Νέο τεύχος «Θεσσαλονικέων Πόλις»

0
517

Με κεντρικό θεματικό άξονα την τρίτη 25ετία των 100 χρόνων (1912-2012) από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και κείμενα για τις δυτικές συνοικίες, την ιστορία της ΔΕΘ, τις δολοφονίες στην πόλη και τις κρυμμένες αρχαιότητες στα υπόγεια κτιρίων της Θεσσαλονίκης ανοίγει το νέο τεύχος του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012. Στις σελίδες του φιλοξενούνται ακόμη κείμενα που αφορούν στη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

 

Έργο εξωφύλλου

Μαριάννα Ιγνατάκη, Harmonia, 2012, 57×57 εκ., χρωματιστό μολύβι σε χαρτί.

 

1912-2012: 100 χρόνια Θεσσαλονίκη

Ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο φωτογράφος Πάρις Πετρίδης και ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας, μέσα από σύγχρονες φωτογραφικές λήψεις, ανθολογημένα κείμενα και προσωπικές ιστορίες, ακολουθούν την πορεία πολιτικών, ποινικών και ερωτικών δολοφονιών στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, συνδέοντας την τέχνη της φωτογραφίας με τους τόπους της βίας.

Στο χρονολόγιο ‘Ιχνηλατώντας τις μνήμες ενός αιώνα, Ανθρώπινες Ιστορίες’ ο αρχιτέκτονας Άρις Γεωργίου αποτυπώνει ανθρώπινες ιστορίες μέσα από συνεντεύξεις Θεσσαλονικέων που ανήκουν στις τέσσερις διαφορετικές γενιές της εκατονταετίας: στο τρέχον τεύχος δημοσιεύεται η συνέντευξη με τον Σόλωνα Κούνιο, γεννηθείς το 1957.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Κώστας Κωτσάκης και ο επιμελητής Ηρακλής Παπαϊωάννου κάνουν ένα οδοιπορικό στις φυλακισμένες αρχαιότητες της πόλης που βρίσκονται κρυμμένες στα υπόγεια κτιρίων και απροσπέλαστες στο κοινό. Οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Αβραμίδη αποτυπώνουν τα σημεία των κρυμμένων αρχαιοτήτων της πόλης, ενώ τα σχέδια της Δήμητρας Καμαράκη φανερώνουν νοητά τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη αναλύει τα συστατικά που οδήγησαν στη γέννηση της πρώτης ‘Εβδομάς Ελληνικού Κινηματογράφου’ εν έτει 1960, του θεσμού που έμελλε να εξελιχθεί στο σημερινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η δρ. Θεατρολογίας Γιάννα Τσόκου ανατρέχει στην ιστορία του Βασιλικού Θεάτρου και εξετάζει τους λόγους που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της θεατρικής, πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας της πόλης, ενώ ο αρχιτέκτονας Άρις Γεωργίου αφηγείται την προβληματική σχέση του με το Βασιλικό Θέατρο.

 

Θεσσαλονίκης Ιστοριογραφία

Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης αφηγείται την ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και σημειώνει ότι: «για να υπάρξει βέβαια η Έκθεση των αφηγήσεων και των λογοτεχνικών αναφορών, […] πρέπει να ξαναγαπήσουμε την πόλη.»

 

Αρχιτεκτονική

H αρχιτέκτονας Παρασκευή Κούρτη γράφει για την κοινωνική γεωγραφία της Δυτικής Θεσσαλονίκης τις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα: από την έρημη και βαλτώδη γη του Χαρμάνκιοϊ, του Λεμπέτ και του Καραχουσεΐν στο σημερινό αστικοποιημένο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, τις «δυτικές συνοικίες» της Θεσσαλονίκης, ενώ ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας παρουσιάζει τη μελέτη του ποιητή Σπύρου Λαζαρίδη «Η μοναξιά του Ζέιτενλικ: H μακραίωνη κυοφορία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1920» , ένα βιβλίο που αποτελεί πολύτιμη συμβολή στη συστηματική ανάδειξη της ιστορίας των δυτικών συνοικιών. Τέλος, ο αρχιτέκτονας Λέανδρος Ι. Ζωΐδης γράφει για τον πρόγονό του, αρχιτέκτονα Λέανδρο Ι. Ζωίδη (1900-1965) και τον ρόλο του στην τοπική κοινωνία των μεσοπολεμικών και πρώτων μεταπολεμικών χρόνων της Θεσσαλονίκης.

 

Τέχνες και Μέσα Επικοινωνίας

Στη στήλη ‘Τέχνες και Μέσα Επικοινωνίας’ ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκροσδάνης αναλύει το σινεφίλ κοινό της πόλης μέσα από την κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης.


Φωτογραφία Αρχείου

Η νέα στήλη ‘Φωτογραφία Αρχείου’ δημοσιεύει φωτογραφίες της πόλης, λησμονημένες σε συλλογές και παλιές εκδόσεις, αλλά και πιο σύγχρονες. Τη φωτογραφία του κάθε τεύχους θα συνοδεύει ενίοτε ένα σύγχρονο κείμενο-σχόλιο που θα σχολιάζει ή θα εξιστορεί την εκάστοτε εικόνα: στο τρέχον τεύχος, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου γράφει με αφορμή φωτογραφία της συλλογής Ν.Πολίτη.

 

Γράμματα

H ενότητα των Γραμμάτων «ανοίγει» με ένα νέο, αδημοσίευτο ποίημα του Βασίλη Αμανατίδη με τίτλο «Αθωότητα» και ο φωτογράφος Γιάννης Δ. Βανίδης σε συνεργασία με τον συγγραφέα κι εκδότη Γιώργο Κορδομενίδη παρουσιάζουν το πορτρέτο του συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη.

 

Βιβλία

Ο Γιώργος Αναστασιάδης προτείνει έξι βιβλία με άρωμα Θεσσαλονίκης.

 

Ταυτότητα έκδοσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Τριμηνιαία Επιθεώρηση Πολιτισμού

Τεύχος 41   Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2012    σελίδες 96

Τιμή τεύχους: € 8   –   Ετήσια συνδρομή εσωτερικού: € 30 / Ευρώπης: € 50 / λοιπών χωρών: € 60

Ιδιοκτησία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Διευθύντρια: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη

 

*  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ: τριμηνιαία επιθεώρηση πολιτισμού που εκδίδεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος** και καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

** Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε): αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.

Προηγούμενο άρθροΚραυγή αγωνίας για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Ανέστης Πεταλίδης, θλίψη στον κόσμο του μπάσκετ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.