Μάθετε περισσότερα για την ρίγανη

0
1321

Oregano

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected] 

Πάντοτε η φύση προσέφερε απλόχερα τα αγαθά της στους ανθρώπους. Αν μάλιστα ανήκετε σ” αυτούς που ζουν στην ύπαιθρο και το τσιμέντο δεν σας έχει “καταπιεί”, τότε πιο εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε την γενναιοδωρία της. Έχει φροντίσει λοιπόν να μας προσφέρει σε αφθονία ένα σπουδαίο αρωματικό : την ρίγανη. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις “όρος” και “γάνος” που σημαίνει λαμπρότητα, δηλαδή το φυτό που λαμπρύνει την πλαγιά του βουνού. Χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και η φαρμακευτική της δράση είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για ένα αυτοφυές, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Το συναντάμε σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές και ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο αναλόγως την περιοχή. Τα άνθη του έχουν χρώμα άσπρο – μοβ. Η συλλογή της γίνεται με τα χέρια και ξεκινάει με την ανθοφορία του φυτού. Στην συνέχεια τα άνθη ξεραίνονται, τρίβονται και κοσκινίζονται ώστε να πάρουμε το τελικό προϊόν. Η ελληνική ρίγανη είναι γνωστή παγκοσμίως. Ξεχωρίζει για το άρωμα της και την γεύση της.

Διατροφική αξία

Η ρίγανη αποτελεί εξαιρετική πηγή :

  • σιδήρου, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου
  • βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φολικού οξέως, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και β – καροτίνης
  • φυτικών ινών(η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη σε μία μερίδα φαγητό είναι περίπου 1γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30γρ.)

Δεν περιέχει καθόλου αλάτι και χοληστερόλη.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η ρίγανη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Παράλληλα προσφέρει σπουδαία αντιφλεγμονώδη – αντιβιοτική και βακτηριοκτόνο – αντισηπτική προστασία. Φαίνεται να προλαμβάνει αλλά και να θεραπεύει ένα πλήθος δυσάρεστων – παθολογικών καταστάσεων όπως :

  • η ατονία των εντέρων
  • η υπέρταση
  • η αρτηριοσκλήρυνση
  • η διάρροια
  • ο πονόδοντος(ειδικότερα το αιθέριο έλαιο της ρίγανης)
  • ο βήχας(αποχρεμπτικό)
  • οι χρόνιοι ρευματισμοί των μυών και των αρθρώσεων
  • οι κολικοί και οι πόνοι της κοιλιάς
  • το άσθμα
  • η ουλίτιδα
  • η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα
  • η αμηνόρροια(λειτουργεί ως εμμηναγωγό)
  • ο πονοκέφαλος
  • η επούλωση των πληγών
  • ο λόξιγκας
  • οι σπασμοί
  • η μυική ψύξη

Θα ήταν χρήσιμο οι έγκυες να αποφεύγουν την κατανάλωση του αφεψήματος της ρίγανης.

Μια μελέτη, η οποία βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, υποστηρίζει ότι η ουσία καρβακρόλη, που βρίσκεται στη ρίγανη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μιας και απ” ότι δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής τρόπος δράσης της συγκεκριμένης ουσίας. Θυμηθείτε, να χρησιμοποιείτε την ρίγανη κάθε φορά που καταναλώνεται ψητά σχάρας ή τηγανητά, αφού εξουδετερώνει ουσίες(νιτροζαμίνες) που έχουν εν δυνάμη καρκινογόνο δράση.

Πρόκειται για το βασικό αρωματικό των χωρών της Μεσογείου. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ευρέως στη φέτα, στη χωριάτικη σαλάτα και στα ψητά και σε πολλές άλλες μαγειρικές παρασκευές. Στα φαγητά συνδυάζεται καλά και με άλλα μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η μαντζουράνα και το θυμάρι. Μπορείτε να καταναλώσετε και το αφέψημά της επίσης. Εντάξτε την στην καθημερινότητά σας και θα βγείτε κερδισμένοι!

Ο κ. Χαρίτων Χαριτωνίδης, επιχειρηματίας και μέλος ομάδας που διακινεί και προωθεί την ρίγανη, στα πλαίσια της ετήσιας Γιορτής Ρίγανης, που πραγματοποιείται στην Μαρούδα Θεσ/νίκης εξηγεί σχετικά : “Αρχαίοι Έλληνες, Μυθολογία, Θεά Αθηνά, Ιπποκράτης, Ασκληπιός, Διοσκουρίδης, Ρωμαίοι, Άγγλοι, Αμερικάνοι, Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία), Αφρική (Μαρόκο), Ασία (Τουρκία, Ισραήλ, Κίνα), ΗΠΑ, Κεντρική και Λατινική Αμερική (Περού), φαρμακοποιοί, γεωπόνοι, διατροφολόγοι…

και δεν υπάρχει τέλος στον μακρύ κατάλογο του ποιοιπου πότε και γιατί ασχολήθηκαν με το θαυματουργό αλλά και συγχρόνως παραμελημένο  από την σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, αυτοφυές φυτό , την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΓΑΝΗ.
Ένα όμως είναι σίγουρο.

Ότι σήμερα εδώ στην Βόρεια Ελλάδα όπου και φύεται η ρίγανη με την καλύτερη ποιότητα παγκοσμίως σε ότι αφορά το αρωματικό της έλαιο,

οι άνθρωποι που ασχολούνται με την συστηματική καλλιέργειά της  προσπαθούν κάθε μέρα να ερευνήσουν και να μάθουν κάθε μυστικό που κρύβει η ρίγανη έτσι ώστε να απολαύσουμε όλοι εμείς τα σημαντικά οφέλη της.

Θα πρέπει να τονιστεί βέβαια ότι η ανώτερη ποιότητα της Ελληνικής Ρίγανης, δεν οφείλεται στο ότι κατάγεται από την Ελλάδα και καλλιεργείται  οπουδήποτε αλλού εκτός της φυσικής της περιοχής, αλλά στο ότι ζει και αναπτύσσεται  στο φυσικό της περιβάλλον και με  τις απαιτούμενες ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Βορειοελλαδική ύπαιθρο έχοντας παρέα της και όλα τα υπόλοιπα Ελληνικά αρωματικά αυτοφυή φυτά.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.