ΜΕ ΔΩΡΕΑ 13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ «ΑΝΟΙΓΕΙ» ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ!

0
691

Λυδία Κονιόρδου: Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα επιτρέψει στη νέα Εθνική Πινακοθήκη να ανοίξει στις αρχές του 2019

«Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έρχεται να συμπληρώσει και να συμβάλλει δραστικά στην πραγμάτωση ενός μεγάλου οράματος Πολιτισμού, που είναι η επέκταση και η ολοκλήρωση του νέου κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου (ΕΠΜΑΣ)».

Με αυτά τα λόγια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου χαιρέτισε σήμερα, από τη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού-ΙΣΝ, την ενεργοποίηση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την αποπεράτωση του κτιρίου Β και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης. Το κτίριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το γεγονός χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΜΑΣ, Απόστολος Μπότσος, καθώς και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα που παρουσίασε με power point όψεις του νέου κτιρίου όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί. Παρούσα ήταν και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Τη συνέντευξη τύπου έκλεισε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που έχει υποστηρίξει διαχρονικά το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης.

 

Χάρη σε αυτή τη δωρεά, το κέντρο της πρωτεύουσας θα αποκτήσει ακόμη ένα σημαντικό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημο.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη, όπως σημείωσε η Λυδία Κονιόρδου, «θα αναδειχθεί έτσι σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ελκυστικό μουσείο, το οποίο θα μπορέσει να διαφυλάξει, να παρουσιάσει και να αναδείξει τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης που ανήκουν στις συλλογές της, ανταποκρινόμενη ουσιαστικότερα στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο.»

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι «με την ένταξη των οικοδομικών εργασιών που αφορούν την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η ΕΠΜΑΣ θα είναι έτοιμη, στις αρχές του 2019, να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, ανανεωμένη, εκσυγχρονισμένη, με πολλαπλές δυνατότητες εκθέσεων, δράσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων.»

Ειδικότερα, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πρόκειται να καλύψει την προσθήκη Γ ορόφου στο κτίριο Β, στο οποίο, εκτός από τις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, θα στεγαστούν επίσης οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη της ΕΠΜΑΣ, καθώς και ένα εστιατόριο στον Γ όροφο. Επιπλέον, η δωρεά θα επιτρέψει την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του Β κτηρίου για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την κατασκευή υαλοπετάσματος (plannar) σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη. Επίσης θα καλυφθεί η κατασκευή όλων των ανελκυστήρων του κτιρίου Β, καθώς του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος (plannar) στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προετοιμάζει την μετεγκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης για την επομένη της αποπεράτωσης των εργασιών.

Το ΥΠΠΟΑ διασφάλισε για αυτό το σκοπό το απαιτούμενο ποσό που θα χρειαστεί για τη μεταφορά και εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής και τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου (ύψους €805. 000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Προσέλαβε πρόσθετο μόνιμο προσωπικό φύλαξης για την εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης στο νέο κτίριο (συγκεκριμένα 15 άτομα από τον ΟΔΙΕ), ενώ παράλληλα καλύπτει την τεχνική υποστήριξη των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Τέλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που ενέκρινε το ποσό των €4.600.000 για την υλοποίηση του έργου, το ΥΠΠΟΑ λειτούργησε καθοριστικά για την κάλυψη και ολοκλήρωση της εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης, η οποία βρίσκεται σε στάδιο τελικής έγκρισης.

Αναλυτικότερα, από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου αλλά και η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενία Γατοπούλου, διευκρίνισαν ότι οι εργασίες συνεχίζονται στο κτήριο Α από την κατασκευαστική ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ βάσει σύμβασης. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία και η Προϊσταμένη Αρχή του έργου έχουν αρνηθεί το αίτημα διάλυσης της σύμβασης που έχει υποβάλει ο ανάδοχος λόγω συνέχισης συμβατικών εργασιών που δεν έχουν ακόμα αποπερατωθεί.

Το ΥΠΠΟΑ συντονίζει παράλληλα τις εργασίες που αφορούν την δωρεά του Ι. Σ. Νιάρχος και τις διαδικασίες υλοποίησης της εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης.

Έτσι ολοκληρώθηκαν όλες οι επικαιροποιημένες μελέτες για τις εργασίες στα κτήρια Β και Γ που αφορούν τη δωρεά του Ι. Σ. Νιάρχος. Έχουν παραδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης των εργασιών αυτών. Και η εταιρία ΕΤΕΝΕΡ ΕΠΜΑΣ που διαχειρίζεται την δωρεά του Ι. Σ. Νιάρχος θα κάνει διαγωνισμό με «πρόσκληση» ώστε να επιλεχθεί, μέσα στο καλοκαίρι, η καταλληλότερη και οικονομικότερη προσφορά κατασκευαστικής εταιρείας (μειοδότης) που θα αναλάβει τις πιο πάνω εργασίες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου.

Οι μελετητές στους οποίους ανέθεσε η Εθνική Πινακοθήκη την εκπόνηση μουσειογραφικής μελέτης, έχουν ήδη παραδώσει την οριστική μελέτη η οποία θα εγκριθεί εντός των ημερών. Στη συνέχεια θα κατατεθεί η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να υλοποιηθούν. Τόσο η μουσειογραφική μελέτη όσο και η υλοποίησή της θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Μέχρι σήμερα, από το σύνολο των 25. 957. 093,59 ευρώ που συνιστούν την οικονομική υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού (20. 357. 093,59 η αρχική σύμβαση με τον ανάδοχο και 5. 600. 000,00 από την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση σχετική με τις τροποποιήσεις που χρειάσθηκε να γίνουν στις μελέτες, λόγω της αλλαγής στον υδροφόρο ορίζοντα) έχουν απορροφηθεί τα 15. 500. 000,00 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το υπόλοιπο ποσό των 10. 500. 000,00 ευρώ έχει εξασφαλιστεί ως εξής: 3. 760. 000,00 ευρώ ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, που αφορά στο κτήριο Α και τον περιβάλλοντα χώρο, και άλλα 6. 740. 000 ευρώ από Εθνικούς Πόρους (Δημόσιες Επενδύσεις)

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και τους συνεργάτες της, «που βοήθησαν με αποφασιστικότητα και ταχύτητα να λυθούν όλα τα θέματα που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του Μουσείου μετά την αποπεράτωση των κτηριακών του εγκαταστάσεων».

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος , σημείωσε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος «ακολουθεί μία θεμελιώδη φιλοσοφία του ΙΣΝ: την προσπάθεια υποστήριξης οργανισμών που προωθούν τον πολιτισμό της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύουν σημαντικά στοιχεία της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενισχύουν την αναζωογόνηση κοινοτήτων μέσω καινοτόμων πολιτιστικών πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην αποκατάσταση υποδομών και έχουν τη δυναμική να επιφέρουν ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη».

Προηγούμενο άρθροΝ. ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ: «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΛΑ, ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ»
Επόμενο άρθροΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ MUSIFANTO ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.