ΝΟΗΣΙΣ: το αίσχος συνεχίζεται, αυτί δεν ιδρώνει…

0
819

NOESIS1

Με τα τελευταία λόγια που τους έχουν απομείνει μετά από τη με κάθε τρόπο εδώ και δύο μήνες δημοσιοποίηση των προβλημάτων του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, οι εργαζόμενοι ενώνουν την κραυγή τους με τον Γενικό Διευθυντή Θανάση Κοντονικολάου, ζητώντας από την πολιτεία να… άρει την αδιαφορία της και αν εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντί του. Όντας απλήρωτοι επί 4 ολόκληρους μήνες, φαίνεται πως εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία ομολογουμένως αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Πραγματικά, η υπόθεση του ΝΟΗΣΙΣ είναι ντροπή για όλους όσους ζητούν την ψήφο των πολιτών, καθώς αποτελεί ένα θεσμό με πολύ μεγάλη προσφορά ιδίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Είναι απορίας άξιον πως μπορεί να… τεκμηριωθεί τόση αδιαφορία για έναν φορέα παιδείας και πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία η οποία δε χάνει την ευκαιρία, ιδίως σε περιόδους προεκλογικές, να μιλά για… βαριά βιομηχανία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κραυγής:

«Οι εργαζόμενοι στο ΝΟΗΣΙΣ, έχοντας γνωστοποιήσει εδώ και καιρό στην πολιτική ηγεσία τα συσσωρευμένα προβλήματα του φορέα, συμπράττουν με τη μέχρι σήμερα δημοσιοποίησή τους εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης και προχωρούν με τη σειρά τους σε διαμαρτυρία όσον αφορά στην παρατεταμένη απαξίωση του ΝΟΗΣΙΣ, η οποία έχει οδηγήσει στα παρακάτω:
•    Οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για 4 μήνες και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των εξόδων μετακίνησης από και προς την εργασία τους, στα όρια της οικονομικής εξόντωσης.
•    Το αρμόδιο υπουργείο να μην ορίζει Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και 15 μήνες. 
•    Να είναι αμφίβολη η δυνατότητα διατήρησης της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, όπως  παρείχε μέχρι σήμερα ο φορέας.
•    Να υπάρχει αδυναμία προγραμματισμού δράσεων και τήρησης δεσμεύσεων (ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόγραμμα λειτουργίας, προϋπολογισμός, χρονοδιαγράμματα φορέα).
•    Να υπονομεύεται και να θίγεται η τριανταπεντάχρονη – από την εποχή ίδρυσης του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης – αξιοπιστία του Ιδρύματος με τρόπο μη αναστρέψιμο.
•    Να τίθεται σε κίνδυνο το πολιτιστικό κεφάλαιο του φορέα (συλλογές / εκθέματα, ειδικός εξοπλισμός), που αποτελεί παρακαταθήκη της ελληνικής κοινωνίας με διαχρονική αξία.
ΟΙ εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα παραπάνω και απαιτούν από την πολιτεία να ανταποκριθεί σε αυτή την ύστατη έκκληση, ζητώντας:
•    Να υπάρξει άμεση ανακούφιση των οικονομικών πιέσεων.
•    Να οριστεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο.
•    Να εφαρμοστεί ο νόμος για την  Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 
(ν. 4310/2014).
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση και  δέσμευση για την επίλυση των ζητημάτων προς αυτή την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας προγραμματίζουν να προβούν ακόμη και σε αποχή από τα καθήκοντά τους.
Οι εργαζόμενοι στο ΝΟΗΣΙΣ»

Προηγούμενο άρθροΓαλλικά αλά… Grec!!!
Επόμενο άρθροΟ ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως πολιτιστικός συντάκτης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.