Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου: «Μια εμφύλια διαμάχη θα χειροτέρευε θανατερά την τωρινή κατάσταση…»

0
1065

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΩΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΑΝΤΑ

Η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου στην Έλενα Αρτζανίδου!

1. Ποιο είναι το στίγμα του τελευταίου σας βιβλίου;

Θα έλεγα η σύνδεση και σύνθεση του τώρα με την ιστορία του τόπου μας, ο συνδυασμός του πραγματικού με το φανταστικό και η εμπλοκή του Παπαδιαμαντικού διηγήματος “Υπό την βασιλικήν δρυν”στην αφήγηση.

2.Πείτε μας πέντε λόγους για να το διαβάσουν οι αναγνώστες.

– Νιώθω κάπως άβολα μ’ αυτή την ερώτηση. Επιτρέψτε μου λοιπόν, ως  απάντηση, να παραθέσω πέντε φράσεις που έγραψαν άλλοι γι’ αυτό (με αλφαβητική σειρά):

  • Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:«… μυθιστόρημα πλούσιο σε λογοτεχνική αξία, σε γνώσεις, σε σοφία ζωής».
  • Αναστασία Ευσταθίου, συγγραφέας/εκπαιδευτικός:«Πότε ένα βιβλίο θεωρείται καλό; Όταν δεν σε αφήνει να το αφήσεις από τα χέρια σου. Μου συνέβη με το μυθιστόρημα Στη Σκιά της Πράσινης Βασίλισσας. Διαβάζεται απνευστί…».
  • Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:«ένα πολύ δυνατό βιβλίο, με την έννοια ότι μπορεί να αντέξει στο χρόνο, άλλωστε είναι ένα βιβλίο για το χρόνο και τις ζωές των ανθρώπων που τον διέρχονται».
  • Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας/κριτικός:«Το διήγημα του σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου “Υπό την βασιλικήν δρυν” γίνεται ο οδηγός που θα βοηθήσει την πρωταγωνίστρια να δει την αλήθεια που συχνά κρύβεται πίσω από σκιές πλάνες.»
  • Πόλυ Χατζημανωλάκη, συγγραφέας/κριτικός:«Διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις».

 

3.Ποιοί ήρωες σας ταλαιπωρούν περισσότερο;

Οι ήρωές μου δε με ταλαιπωρούν, αντίθετα με συναρπάζουν με την προσωπικότητά τους, όποια κι αν είναι, με τα όσα θέλουν να μου εμπιστευτούν, με τον τρόπο που μ’ αφήνουν να «μπαίνω στο πετσί τους», ν’ αποκαλύπτω τις σκέψεις και τα αισθήματά τους, ώστε να μετέχουν στην πλοκή του μυθιστορήματος με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.

 

4.Τι δεν μπορείτε με τίποτε να αποχωριστείτε;

 Ένα χαρτί κι ένα μολύβι, τους δικούς μου ανθρώπους, την Ελλάδα.

 

5.Πείτε μας τρία πράγματα που σας θυμώνουν και τρία που θα θέλατε αμέσως να αλλάξετε στην εποχή μας.

Με θυμώνει η ανά τον κόσμο καταναλωτική μανία, η αδιαφορία για το περιβάλλον, η υποδούλωση των ΜΜΕ στο κέρδος. Θα άλλαζα τη στάση της ελληνικής Πολιτείας προς την Παιδεία, ό,τι εμποδίζει την έγκαιρη απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ό,τι επιτρέπει στις πλούσιες χώρες να εκμεταλλεύονται τις υπόλοιπες.
6.Τι μπορεί να προσφέρει η Λογοτεχνία ειδικά σήμερα;

