“ΝΟΗΣΙΣ”: 77% ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΝΕΙ…

0
3161

noesis

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΗΣΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Κεσσόπουλος / [email protected]

Καθώς η πολιτεία κωφεύει στις δημόσιες εκκλήσεις της γενικής διεύθυνσης και των εργαζομένων στο Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “Νόησις”, εκείνοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν πολίτες και φορείς της Θεσσαλονίκης και ιδίως να βγάλουν από την αδιαφορία τα αρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Πολιτισμού).

Έτσι, σήμερα ανακοίνωσαν τετράωρη αποχή από τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τετάρτη και ολοήμερη την Πέμπτη. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Αθανάσιος Κοντονικολάου, η εκπρόσωπος των εργαζομένων Μαρία Καρνέζου, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου “Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης” Μιχάλης Γκαβέζος και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που συμμετέχει στο Δ.Σ. του “Νόησις”.

“Η δημοσιοποίηση των θεμάτων του φορέα έχει μοναδικό στόχο και σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη που είναι ο απόλυτος και μοναδικός κριτής της αξίας, της ιστορίας, της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεισφοράς και του έργου του” δήλωσαν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι ο φορέας, παρά το γεγονός ότι έχει καταφέρει παγκόσμια επίδοση σε ποσοστό αυτοχρηματοδότησης 77%, ενώ οι 23 εργαζόμενοί του συνεχίζουν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

Ενημερωθείτε εδώ για τις προηγούμενες διαμαρτυρίες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΝΟΕΗΣΙΣ:

sos noesis

Το ΝΟΗΣΙΣ είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Γεννήθηκε το 1978 από μια μικρή ομάδα ιδιωτών της πόλης που μετουσίωσαν το όραμά τους και δημιούργησαν αρχικά το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Το Έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης και «Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Πολιτεία ανέλαβε απέναντι στην ΕΤΕΠ έγγραφη δέσμευση για την οικονομική επιχορήγηση του Ιδρύματος γνωρίζοντας τα ποσοστά αυτοχρηματοδότησης των Τεχνολογικών Κέντρων διεθνώς.

Την έγγραφη αυτή δέσμευση επανέλαβε το 2006 όταν ανέλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος με Προεδρικό Διάταγμα αλλάζοντας τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και το 2013 όταν άλλαξε τη νομική του φύση και το κατέταξε παρά φύση στις ΔΕΚΟ με επιβολή ισοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς να το επιδοτεί.

Ουδέποτε, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων οι υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στο φορέα δεν τηρήθηκαν. Ανικανότητα; Αμέλεια; Αδιαφορία; Δεκαεπτά μήνες έλλειψης και αδυναμίας ορισμού Διοικητικού Συμβουλίου από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών με συνεχείς αναβολές και ανούσιες δηλώσεις. Ο φορέας στα 11 χρόνια λειτουργίας του έχοντας καταφέρει παγκόσμια επίδοση σε ποσοστό αυτοχρηματοδότησης 77%, παρά τα πολλαπλά προβλήματα και την κρίση αναπτύσσεται, εξελίσσεται και βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του. Έχει δεχθεί πάνω από 1.500.000 επισκέπτες και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τον πρωτοπόρο και καινοτόμο χαρακτήρα των δράσεων που προσφέρει στο κοινό και τη νέα γενιά της χώρας.

Σήμερα όμως έχει οδηγηθεί σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο και η πορεία προς την ανάπτυξη και την αριστεία έχει διακοπεί. Χωρίς οξυγόνο δεν αναπνέει. Χρειάζεται να βρεθεί μόνιμη λύση που θα του εξασφαλίσει βιωσιμότητα και προοπτική ανάπτυξης. Κάθε μέρα που περνάει δυστυχώς φέρνει πιο κοντά την αναστολή λειτουργίας του φορέα.

Από την πλευρά του το ΝΟΗΣΙΣ έχει ανοίξει το δρόμο προς το διεθνή ανταγωνισμό, τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και συνεργασίες με εθνικούς και Διεθνείς φορείς, καθώς και την Ευρωπαϊκή Εταιρία Διαστήματος (ESA). Ετοιμάζεται να παρουσιάσει την έκθεση Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία στα μεγαλύτερα

Μουσεία και Τεχνολογικά Κέντρα της Ευρώπης. Διεκδικεί το Παγκόσμιο Συνέδριο των Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην πόλη μας. Διεξάγει παγκοσμίου κύρους διαγωνισμούς και στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί ως ομπρέλα των Μουσείων της Βουλγαρίας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Είναι στο χέρι της Πολιτείας επιτέλους να παρέμβει και να δώσει τη σημασία που πρέπει στον φορέα που αυτονόητα αποτελεί κρίσιμη αξία για την πόλη και τη χώρα μας. Το σημαντικό κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό Έργο του φορέα που σε μεγάλο μέρος χρηματοδοτείται από χορηγίες και έχει γαλουχήσει πλέον μια γενιά νέων Ελλήνων κινδυνεύει να χαθεί. Ωστόσο, οι 23 εργαζόμενοι, που εξακολουθούν να εργάζονται αδιάκοπα και αδιάλειπτα παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια της οικονομικής ανοχής και υπομονής τους (για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ΝΟΗΣΙΣ είναι ενταγμένο στο Ενιαίο Μισθολόγιο κα μέσος μικτός μισθός είναι 1.200€), οι εθελοντές, οι συνεργάτες, οι φοιτητές της πρακτικής άσκησης στο φορέα μας, οι φίλοι και τα μέλη συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο το φορέα και το έργο του.

Η συστηματική απαξίωση του ΝΟΗΣΙΣ από την Πολιτεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα κακόγουστο αστείο αν δεν είχε τόσο σημαντικές συνέπειες.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο φορέας είναι ο μοναδικός του είδους του που καταβάλλει ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ποσά που ανέρχονται σε 350.000€ ετησίως.

Αντί να επιχορηγείται αποδίδει φόρους στο Κράτος σαν οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση.

Η συνεισφορά του ΝΟΗΣΙΣ στην πόλη, στον τουρισμό, στην οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, στην αξία της γειτονικής ακίνητης και κινητής περιουσίας θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν στοιχεία που θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν τουλάχιστον τους τοπικούς φορείς για τη διάσωσή του με ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις και ενέργειες. Ούτε και αυτό δεν συμβαίνει.

Η δημοσιοποίηση των θεμάτων του φορέα έχει μοναδικό στόχο και σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη που είναι ο απόλυτος και μοναδικός κριτής της αξίας, της ιστορίας, της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεισφοράς και του έργου του.

Στο πλαίσιο αυτό και αναμένοντας την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και προγραμματίζουν την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου τετράωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και στη συνέχεια ολοήμερη την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015.

Γενική Διεύθυνση ΝΟΗΣΙΣ
Εργαζόμενοι ΝΟΗΣΙΣ
Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

NOESIS1

Προηγούμενο άρθρο“ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΥΣΕΩΝ” ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Επόμενο άρθροΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Η ΣΒ. ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.