«ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

0
809

μετρο αρχαιαΑναστάτωση έχει προκαλέσει την πόλη η χτεσινή, πολυαναμενόμενη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα του Σταθμού της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση η οποία λαμβάνεται μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και με υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μείζονος σημασίας αφού ο σταθμός της Βενιζέλου είναι ένας από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης του έργου.

Η νέα απόφαση του ΚΑΣ ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση του ίδιου οργάνου που προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρυμάτων. Η τωρινή απόφαση προβλέπει την παραμονή των αρχαιοτήτων «in situ», δηλαδή απαγορεύει την απόσπαση, με αποτέλεσμα ο χώρος να γίνεται ουσιαστικά αρχαιολογικός και να μην υπάρχει βιώσιμη οικονομικά και τεχνικά λύση κατασκευής του σταθμού.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων και μηχανικός Στράτος Σιμόπουλος καταδίκασε την απόφαση του ΚΑΣ κάνοντας λόγο για «μαχαιριά στην Θεσσαλονίκη».

«Η απόφαση αποτελεί όχι μόνο ταφόπλακα για το σταθμό, αλλά πιθανώς για όλο το έργο, διότι αλλάζει το σχεδιασμό του και παραπέμπει πολύ πέρα του 2020 την ολοκλήρωση του, ενώ θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της χρηματοδότησης του από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα», προειδοποίησε ο Στράτος Σιμόπουλος. Μάλιστα προσθέτει πως οι φορείς της πόλης και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα σ’ αυτή τη μαχαιριά στην πόλη, ώστε σε πρώτη φάση η Υπηρεσιακή Υπουργός να μην υπογράψει την απόφαση και σε δεύτερη φάση να ανατρέψουν την απόφαση πολιτικά και δικαστικά. «Οι επαγγελματίες φυσικά της πόλης, είμαι σίγουρος, ότι θα αντιδράσουν συλλογικά και δυναμικά διατρανώνοντας την αναγκαιότητα κατασκευής του σταθμού με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων», δήλωσε για να καταλήξει, «δεν επιτρέπεται να έχουμε στην πόλη για πολλά χρόνια «τρύπες Μπουτάρη, η τρύπα στην Πλατεία Διοικητηρίου, φαίνεται ότι δεν αποτελεί για όλους μας στην πόλη, παράδειγμα προς αποφυγή».

Προηγούμενο άρθρο«Ζωή και Τέχνη είναι ένα»: 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών Μέσω Τέχνης
Επόμενο άρθρο“ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ”
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.