Μια αποτίμηση των ευρωεκλογών στην Κύπρο

0
465

cyprus_satΤα αποτελέσματα των εκλογών στο νησί δεν έφεραν θεμελιώσεις-ανατρεπτικές αλλαγές στον υφιστάμενο πολιτικό χάρτη, αν και κάποια μηνύματα/συμπεράσματα εξάγονται. Κατ’ αρχήν μεγάλος «νικητής» θεωρείται η αποχή. Οι πολίτες κουράστηκαν από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τα σκάνδαλα και την απουσία  θετικών εξελίξεων στο κυπριακό.

Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διατήρησαν το «status» που διαθέτουν για δεκαετίες ως κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο απώλεσαν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους οι οποίοι επέλεξαν την αποχή. Το αριστερό ΑΚΕΛ κουβαλώντας τις «αναμνήσεις» της διακυβέρνησης Χριστόφια – που δεν προκαλούν τις καλύτερες των εντυπώσεων ακόμη και σε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του – κρατήθηκε στο 26% και διατήρησε τις 2 έδρες που είχε στην προηγούμενη ευρω-βουλή. Το ΔΗΚΟ του Ν. Παπαδόπουλου έπεσε στο 11%, ταλανιζόμενο από ενδοκομματικές έριδες που φαίνεται ότι θα το ταλαιπωρούν για αρκετό καιρό ακόμη. Η σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ παρά την πτώση των ποσοστών τους κράτησαν την έδρα τους, κυρίως χάρη στην σύμπραξη με τους οικολόγους. Η διαφορά τους από το αμέσως επόμενο κόμμα, την «Συμμαχία Πολιτών» ήταν λιγότερη του 1%. Το τελευταίο αυτό κόμμα – που κινείται στον λεγόμενο «ενδιάμεσο» χώρο – δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα αλλά φαίνεται ευχαριστημένο αφού χωρίς να έχει συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής και χωρίς εδραιωμένους κομματικούς μηχανισμούς, έφθασε σχεδόν στο 7% με την «παρθενική» εκλογική του εμφάνιση. 

Το νέο-εμφανιζόμενο «Μήνυμα Ελπίδας» στον χώρο των «φιλελεύθερων-τεχνοκρατών/μεταρρυθμιστών» κατάφερε να ακουμπήσει το ποσοστό του 4% περίπου, αποσπώντας εκλογείς – κυρίως από το κέντρο και την κεντροδεξιά –  που δεν είχαν «σιδεροκέφαλη» κομματική συνείδηση. Λόγω έλλειψης ευδιάκριτης ιδεολογικο-πολιτικής ατζέντας ο χρόνος θα δείξει εάν θα «ξεφουσκώσει» ή αν πρόκειται για κάτι που ήλθε για να μείνει. Το ΕΛΑΜ τώρα (αντίστοιχο του Λαϊκού Συνδέσμου-Χ.Α) ανήλθε στο 2.6%. Όμως θα πρέπει να λεχθεί ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε κινηθεί γύρω στο 1%, πράγμα που σημαίνει ότι έχει υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του. Εάν, λόγω των όποιων εξελίξεων, υπάρξουν δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της κυβερνώσας παράταξης, τότε το ΕΛΑΜ εύλογα θα αναμένει αύξηση της εκλογικής του απήχησης.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα – ίσως και λόγω του «προεδρικού» συστήματος που υφίσταται – στην Κύπρο δεν υπάρχει συνεχής εκλογολογία και εκτόξευση του πολιτικού θερμόμετρου. Όμως δρομολογούνται εξελίξεις που θα είναι καθοριστικές για την εκλογική συμπεριφορά των Κυπρίων αλλά και την πολιτική ατζέντα γενικότερα. Και αυτές σχετίζονται με την πορεία επίλυσης του κυπριακού, την οικονομία και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου (υδρογονανθράκων) του νησιού. Όσον αφορά το κυπριακό η Τουρκία παραμένει άκαμπτη (η πρόσφατη επίσκεψη Μπάϊτεν στην Κύπρο δεν συνέβαλε στην κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας), στην οικονομία νέα μέτρα αναμένεται να πλήξουν τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού και οι ΗΠΑ διαρκώς προωθούν την ιδέα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσω Τουρκίας. Τα πιο πάνω δεν προδιαγράφουν ένα θετικό ορίζοντα.      

ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.