Μια νέα γενιά παλαιάς κοπής

2
778
http://www.fm100.gr/media/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=58
http://www.fm100.gr/media/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=58
http://www.fm100.gr/media/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=58

Γράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

Ένα σαρδόνιο μειδίαμα διαγράφηκε στα χείλη του προσεκτικού παρατηρητή των πολιτικών μας πραγμάτων, καθώς παρακολουθούσε το γαϊτανάκι των αρνήσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το δημαρχιακό αξίωμα στην Αθήνα. Δεν ωρρώδησε δε ούτε καν προ του τελικού «ναι» που ειπώθηκε από τον νεαρό, άπειρο, αλλά με τηλεοπτικές πλέον περγαμηνές, γόνο του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ κο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο σαρδόνιος δε παρατηρητής μας ανέσυρε από το πίσω μέρος του μυαλού του περιπτώσεις και άλλων αστέρων του κομματικού σωλήνα που λάμπρυναν με την ασημαντότητά τους την πολιτική σκηνή της χώρας και διατύπωσε το ερώτημα: «τι θα συνέβαινε αν έλειπαν απ’ την Ελλάδα πολιτικά ονόματα όπως: Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης, Τζιτζικώστας, Παπαμιμίκος, Τομπούλογλου, Φώφη Γενηματά, Τζουμάκας, Λαλιώτης, Παπουτσής, και πολλοί ακόμη άλλοι από ένα μακρύ κατάλογο πολιτικών προσώπων, όλοι τους γνήσια τέκνα του κομματικού γενιτσαρισμού, του διαδρομισμού και της κομματικής καμαρίλας;» Ευλογοφανής η απάντηση. Απολύτως τίποτα.

Απόλυτη όμως είναι και η διαστρέβλωση της αναγκαιότητας για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στην ελληνική πολιτική σκηνή με το ‘’καπέλωμα’’ εκ μέρους των κομμάτων της υπαρκτής ανάγκης για την ανάδειξη νέων, άξιων, φρέσκων στελεχών από το χώρο της αγοράς και ευρύτερα της κοινωνίας. Ο κομματισμός και σε αυτή την κρίσιμη ιστορική καμπή που ζούμε, θα αφήσει για ακόμη μια φορά το στίγμα του, ώστε οι νεαροί  κομματικοί φελλοί να επιπλεύσουν και πάλι δημιουργώντας τη νέα σάπια τάξη της κομματικής νομενκλατούρας.

Νέοι που προήλθαν απ’ την πιο σάπια μήτρα, αυτή του κομματικού σωλήνα, τίποτα το καλό δεν κομίζουν στις ανύπαρκτες πλάτες τους; Κατά τεκμήριο είναι τόσο αλυσιτελείς οι ιδέες και τα ιδανικά τους, που η ανάρρησή τους σε δημόσια αξιώματα μόνο δεινά θα συσσωρεύσει στον τόπο. Όταν αυτή η νεολαία πλάστηκε στα αμφιθέατρα της κομματικής συναλλαγής με διεφθαρμένους καθηγητές, που είχε ως αξίες το βόλεμα, τη θεσούλα, την αναξιοκρατία, τον νεποτισμό, τι καλό προοιωνίζεται για τον τόπο η νεότητά της; Πώς και από πού προκύπτει πως η έλευση της νέας γενιάς στα πράγματα θα διαμορφώσει συνθήκες αλλαγής για την Ελλάδα όταν το DNA της είναι τόσο σάπιο; Ή μήπως το life style της νεότητας, που ανακάλυψε ετεροχρονισμένα μέχρι και η αριστερά, θεωρείται από μόνο του διαβατήριο επιτυχίας; Οι νεοσσοί σωτήρες μας σε ένα θεό πιστεύουν. Σ’ αυτόν που τους έπλασε, το θεό του κρατισμού και του κυβερνητισμού.

Η πραγματική νεολαία – κι όχι η ανδραποδισμένη των κομματικών σωλήνων – οραματίζεται και πραγματοποιεί ήδη. Παίρνει μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού και βραβεύεται. Καταλαμβάνει θέσεις στο εξωτερικό ως ερευνητικό προσωπικό και εκθειάζεται η συμβολή της. Επινοεί  καινοτόμα προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα. Φοιτά σε Πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους του εξωτερικού και αριστεύει. Μετέχει σε πραγματικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και κερδίζει το θαυμασμό. Αυτή η νεολαία, η νεολαία της αριστείας, είναι αυτή που θα έπρεπε μια μέρα να πρωταγωνιστήσει και στα πολιτικά μας πράγματα κι όπως καλά γνωρίζουμε όλοι, αυτό δεν θα συμβεί. Θα τους φράξουν το δρόμο οι νεολαίοι κομματικοί κηφήνες δημιουργώντας τόσα στεγανά, ώστε να μην αφήσουν τους άξιους να αλώσουν το μαγαζί του πολιτικού προσωπικού. Άλλωστε οι κομματικοί σωλήνες θα γενούν διαρκώς και νέα τερατάκια ώστε να αναπαράγεται το σύστημα που τους γέννησε.

Υπάρχει αμφιβολία πως στην Ελλάδα η πολιτική πράξη δεν συντελείται από τους άριστους, αλλά από τους θεσιθήρες των κομμάτων; Η πολιτική είναι επάγγελμα και τα στελέχη της προωθούνται με κριτήριο την ικανότητά τους στην οσφυοκαμψία, στην κυβίστηση και στον οπορτουνισμό. Αρνητικές αξίες που μας οδήγησαν ως Έθνος σε μια σχεδόν πλανητική απαξίωση από την οποία θα περάσει αρκετός καιρός για να ξεφύγουμε, αν ξεφύγουμε ποτέ.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • John σε ευχαριστώ για τα καλά σου ή καλύτερα για την καλή σου λέξη. Έστω και μονολεκτικό το σχόλιό σου είναι ένα καύσιμο για τη συνέχιση του ταξιδιού της επικοινωνίας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.