Ξενώνας μεταναστών στη Τούμπα;

0
1164
boutaris dimotikoΑποφασισμένος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για τη δημιουργία ξενώνα μεταναστών στη Τούμπα
Γράφει ο Δημήτρης Συρμάτσης / [email protected]
Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ψηφίζεται η αξιοποίηση των πρώην Στάβλων του δήμου στο τετράγωνο των οδών Σιδηροκάστρου, Άνδρου, Μυκόνου και Αλονήσου, που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν ως χώροι αποθήκευσης ηλεκτρολογικου υλικού.
Μία από τις προτάσεις και εισηγήσεις που δέχθηκε η διοίκηση ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων με τίτλο “Φιλοξενείο αιτούντων άσυλο και προσφύγων”.
Οι κάτοικοι της περιοχής Παπάφη – Λαμπράκη – Κατσιμίδου – Σκύρου και της ευρύτερης περιοχής της Τούμπας είναι κυριολεκτικά ανάστατοι.
Αναμένεται να παρέμβουν στη συνεδρίαση ενώ στην επιστολή που εξέδωσαν αφήνουν αιχμές για την συμπεριφορά και τις πολιτικές της διοίκησης Μπουτάρη και επιχειρηματολογούν για τους λόγους που πιστεύουν ότι ο Ξενώνας θα κάνει κακό στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων κατηγορούν τη διοίκηση ότι απαξιώνει τους κατοίκους και δεν ζητά τη γνώμη τους, κάνουν λόγο για γκετοποίηση και υποβάθμιση της περιοχής ενώ απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Οι κάτοικοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι «οι χώροι θα δοθούν σε αιτούντες πολιτικό άσυλο μετανάστες, με κύριο επιχείρημα την εύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, της τάξης 500.000 Ευρώ». 
Από τα παράξενα της ιστορίας, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Γ. Μπουτάρη στην Τούμπα δεν γνωρίζουν τίποτα. Ούτε καν η 4η Δημοτική Κοινότητα. Παράλληλα ενώ οι κάτοικοι φέρεται να είχαν διαβεβαιώσεις από χείλη της διοίκησης ότι τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμα, ο δήμαρχος φέρεται να τους το ξεκαθάρισε από την αρχή σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν μαζί του, ότι θα προχωρήσει το σχέδιο.
Οι κάτοικοι ζητούν είτε να αξιοποιηθούν οι πρώην Στάβλοι ως χώροι πρασίνου, είτε να επεκταθεί η παρακείμενη παιδική χαρά, είτε ακόμα και να γίνει εκεί ένα συγκρότημα δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών που έχει ανάγκη η περιοχή, ενσωματώνοντας και τους ήδη υπάρχοντες.
Εφ’ όσον το θέμα έχει φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να υπάρξει μεγάλη ανατροπή για να μπορέσει να μην ψηφιστεί από την πλειοψηφία. Προσωπικά η αλήθεια είναι ότι δεν το βλέπω. Το θέμα θα περάσει άσχετα αν οι κάτοικοι θα αντιδράσουν.
Το ζήτημα είναι το αύριο, το ζήτημα είναι τι θα γίνει με αυτούς τους κατοίκους.
Και μπαίνει και ένα ερώτημα για την συμπεριφορά της διοίκησης και τα ανοιχτά μέτωπα που ανοίγει με περιοχές λίγες μέρες μετά την επανεκλογή της.
Αφού εξασφάλισε την επόμενη 5ετή θητεία της μέχρι το 2019, επιτρέπει να ανοίξει νέος οίκος ανοχής στην οδό Γιαννιτσών -παρά τις αντίθετες προεκλογικές διαβεβαιώσεις- και τώρα η Τούμπα.
Ανοιχτά μέτωπα γιατί τώρα πολιτικό κόστος δεν υπάρχει;;;
Και όπως λέει και ένας καλός μου φίλος, οι κυβερνήσεις πέφτουν, οι διοικήσεις στους δήμους όχι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.