Μια άλλη ματιά στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

0
651
(c)thinkfree.gr
(c)thinkfree.gr
(c)thinkfree.gr

Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πέρασε στην ιστορία. Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή («απόλυση» διοικητικού συμβουλίου και διαρροή για κατάργηση ΕΚΕΒΙ), όλα κύλησαν καλά, σχεδόν όπως τα προηγούμενα εννιά χρόνια. Και τιμώμενη χώρα είχαμε και ο υπουργός ήρθε (αφού μπερδεύτηκε με τους Κινέζους και βρήκαν αφορμή κάποιες στρατευμένες πένες να τον χλευάσουν, παρά τις διευκρινίσεις της προέδρου των Εκδοτών Α. Ραγιά) και ο δήμαρχος μίλησε (βρήκε τελικά με ολίγη το περίπτερο 15…) και ο περιφερειάρχης είπε τα καλύτερα. Μπορεί ο καλός καιρός που δεν ήταν απλώς καλός αλλά πολύ καλός, καλοκαιρινός, να άδειασε την πόλη στέλνοντάς την στις παραλίες μακριά από την έκθεση βιβλίου (παρόλο που βιβλίο και πλαζ «πάνε» πολύ…). Μπορεί τα δημοσιεύματα σχετικά με την έκθεση να μειώθηκαν ραγδαία, μόλις έκλεισε η διαφημιστική στρόφιγγα της διοργάνωσης. Μπορεί οι αίθουσες των εκδηλώσεων να είχαν πολύ καλή προσέλευση (ακόμη και μεσαίου βεληνεκούς ονόματα είχαν γεμάτες καρέκλες). Μπορεί οι απλήρωτοι εργαζόμενοι να «το ‘σωσαν» τελικά κι ας βρίσκονται ήδη στο μανίκι του Μανιτάκη…

Ωστόσο, οι εκδότες περιμένουν στη γωνία τον… Ηλεία του 16ου (που ένας κατεργαράκος ήταν κι εκείνος και του φόρτωσαν ολόκληρη διάρρηξη) για να μην κλείσει το ΕΚΕΒΙ που ο Τζαβάρας επιμένει ότι δε αφήνει κανένα κενό –σε μια Ελλάδα που διαλύεται το ΕΚΕΒΙ μας μάρανε, σου λέει ο άλλος… Κι άλλοι πάλι, μεγάλοι εκδότες (όσοι απέμειναν), θέλουν να πάρουν την έκθεση από τη Θεσσαλονίκη και να την κατεβάσουν στην Αθήνα -σωστά, είναι δαπανηρό να ανεβαίνεις 500 χλμ απλώς για να πουλήσεις βιβλία.

Όποιος παρακολούθησε τις ομιλίες στα εγκαίνια της 10ης ΔΕΒΘ, δεν θα μπορούσε παρά να ενθουσιαστεί όπως όσοι κατέλαβαν τις καρέκλες νωρίς νωρίς αλλά δεν άντεξαν τον Ίρβιν Γιάλομ και αραίωσαν πριν μιλήσει “ο Ηλείας”. Γενικολογίες από τους παράγοντες της πόλης, που δείχνουν ότι κανείς τους δεν αντιλαμβάνεται και άρα δεν αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη διοργάνωση όπως της πρέπει και ειδικά σε μια πόλη ημιθανή που ορισμένοι ακόμη την αποκαλούν Θεσσαλονίκη. Κι ας κινδυνεύει η πόλη να χάσει ό,τι πολυτιμότερο έχει (μαζί με τα φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ) στον πολιτισμό…

Ομοίως και από την πολιτική ηγεσία, φιλολογικού χαρακτήρα γενικόλογο λογύδριο περί βαρβαρότητας χωρίς σαφήνειες για κάτι, έστω, και με τη λογική απορία να πλανάται αναπάντηση: πως γίνεται να καταργείς έναν φορέα υποστηρίζοντας ένθερμα το έργο του;

Για μία ακόμη φορά, όμως, κανείς δεν θα ασχοληθεί με την ουσία: αν τελικά το εκθεσιακό κόσμημα στο χώρο του βιβλίου συμβάλλει (και κατά πόσο, ποτέ δεν το μάθαμε) στη επιχειρηματική εξωστρέφεια των Ελλήνων εκδοτών. Αν συμβάλλει, έστω σε κάποιο βαθμό, στην προώθηση των βιβλίων προς το εξωτερικό, έστω κι αν αυτό λέγεται Μέση Ανατολή ή Βαλκάνια. Αν, με απλά λόγια, ανταποκρίνεται στον κεντρικό αρχικό της στόχο.

Φ.Θ.

Προηγούμενο άρθροΤο πρόβλημα είμαστε εμείς οι ψηφοφόροι
Επόμενο άρθροΜουστάκι Μόστρα
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.