“ΝΑΙ” στο σεβασμό, “ΟΧΙ” στο διχασμό

0
1970

6

Στο thinkfree επιλέξαμε από την αρχή να μην πάρουμε ανοιχτά θέση υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ. Όχι φυσικά γιατί δεν έχουμε άποψη. Ίσα ίσα, κάθε μέλος της παρέας του thinkfree σκέφτεται ελεύθερα κι έχει τη δική του άποψη, την οποία μπορεί να την εκφράζει δημόσια ή να την κρατήσει για την κάλπη (άλλωστε τι think free θα ήμασταν εάν στερούσαμε από οποιονδήποτε το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη;).

Αντίθετα, επιλέξαμε εξαρχής να πάρουμε ανοιχτά θέση στο θέμα του σεβασμού του άλλου και της άποψής του. Για να συγκρατήσουμε και να συγκρατηθούμε. Για να ελέγξουμε τα ταπεινότερα ένστικτα του ανθρώπου. Ίσως επειδή κρίναμε ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι ΚΑΙ μια δοκιμασία για τους πολίτες, μια άσκηση δημοκρατίας, όμως σε μια συγκυρία ούτως ή άλλως εξαιρετικά τεταμένη. Ίσως επειδή διακρίναμε το κλίμα φανατισμού έντασης στις σχέσεις μεταξύ φίλων και συγγενών ακόμη, λόγω της διαφωνίας τους για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ. Ίσως επειδή αντιληφθήκαμε έγκαιρα τον κίνδυνο διχασμού του λαού και τις δραματικές συνέπειες που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει για την πατρίδα μας. Γιατί τη Δευτέρα θα πρέπει να είμαστε πάλι όλοι μαζί σ’ αυτόν τον τόπο.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά περιστατικά όχι μόνο στον ημιτελή κόσμο του facebook, αλλά και στα καφενεία που ξανά στήθηκαν ενόψει του νέου δημοψηφίσματος, στο δημόσιο λόγο κ.α. [το «διαγράφεται όποιος διαφωνεί μαζί μου» (!!!) αποτελεί… σοσιαλμηντιακό φασισμό, χωρίς άλλο]

Γι’ αυτό λοιπόν θα συνεχίσουμε τις αναφορές στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με άξονα μόνο την ανάγκη και υποχρέωση σεβασμού στην αντίθετη άποψη, ως ελάχιστη δημοκρατική υποχρέωση, ως ελάχιστο τεκμήριο παιδείας.

Και, μακάρι, τη Δευτέρα να συζητάμε για μια γιορτή διαλόγου, έστω με τις εντάσεις του, και να μην είμαστε από δυο χωριά χωριάτες.

Λέμε, λοιπόν, ΝΑΙ στο σεβασμό του άλλου, λέμε ΟΧΙ στο φανατισμό!

 

Προηγούμενο άρθροΈνα… πάρτι που τελικά δεν θα γίνει!
Επόμενο άρθροΌχι…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.