Παρά τις για μία ακόμη φορά άστοχες δημοσκοπικές προβλέψεις ο Τσίπρας (όχι ο Σύριζα, αλλά ο Τσίπρας) πέτυχε μία μεγάλη νίκη με διαφορά που ίσως ούτε ο ίδιος δε την περίμενε. Η ΝΔ παρά την μεγάλη συσπείρωση που πέτυχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κινήθηκε σε παρόμοια πλαίσια όσον αφορά το ποσοστό (εν αναμονή των απόλυτων αριθμών σε ψήφους).Ένα πρώτο ανάγνωσμα είναι το δίλημμα το οποίο ετέθη από τον Τσίπρα αλλά και η εμμονή μερίδας ψηφοφόρων «δεν πάει το χέρι μου». Παρόλα αυτά δίχως τη στάση και τα λεγόμενα Μεϊμαράκη μετά το δημοψήφισμα το ποσοστό και η συσπείρωση θεωρώ πως θα ήταν χαμηλότερη. Η Χρυσή Αυγή παγιώνεται σε τρίτη δύναμη. Προσωπική μου γνώμη πως η απομόνωση της από τα κανάλια είναι λανθασμένη. Αποδόμησε τους πολιτικά. Το Πα.Σο.Κ. μάζεψε ένα κομμάτι παλιών ψηφοφόρων ωστόσο είναι σχήμα οξύμωρο να πανηγυρίζουν για το 6.5%. Το Ποτάμι κινήθηκε σε ρηχά νερά. Σε αυτό συνετέλεσε η εμμονή του για συγκευβέρνηση με το Σύριζα παρά το…φτύσιμο. Επίσης η αλαζονεία ότι μόνο αυτοί έχουν δίκιο σε μεταρρυθμιστικό ορίζοντα. Το ΚΚΕ μία γνώριμη παρουσία. Η Ένωση Κεντρώων, ή πιο ορθά ο Βασίλης ο Λεβέντης μπήκε στη Βουλή. Πρόκειται προφανώς για ψήφο διαμαρτυρίας – τρολαρίσματος. Όσο αδόκιμος ή ξενικός κι αν είναι ο συγκεκριμένος όρος αποτυπώνει γλαφυρά την κατάσταση. Την έκπληξη έκανε ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Προσωπικά το θεωρώ ένα κόμμα που υπάρχει αποκλειστικά εξαιτίας του Μνημονίου. Επομένως περιμέναμε μεγαλύτερες διαρροές. Ωστόσο δεδομένου ότι απαιτούνταν Κυβέρνηση συνεργασίας επιλέχθηκε προκειμένου να υπάρξει μελλοντική σταθερότητα.
Κάποιοι λένε πως η αποχή νίκησε. Διαφωνώ καθέτως. Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να εκφραστείς στην κάλπη. Πως όμως να το κάνεις αυτό όταν πριν 2 μήνες βγήκε 62% Όχι σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα και μετατράπηκε σε χείριστο Ναι; Σε αυτό το σημείο οφείλω να ομολογήσω πως δεν περίμενα η Λαϊκή Ενότητα να μείνει εκτός Βουλής. Συνολικά αν το δούμε χθες βγήκε 85% Μνημόνιο. Και αν για κάποια κόμματα το γνωρίζαμε πως εξηγείται αυτό από τους ψηφοφόρους του Σύριζα; Ήταν ικανοποιημένοι τα όσα συνέβησαν το 7μηνο της διακυβέρνησης Σύριζα Ανέλ; Οι κλειστές τράπεζες, ο διχασμός, οι διορισμοί συγγενών και φίλων, οι σφαλιάρες από τους έξω και κυρίως το Μνημόνιο νούμερο 3;
Ένα ακόμη ποιοτικό χαρακτηριστικό το οποίο φρονώ πως χρήζει ανάλυσης είναι η ψήφος στα νησιά του Αιγαίου. Στην πλειοψηφία (εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων) ο Σύριζα είναι 1η δύναμη και μάλιστα με διαφορά. Οι ψηφοφόροι είναι ικανοποιημένοι με το 23% ΦΠΑ που έρχεται ή με την κατάσταση στο μεταναστευτικό; Μακάρι να είναι ώριμοι πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως χρειάζεται να βάλουν πλάτες για τη χώρα (στο θέμα του ΦΠΑ).
Επικοινωνιακά ο Τσίπρας πέραν του ωραίου προσώπου που διαθέτει καθώς και της άνεσης στο γυαλί πέτυχε την παγίωση του διλήμματος «νέο ή παλιό». Ίσως αυτό να ήταν εν μέρη καταλυτικό για ένα κομμάτι ψηφοφόρων. Προφανώς τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα έχουν κάποια παλαιότητα αλλά δε φαίνεται από το περιτύλιγμα.
Μακάρι η χώρα να κυβερνηθεί με σταθερότητα. Να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις εταιρειών του Δημοσίου, να μειωθούν – εξορθολογηθούν οι δαπάνες, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου 3 που ψηφίστηκαν εντός του καλοκαιριού ένα ξημέρωμα. Επίσης μακάρι οι πολίτες να δείξουν την υποστήριξη τους στον ΕΝΦΙΑ και όλους τους φόρους που θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε σε μερικές ημέρες.
Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ στο δημοφιλές βιβλίο «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκαιο» αναφέρει:
Όταν ο αντίπαλος έχει απαντήσει πολλές από τις ερωτήσεις σας χωρίς οι απαντήσεις να ευνοούν το συμπέρασμα στο οποίο επιθυμείτε να καταλήξετε, συνεχίστε να υποστηρίζετε τη θέση σας – παρότι δεν έχει αποδειχτεί – σαν να έχει αποδειχτεί, και θριαμβολογήστε.
Αν ο αντίπαλος σας είναι συνεσταλμένος ή ηλίθιος και εσείς έχετε πολύ θράσος και δυνατή φωνή, μπορεί να τα καταφέρετε.