε την χρήση του ελαιολάδου σε συγκεκριμένες ποσότητες.