Μη μου τους κύκλους τάραττε???

0
1641

ekedisyΓράφει η Ελένη Καρλιγκιώτη / [email protected]

Ένα από τα προβλήματα που σε βασάνισε κατά την διάρκεια της σχολικής ζωής σου ήταν το μάθημα της έκθεσης· για να είμαι πιο ακριβής εκείνο που σε προβλημάτιζε πάντα ήταν πως θα ξεκινήσεις κάθε έκθεσή σου. Το πρόβλημα ήταν πάντα η αρχή της σκέψης, οι πρώτες λέξεις στο τετράδιο, η ταξινόμηση των διαφορετικών ιδεών που  έπεφταν σαν βροχή.  Μερικά χρόνια αργότερα διαπιστώνεις ότι έχεις ακόμη την ίδια ακριβώς δυσκολία· την δυσκολία της αρχής, της νέας αρχής, της νέας σελίδας που καλείσαι να γυρίσεις στο τετράδιο της ζωής.

Και όσο είναι κανείς μικρός,  κάτω από την φτερούγα της μαμάς, το τι θα κάνει, πότε θα πραγματοποιηθεί και με ποιο τρόπο εξαρτάται συνήθως από εκείνη.  Τώρα που μεγάλωσες όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για αποφάσεις και υποδείξεις από κάθε τύπου μαμάδες·  είναι δική σου η σελίδα, είναι δικό  σου το μολύβι γιατί είναι η δική σου αρχή.  Αν πάλι δεν ήσουν παιδί της θεωρητικής  κατεύθυνσης, αν πάλι πιστεύεις ότι  όλα στη ζωή έχουν να κάνουν  με το 1+1=2, αν στο μυαλό σου έχεις τα, του Αρχιμήδη, λόγια «μη μου τους κύκλους τάραττε» και κάθε είδους γεωμετρικό πρόβλημα, τότε κάθε αρχή είναι ένας κύκλος. Εσύ αποφασίζεις πότε τον ανοίγεις  και πότε τον κλείνεις.

Διλήμματα συνάντησες πολλά και ακόμη περισσότερα σίγουρα θα εμφανιστούν στο μέλλον· σε δύσκολη θέση βρέθηκες συχνά και να είσαι σίγουρος ότι η ζωή  δεν έχει ανοίξει ακόμη όλα της τα χαρτιά·  δεν θα περιμένεις όμως να σου υποδείξει εκείνη τι θα κάνεις… Κάποιος κύκλος κλείνει, ένας άλλος κύκλος ανοίγει.. Στην προσωπική σου ζωή, στην επαγγελματική σου ζωή ακόμη και σε θέματα φίλων κάποιες ιστορίες τελειώνουν γιατί απλά έκαναν τον κύκλο τους. Γιατί πολύ απλά ένιωσες να παραμένεις στάσιμος, να μην εξελίσσεσαι.  Αν ένιωσες να βυθίζεσαι σε κινούμενη άμμο, να βρίσκεσαι σε ένα τέλμα, σε ένα αδιέξοδο, είναι γιατί οι ιστορίες αυτές γράφουν το δικό τους φινάλε.  Και ίσως έτσι είναι καλύτερα, για να μην φθαρούν και ξεφτίσουν εκείνες,  για να μην ξεθωριάσεις εσύ σαν ήρωας κιτρινισμένης, από το χρόνο, σελίδας.  Οι ιστορίες αυτές έκλεισαν, έκαναν τον κύκλο τους και εσύ ένα καινούριο βήμα για να προχωρήσεις μπροστά· για να προχωρήσεις με ανανεωμένη διάθεση απερίσκεπτος από δεύτερες σκέψεις, τύψεις και φόβο που σε κρατούσε στο ίδιο σημείο.

Οι θεωρίες ζωής είναι ωραίες  όταν τις διαβάζει κανείς στα βιβλία, στην πραγματικότητα όμως; Κανένας στοχαστής, κανένας ψυχολόγος ή life coach δεν θα σου δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Εσύ ο  ίδιος θα τα ταράξεις  τα νερά, τα κουτάκια και τα τους κύκλους της ζωής σου… Αρκεί να αναρωτηθείς «μη μου τους κύκλους τάραττε»???

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.