Γράφει η Ζαχαρία Χριστίνα/ Πολιτική Επιστήμονας/ [email protected]
Με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή να τρέχουν ραγδαία, την αναστάτωση να κορυφώνεται σε διεθνές επίπεδο και την ανησυχία για την πορεία των γεγονότων να αυξάνεται, παρακολουθούμε από την Πέμπτη την κρίση που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας. Μία περιοχή διαφιλονικούμενη όπου το πέρας των χρόνων έχει να αναδείξει πολλές διαμάχες και τον τοπικό λαό να έχει υπομείνει πολλά.
Από την Πέμπτη επικρατεί μία έκρυθμη κατάσταση με την ανταλλαγή πυραύλων να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης. Η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση ενώ ο αριθμός των πυραύλων που έχει εκτοξευτεί σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα αποθεματικά των δύο πλευρών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πύραυλοι που έχουν εκτοξευτεί από τη Χαμάς είναι ιρανικής προέλευσης υψηλής τεχνολογίας προβληματίζοντας τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο για τα ιρανικά σχέδια. Παράλληλα, τόσο το Ιράν όσο και μία μεγάλη πληθώρα κυβερνήσεων έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν την υποστήριξή τους είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης.
Σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί περισσότερο και καταλήξει σε μία είσοδο των ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, τότε η εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι οδυνηρή. Τόσο οι γειτονικές του Ισραήλ χώρες όσο και οι δυτικές δυνάμεις θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο ο οποίος θα λάβει πελώριες διαστάσεις. Με τα διαφιλονικούμενα συμφέροντα να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, η περιοχή θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων συμπαρασύροντας μαζί του όχι μόνο τις γειτονικές του Ισραήλ χώρες, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Συγκεκριμένα, η Ρωσία, ούσα η προστάτιδα χώρα της Συρίας, θα εισέλθει στον πόλεμο μόνο στην περίπτωση που απειληθούν τα συμφέροντα και τα σύνορα της προστατευόμενης της χώρας. Οι ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι τάσσονται υπέρ του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία και η Αίγυπτος στέκονται στο πλευρό της Χαμάς, έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν τη σταγόνα στον ωκεανό. Με αφορμή έναν ενδεχόμενο πόλεμο και λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, οι χώρες θα κληθούν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές τοποθετώντας στο επίκεντρο το Ιράν, μία χώρα που έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες έντονα τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω συνειδητοποιούμε ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης θα οδηγήσει σε έναν πόλεμο τεραστίων διαστάσεων σε μία περιοχή που βρίσκεται δίπλα μας. Μία ενδεχόμενη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα συμπαρασύρει, μέσω των νατοϊκών βάσεων στη Κρήτη, και την Ελλάδα στον χορό του πολέμου. Το σημαντικότερο όμως ερώτημα που προκύπτει είναι χρονικό: είναι τυχαία η χρονική τοποθέτηση της κρίσης; Λίγες μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές και λίγες μέρες πριν τις ισραηλινές, πυροδοτήθηκε η ανταλλαγή βομβαρδισμών. Μία κατάσταση που οδήγησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ να δηλώσει ότι σε περίπτωση που η δεδομένη κατάσταση συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να αναβληθούν οι ισραηλινές εκλογές. Μία δήλωση που υποδηλώνει σφετερισμό εξουσίας και αφήνει υπονοούμενα σχετικά με κατάσταση πολιορκίας. Τελικά, μήπως ήταν προγραμματισμένο το χρονικό ξέσπασμα της κρίσης;