Να ζητήσει η ΕΕ από την Τουρκία αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας

0
977

Μεγάλη εκστρατεία παράκαμψης της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, σκοπεύει να το κάνει με δύο τρόπους:

● Πρώτον, θα προσπαθήσει να τονίσει εκ νέου τη θέση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου «παγώνει» κάθε σχέση και επαφή με την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ, η οποία ασκείται από τη Λευκωσία

● Δεύτερον, θα υποδειχθεί προς κάθε κατεύθυνση πως εξαιτίας αυτής της στάσης έναντι της Προεδρίας δεν εγκαταλείπεται ο στρατηγικός στόχος της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». «Φτύνουν» την ΕΕ αλλά… προσωρινά. Και δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της Ένωσης για την εναλλαγή της Προεδρίας και θεωρούν ότι δεν εγκαταλείπουν τον ευρωπαϊκό τους στόχο –που σημαίνει πολλά πολλά ευρώ και άλλα τινά οφέλη.

Αλήθεια, θα το ανεχτούν αυτό οι κεφαλές της Ένωσης; Ή θα βάλουν στη θέση της την Άγκυρα.

Πάντως, η αποδοχή μονομερών σχέσεων της Τουρκίας με μέλη και αξιωματούχους της ΕΕ, όπως σχεδιάζει να κάνει η Άγκυρα, θα συνιστά ένα ακόμη στραπάτσο του ευρωπαϊκού ονείρου, έναν ακόμη εξευτελισμό της Ευρώπης εκείνης για την οποία οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας αγωνίζονται.

Όσο για το ελληνικό και το ελληνοκυπριακό ΥΠΕΞ, αυτά θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα, να αγωνιστούν ώστε να επιβάλλουν στις Βρυξέλλες να μην αποδεχθεί μια τέτοια συμπεριφορά ακόμη κι αν χρειαστεί να επιβάλλουν ποινές στην Τουρκία.

Τέλος, είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ να αποδείξει ότι διαθέτει ακόμη στοιχεία πολιτικής ενότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαντώντας στην Άγκυρα ότι δεν δικαιούται να μην αναγνωρίζει οποιαδήποτε Προεδρία της ΕΕ και ότι, απεναντίας, ο πολιτισμένος κόσμος των Βρυξελλών δεν αναγνωρίζει την τουρκική κατοχή στην Κύπρο την οποία η Τουρκία οφείλει να άρει αμέσως εάν επιθυμεί να διατηρηθεί ζωντανός «ο στρατηγικός στόχος της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Φ.Θ.

 

Προηγούμενο άρθροΚαλημέρα με… υπέροχο ηλιοβασίλεμα!
Επόμενο άρθροΒόμβες ΔΝΤ για το έλλειμμα της Ελλάδας
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.