ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

0
1444

Γράφει η Μαριλένα Βασιλειάδου

Η Θεσσαλονίκη σήμερα, είναι γνωστή για τις αμέτρητες επιλογές café κατά μήκος της πόλης, την έντονη φοιτητική ζωή, τους <χαλαρούς> ρυθμούς και την μπουγάτσα της! Λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία αυτής της πόλης. Μιας πόλης πολυπολιτισμικής, γεμάτης ιστορικές διαδρομές, που αξίζει κανείς να περπατήσει μία προς μία.
Σημαντικό κέντρο για τον αρχαίο Ελληνικό, Ρωμαϊκό και Βυζαντινό πολιτισμό, η Θεσσαλονίκη απαριθμεί μνημεία, από όλο το φάσμα του ιστορικού χρόνου. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η πόλη χαρακτηρίστηκε από σημαντική, πνευματική κίνηση φιλοσόφων, ρητόρων και λογίων, εφάμιλλη με αυτήν της Κωνσταντινούπολης. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η τουρκική, ήταν η δεύτερη γλώσσα που άκουγε κανείς στους δρόμους, πέραν της ελληνικής. Μετά το 1942, εγκαταστάθηκαν και οι Εβραίοι της Ισπανίας, όπου γρήγορα αφομοιώθηκαν στην κοινωνική ζωή της πόλης. Με την είσοδο στον 20ό αιώνα ωστόσο, η Θεσσαλονίκη γνώρισε τις πιο γρήγορες και βαθιές αλλαγές στην ιστορία της, και έχασε τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Παρόλ’ αυτά η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, έχει μείνει χαραγμένη στους δρόμους και στα ιστορικά μνημεία της. Πορευόμενοι, μεταφορικά και κυριολεκτικά, με αυτήν την πεποίθηση, κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να βγάλουν από την αφάνεια αυτές τις διαδρομές και να τις συστήσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε επισκέπτες που επιθυμούν να μάθουν εις βάθος, την πόλη και την ιστορία της.

Τhessaloniki Walking Tours

walking tours
Όπως αναφέρουν και στην σελίδα τους στο facebook είναι μία ομάδα που στόχο της έχει, να οργανώνει θεματικές διαδρομές και εργαστήρια, που προσφέρουν στον επισκέπτη, την αυθεντική εμπειρία της ζωής στην πόλη!
Την ομάδα αποτελούν επαγγελματίες ξεναγοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, ορειβάτες, οινολόγοι, που έχουν ως κοινό τρόπο ζωής, την συνεχή εξερεύνηση της πόλης στην οποία ζουν· της Θεσσαλονίκης. Χωρίζοντας τις διαδρομές σε τρεις θεματικές: “Α Walk in History” (Μία Βόλτα στην Ιστορία), “Flavors and Aromas” (Γεύσεις και Αρώματα) και “Τhematic Walks” (Θεματικές Διαδρομές), δίνουν την επιλογή στον ίδιο τον επισκέπτη, να ανακαλύψει όποιο κομμάτι της πόλης εκείνος επιθυμεί! Τέλος για τους πιο τολμηρούς, που αγαπούν τις βόλτες στη φύση, η υπηρεσία “Outdoors”, διοργανώνει περιπατητικές εξορμήσεις, στο βουνό του Ολύμπου.
Όλα αυτά, έναντι μικρού αντιτίμου (γύρω στα 10ευρώ). Αναλυτικότερα εδώ

 

Europe Direct: Η Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη

walks

Για όσους ωστόσο, δεν θέλουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα, να διαθέσουν αυτό το ποσό, για μια περιπατητική διαδρομή στην πόλη τους, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct, Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη βαθύτερη γνωριμία με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, πρόκειται να υλοποιήσει δεκατέσσερις πρωτότυπες, περιπατητικές διαδρομές, επτά για σχολεία, κάθε Πέμπτη και επτά για ενήλικες, κάθε Σάββατο, από τις 7 Νοεμβρίου, εώς τις 17 Δεκεμβρίου του 2015. Κάθε διαδρομή θα διαρκεί δύο ώρες.
Όσοι συμμετέχουν, θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο: Η πρώτη, με αφετηρία το Διοικητήριο και τελικό προορισμό το Λιμάνι, θα έχει τίτλο «Ένας Ευρωπαίος περιηγητής στη Θεσσαλονίκη», ενώ η δεύτερη, με αφετηρία το Λιμάνι και τελικό προορισμό την Πλατεία Αριστοτέλους, θα ονομάζεται «Στις Ευρωπαϊκές γειτονιές της Θεσσαλονίκης».
Τα καλά νέα είναι, πως οι συμμετέχοντες δεν επιβαρύνονται οικονομικά! Για αιτήσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Καλό σεργιάνισμα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.