Οι ειδικές και τιμητικές εκδηλώσεις της 12ης ΔΕΒΘ

0
609

12debth3

Η 12η ΔΕΒΘ, που ανοίγει τις πύλες της αυτή την εβδομάδα, την Πέμπτη 7 Μαΐου, στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo, παράλληλα με το κύριο πρόγραμμα εκδηλώσεων, διοργανώνει Ειδικές και Τιμητικές εκδηλώσεις που διευρύνουν την οπτική της φετινής διοργάνωσης και εμπλουτίζουν τόσο τη θεματολογία,  όσο και την γκάμα του κοινού-αποδέκτη.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις Ειδικές εκδηλώσεις εντάσσονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  και περιλαμβάνουν:

  • Σύγκρουση – Συνάντηση των Πολιτισμών και των Θρησκειών στον 21ο αιώνα

Η συνάντηση πραγματεύεται ένα θέμα που τίθεται κατά τρόπο επιτακτικό τούτες τις μέρες, το οποίο αναφέρεται στις πολιτισμικές και κοινωνικές αφετηρίες που προκαλούν την εκδήλωση φαινομένων θρησκευτικής βίας και ποιες είναι οι πολιτικές προεκτάσεις τους σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφορμή για τη συνάντηση αυτή αποτελεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκρηκτικών συνθηκών με θρησκευτικές και ευρύτερα πολιτισμικές διαστάσεις, που εκδηλώνονται ως πολιτικές δράσεις με κοινωνικές όψεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, καθώς και στη Βόρειο Αφρική και απειλούν να αποτελέσουν τομή παγκόσμιας εμβέλειας σε οριζόντιο άξονα, με απρόβλεπτες διαστάσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην υφήλιο. Οι άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί  η συζήτηση,  είναι:

-Θρησκευτικές και Πολιτισμικές αφετηρίες του ριζοσπαστικά εκδηλούμενου ισλαμιστικού εξτρεμισμού

-Κοινωνικο-πολιτιστικές αφετηρίες και προεκτάσεις του φαινομένου: Κίνδυνος διεύρυνσης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης

-Η προσέγγιση του φαινομένου υπό το πρίσμα της διεθνούς ασφάλειας: Περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες

-Η απειλούμενη Δύση: Ο ρόλος της θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας

Ομιλητές: Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών & Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,  Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Σπύρος Λίτσας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την εκδήλωση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  (Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Παρασκευή, 8/5/2015 και ώρες 10:30-14:30).

 

  • Λογοτεχνικές Αποτυπώσεις του Αγώνα της ΕΟΚΑ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τιμώντας μια ιστορική στιγμή του Ελληνισμού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με αίτημα την Αυτοδιάθεση – Ένωση με την Ελλάδα φιλοξενεί το εν λόγω  αφιέρωμα. Ο Αγώνας αυτός συντάραξε, συγκίνησε και συγκλόνισε τον τύπο, τον Ελληνισμό, την μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία στην Κύπρο, στην μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός και το μεγαλείο των αγωνιστών αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία, την ποίηση, το μυθιστόρημα, το θέατρο και τόσες άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού και αποτυπώθηκε από κορυφαίους συγγραφείς, διακεκριμένους λογοτέχνες και διανοούμενους, όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Αλμπέρ Καμύ, τον Στράτη Μυριβήλη, τον Μενέλαο Λουντέμη, τον Άγγελο Τερζάκη, τον Κώστα Βάρναλη και τόσους άλλους που θαύμασαν τις θυσίες των παλληκαριών, των εφήβων, των νέων, ενός ολόκληρου λαού. Στο πλαίσιο αυτό, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αγώνα του 1955 – 1959 και επικαιροποιώντας την ιστορία αυτής της περιόδου 60 χρόνια μετά, οι λογοτεχνικές εικόνες, τα συναισθήματα και οι λέξεις, θα ταξιδέψουν στις στιγμές με το λόγο και τη γραφή των δημιουργών, από τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο, Νάσα Παταπίου, τον φιλόλογο – ποιητή Μάριο Μιχαηλίδη και τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Στην αίθουσα «ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ», περίπτερο 13, Σάββατο, 09/05/2015 και ώρες 11:00 – 12:00).  

