Οι επερχόμενες ευρω-εκλογές και η Κύπρος

0
389

cyprusΗ Κύπρος «μουδιασμένη» από την οικονομική κρίση και το κούρεμα των καταθέσεων βαδίζει στις προσεχείς εκλογές όπως και οι άλλες χώρες του μεσογειακού νότου. Δεν αναμένονται ριζοσπαστικές ανακατατάξεις όπως αυτές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Όμως θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις του εκλογικού χάρτη. Πρώτο – διατηρώντας τα «παραδοσιακά» ποσοστά του – αναμένεται το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεύτερο το ΑΚΕΛ (κόμμα της κομμουνιστογενούς αριστεράς), τρίτο το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα, τέταρτο, ο συνασπισμός σοσιαλιστών/οικολόγων και ακολουθούν η «Συμμαχία Πολιτών» του πρώην ΥΠΕΞ και ενός εκ των βασικών υποψηφίων κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές Γιώργου Λιλήκα, το νεοφανές «μήνυμα ελπίδας» και το ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) που θεωρείται συγγενικό προς την Χρυσή Αυγή.

Βασικά χαρακτηριστικά της τάσης/δυναμικής που παρατηρείται είναι η δημοσκοπική κάμψη του ΑΚΕΛ και αυτό γιατί «χρεώνεται» λόγω της προεδρίας Χριστόφια με την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου. Διαθέτει ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς, εάν όμως δεν ξεπεράσει το 25% (παραδοσιακά κινείται μεταξύ 30%-33%) και ακόμη περισσότερο εάν απολέσει μία έδρα (τώρα διαθέτει δύο), τότε θα έχει σοβαρό πρόβλημα και η ηγεσία του θα κλυδωνιστεί.  

Πρόβλημα παρουσιάζεται και με το ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) το οποίο μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη του Ν. Παπαδόπουλου στην προεδρία του κόμματος παρουσιάζεται διχασμένο με την μία τάση, υπό τον νέο πρόεδρο να υιοθετεί «σκληρή» γραμμή στο κυπριακό – που οδήγησε και σε έξοδο από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – και την άλλη υπό τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν να διαφωνεί με την διακοπή της  συνεργασίας  με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θα δούμε εάν στον «ενδιάμεσο χώρο» επικρατήσουν οι σοσιαλιστές που κατέρχονται συνεργαζόμενοι με τους οικολόγους ή το κόμμα του κ. Λιλήκα ο οποίος μετά την δυναμική του εμφάνιση στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και την δημιουργία κομματικού σχηματισμού προσελκύει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα υιοθετώντας την «δυναμική πολιτική» όσον αφορά το κυπριακό, αντι-μνημονιακή όσον αφορά την οικονομία και υποστηρίζει την άμεση εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου.

Όλα αυτά έχοντας υπόψη ότι το κυπριακό βρίσκεται σε «τροχιά λύσης», με τους ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες να προωθούν την λύση μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Παρά την ευφορία που καλλιεργείται με την αναμενόμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της. Μάλιστα μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αποζημίωση της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 90 εκατομμυρίων Ευρώ, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν θα καταβάλουμε τέτοιο ποσό σε ένα κράτος που δεν βλέπουμε!  

ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΣ

Προηγούμενο άρθροΤο Mediterranean Cosmos έχει… άρωμα γυναίκας
Επόμενο άρθρο«Αϊλί εμάς και βάι εμάς η Ρωμανία πάρθεν»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.