Αν η λογοτεχνία ήταν κάτι σαν εμβόλιο, θα μπορούσε ίσως να προσφέρει ανοσία ή αυξημένη αντοχή στα σημερινά δεινά. Δεν είναι όμως. Περισσότερο μοιάζει με φάρμακο. Άρα μπορεί να προσφέρει ό,τι πρόσφερε πάντα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αναγνώστη. Γι’ αυτό και υπάρχουν διάφορα είδη λογοτεχνημάτων, σαν τα διάφορα φάρμακα για κάθε θεραπεία. Όπως λοιπόν δεν μπορώ να φανταστώ μια ομαδική «κούρα» με όμοιο ίαμα σε μια συγκεκριμένη εποχή ή συγκυρία, ανεξαρτήτως παθήσεως, έτσι δεν μπορώ να φανταστώ ένα μόνο λογοτεχνικό είδος ή μία μόνο λογοτεχνική τάση που θα ικανοποιούσε όλους γενικά τους αναγνώστες ειδικά σήμερα. Η λογοτεχνία έχει -και πρέπει πάντα να έχει -τη δυνατότητα να προσφέρει άλλοτε φυγή από την καθημερινότητα, άλλοτε εμβάθυνση στις εκφάνσεις της πραγματικής ζωής∙ άλλοτε παρηγορία ή ενθάρρυνση, άλλοτε κάθαρση ή  προβληματισμό∙ να συμβάλλει στην αυτογνωσία και στην κατανόηση του άλλου, ή να αποκαλύπτει και να καταγγέλλει απαράδεκτα φαινόμενα ή κοινωνικές αδικίες– συχνά και όλα μαζί. Το ζήτημα είναι πόσοι αποζητούν σήμερα αυτά που μπορεί να προσφέρει. Αν είναι λίγοι, πρέπει ν’ αναρωτηθούμε αν το λάθος είναι δικό τους ή της παιδείας και αποτέλεσμα της αντιπνευματικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην εποχή μας.

 

7. Ποιο από τα βιβλία που έχετε διαβάσει θα θέλατε να το είχατε γράψει εσείς και γιατί;

Από τα λογοτεχνικά έργα του καιρού μας, το βιβλίο «Η αηδονόπιτα» του Ισίδωρου Ζουργού. Γιατί το θεωρώ υψηλού επιπέδου λογοτέχνημα, άψογο ιστορικό μυθιστόρημα, τεχνουργημένο με γνώση, πραγματικό ταλέντο, ποιητική γραφή, πρωτοτυπία, σπάνια αφηγηματική ικανότητα και σύγχρονο πνεύμα.  Από τα παλιότερα και τα κλασικά, η λίστα είναι πολύ μεγάλη!
8.Ο θάνατος έχει θέση στα συγγράμματά σας και πως οι ήρωες σας τον αντιμετωπίζουν;

Φυσικά και έχει θέση ο θάνατος στα βιβλία μου, όπως έχει και η ζωή. Οι ήρωές μου τον αντιμετωπίζουν ανάλογα με το χαρακτήρα τους, τις συνθήκες που βιώνουν και τα «πιστεύω» τους.
9.Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα…

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι τραγικά, απαράδεκτα και άδικα για την πλειονότητα των πολιτών. Εκείνο όμως που θα χειροτέρευε θανατερά την τωρινή κατάσταση θα ήταν μια ενδεχόμενη εμφύλια διαμάχη, που πολύ θα βόλευε και θα εξυπηρετούσε τους τοκογλύφους δανειστές μας, όπως βόλεψε πολύ τους συμμάχους ο εμφύλιος πόλεμος μετά την Κατοχή, η εθνική εκείνη συμφορά που τους έδωσε την ευκαιρία να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους προς την Ελλάδα και να μην αποδώσουν τα όσα της όφειλαν.

 

10.Πως φαντάζεστε πως θα συνεχίσουμε, αν θέλουμε ένα καλύτερο αύριο;

Φαντάζομαι ότι ένα καλύτερο αύριο θα έρθει μόνο αν κατανοήσουμε ότι ενωμένοι και μόνοι μας, με θάρρος, αυτοπεποίθηση, ευστροφία και αποφασιστικότητα μπορούμε ν’ αναστήσουμε τη χώρα μας και ν΄ ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Οι ΄Ελληνες το έχουν πετύχει αυτό στο παρελθόν αρκετές φορές. Γιατί όχι και τώρα;

 

 

Περισσότερα για τη συγγραφέα στην ιστοσελίδα www.loty.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.