  • Στα χνάρια του Γ. Π. Σαββίδη (1929-1995): Είκοσι χρόνια μετά

Το αφιέρωμα αναφέρεται στο έργο, στην εν γένει δράση του στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις διάφορες πτυχές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης και στη δημόσια πνευματική στρατηγική του. Το θέμα προσεγγίζουν, στην τιμητική εκδήλωση που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, ο οποίος θα αναφερθεί στον «Γ.Π. Σαββίδη και την πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης» και η φιλόλογος, εκδότρια του καταλόγου της Βιβλιοθήκης Καβάφη και «επιστημονική βοηθός» του Γ.Π. Σαββίδη, Μιχαήλα Ιατρού «Ακολουθώντας τα βήματα του Γ.Π.Σαββίδη από την Πλατεία Αιγύπτου στην Harvard Yard, από τα ένδον στα έξω». Η Μαρία Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα συντονίσει το αφιέρωμα εστιάζοντας στην «Εργοβιογραφία, Βιβλιογραφία και Πρόσληψη» του Γ.Π. Σαββίδη. Ο Γ. Π. Σαββίδης σταδιοδρόμησε στα γράμματα ως φιλολογικός επιμελητής και «εκδότης» σειράς σημαντικών ελλήνων συγγραφέων (Βαλαωρίτη, Καβάφη, Σικελιανού, Καρυωτάκη, Σεφέρη, Θεοτοκά, Βάρναλη κ.ά.), ενώ προσέφερε επίσης διεισδυτικές κριτικές μελέτες στα πεδία της νεοελληνικής και της συγκριτικής γραμματολογίας των τελευταίων δύο αιώνων. Η εκτεταμένη επιφυλλιδογραφική παραγωγή του, τέλος, δημοσιοποίησε θέματα και ζητήματα της μέχρι τούδε «εντός των τειχών» τελούμενης νεοελληνικής φιλολογίας σε ένα ευρύτερο κοινό, διεκδικώντας τη θέση του συντάκτη τους σε μια παράδοση Ελλήνων λογίων και διανοουμένων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που ξανοίχτηκαν στο δημόσιο λόγο, ξεκινώντας τις παρατηρήσεις τους υπό το πρίσμα και με τα αναλυτικά εργαλεία της Φιλολογίας. Η εκδήλωση θα φωτίσει τις πτυχές του έργου του και την επίδρασή της δημόσιας πνευματικής στρατηγικής του στις μέρες μας (Στην αίθουσα «ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ», περίπτερο 13, Κυριακή, 10/05/2015 και ώρες 19:00-20:00).  

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αυτές οι εκδηλώσεις αφορούν και αφιερώνονται σε λογοτέχνες που ως φυσικές οντότητες δε βρίσκονται πλέον κοντά μας, αλλά το έργο τους ζωντανό και άμεσο εξακολουθεί να επηρρεάζει την ελληνική σκέψη και τη δημιουργία και κατ΄επέκταση τη ζωή μας.

Οι τιμώμενοι λογοτέχνες είναι οι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Ζήσιμος Λορεντζάτος, Μένης Κουμανταρέας και Αλμπέρτο Ναρ.

  • «Οι στίχοι αυτοί δεν ήταν οι τελευταίοι. Ο Αναγνωστάκης ανάμεσά μας»

Συζήτηση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη και το έργο του με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη γέννησή του και 10 χρόνων από το θάνατό του (Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη 2015). Ομιλητές: Χάρης Βλαβιανός, ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Ποιητική», Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας, Μιχάλης Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής Νεοελλ.  Φιλολογίας – ΑΠΘ . Συντονίζει: Βενετία Αποστολίδου, συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΑΠΘ.

  • Διαβάζοντας «μελωδικά» Αναγνωστάκη

Τρεις νέες ποιήτριες της Θεσσαλονίκης, η Ειρήνη Βακαλούδη, η Δώρα Καυκάλη και η Γεωργία Τρούλη διαβάζουν ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη με τη συνοδεία μουσικής  από τον βιολοντσελίστα Χρήστο Γρίμπα. Οργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης/Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων για το έτος Μανόλη Αναγνωστάκη / ΕΙΠ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ.

  • Ζήσιμος Λορεντζάτος: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Με αφορμή την επέτειο, τιμητική εκδήλωση για τον διακεκριμένο κριτικό, δοκιμιογράφο και ποιητή Ζήσιμο Λορεντζάτο, που θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής και του πολυεπίπεδου έργου του. Ομιλητές:  Δημήτριος Μαυρόπουλος, Σπύρος Γιαννάρας. ΟΡΓΑΝΩΣΗ:  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΟΣ.

  • Συγγραφείς διαβάζουν Μένη Κουμανταρέα

Έλληνες συγγραφείς διαβάζουν και σχολιάζουν αποσπάσματα επιλογής τους από το συγγραφικό  έργο του Μένη Κουμανταρέα (1931-2014). Διαβάζουν οι: Θεόδωρος Γρηγοριάδης,  Λίλα Κονομάρα, Θωμάς Κοροβίνης. Για τη ζωή και έργο του σημαντικού συγγραφέα θα μιλήσει Θάνος Φωσκαρίνης, ποιητής, θεατρολόγος.  ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

  • Αλμπέρτος Ναρ: 10 χρόνια από τον θάνατο του        

Ομιλητές: Θωμάς Κοροβίνης, Θανάσης Τριαρίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Χρίστος Ζαφείρης.  ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ/ΝΕΦΕΛΗ.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

7 έως 10 Μαΐου 2015

ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13 & 15

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 15:00-21:00 |Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00 | Σάββατο 10:00-22:00

 

www.thessalonikifookfair.com

facebook.com/thessalonikibookfair

Τηλ.: 210-6776540 /fax: 201-6725826 / e-mail: [email protected]@hfc.gr

Προηγούμενο άρθροΚοντράστ…
Επόμενο άρθροΑπέραντο γαλάζιο
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.