Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις και η επέτειος που ξεχνάμε!

0
746

Γράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

Τριάντα ένα χρόνια πέρασαν από την 1η Ιανουαρίου του 1981, όταν η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος της ΕΟΚ. Θα πίστευε κανείς πως ο εξορθολογισμός της πολιτικών ηθών που θα δημιουργούσε η ένταξή μας στην ΕΟΚ, θα επιδρούσε καταλυτικά στη λειτουργία των πολιτικών θεσμών στη χώρα μας αλλά και στο πολιτεύεσθαι των πολιτικών μας. Θα πίστευε, πως 31 χρόνια ώσμωσης με πιο ώριμες πολιτικά κοινωνίες θα δημιουργούσε κι εδώ νέα πολιτικά δεδομένα και θα άφηνε για πάντα πίσω το ημι-ανατολίτικοβαλκάνιο φαυλεπίφαυλο παρελθόν πολιτικής δράσης.
Εις μάτην! Τρία χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης, ελληνικής και παγκόσμιας, ήταν αρκετά για να δείξουν πως συμπεριφορές, στάσεις και δράσεις πολιτικές πολύ λίγο επηρεάστηκαν προς το καλύτερο.
Τι κι αν το 2009 που ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου γνώριζε πολύ καλά το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος στην Ελλάδα! Έταζε αφειδώς καλύτερες μέρες ακόμη μεγαλύτερου δανεισμού, ακόμη περισσότερων παροχών, ακόμη περισσότερων επιδομάτων, ακόμη μεγαλύτερης αναξιοκρατίας, ακόμη περισσότερου κράτους, γιατί ως γνωστόν λεφτά υπήρχαν!
Και ήταν αυτός, ο πολύς, ο άφθαρτος, ο σοβαρός, ο τεχνοκράτης κος Παπακωνσταντίνου που τεκμηρίωνε με οικονομικά επιχειρήματα το δίκιο των εξαγγελιών-παροχών του κόμματός του. Ο ίδιος ακριβώς άνθρωπος, λίγους μήνες μετά χωρίς τσίπα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς αιδώ, χωρίς δισταγμό προχωρούσε σε πρωτόγνωρες περικοπές και πρωτοφανή μέτρα λιτότητας γιατί έτσι απαιτούσε το συμφέρον του τόπου!
Από παροχοσωτήρας μετατράπηκε εν μια νυκτί σε περικοποσωτήρα και δεν αισθάνθηκε την παραμικρή ανάγκη να απολογηθεί! Με την ίδια ευκολία που έταζε καλύτερες μέρες, με την ίδια ακριβώς ευκολία έβαζε την Ελλάδα στο κρεβάτι του Προκρούστη, για το καλό μας ντε!
Και αφού μεταμορφώθηκε σε σωτήρα περικοπών και κήρυκα της νέας χρηστής διαχείρισης πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να διαγράψει από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των εξαδέλφων του για να μην λερώσει το άμωμο όνομα Παπακωνσταντίνου. Και όταν πια αποκαθηλώθηκε από το ρόλο του σωτήρα που είχε υποδυθεί, εξεταζόμενος στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ και τις πιθανές ευθύνες του, πάλι δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξιφουλκήσει κουνώντας το δάχτυλο της αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας μη σηκώνοντας όπως έλεγε μύγα στο σπαθί του!
Θράσος; Ιταμότητα; Προπέτεια; Πολλά τα συνώνυμα που θα μπορούσαν να περιγράψουν τις Οβιδιακές μεταμορφώσεις του εν λόγω πρώην τσάρου της οικονομίας μας!
Τι να πεις όμως για μια ακόμη μεταμόρφωση! Τι να πεις για τον Αντώνη Σαμαρά και το πώς πολιτεύτηκε και πολιτεύεται στο θέμα της σωτηρίας της πατρίδας μας;
Οι καταγγελίες του για το επονείδιστο μνημόνιο συναγωνίζονταν εκείνες των Μιχαλολιάκου, Καμμένου, Παπαρήγα και Τσίπρα! H αντιμνημονιακότερη κορώνα κέρδιζε πόντους. Η αμείλικτη διαπραγμάτευση που θα έκανε με την λακέδες της Τρόικα, αναμφίβολα έδινε τη νότα της σκληρότητας με την οποία θα αντιμετώπιζε τους ανάλγητους ξένους δανειστές μας.
Τι έγινε όμως όταν ήρθε στην εξουσία με την αντιμνημονιακή σημαία και τη σκληρή διαπραγμάτευση; Φόρεσε και αυτός τη μάσκα της σοβαρότητας και της σωτηρίας της πατρίδας, μεταμορφώθηκε άτσαλα στον πλέον μνημονιακό των πολιτικών της Ελλάδας διαρρηγνύοντας βέβαια τα ιμάτιά του ότι για τελευταία και μόνη φορά θα παίρνονταν και πάλι σκληρά μέτρα. Ο πολύς, ο βαρύς, ο άτεγκτος αντιμνημονιακός κος Σαμαράς μετατράπηκε επίσης εν μια νυκτί σε μνημονιακό, ρεαλιστή, yes man πρωθυπουργό.
Μήπως σας λέει τώρα κάτι το λυμένο για καυγά ζωνάρι του κου Τσίπρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αφήνω σε σας τις προβολές για το μέλλον του νέου σωτήρα, βγαλμένου από το καμίνι του αγώνα των 15μελών συμβουλίων των καταλήψεων!
Αγαπητέ Οβίδιε. Δεν ευτύχησες να δεις τις μεταμορφώσεις των πολιτικών μας σωτήρων! Είμαι σίγουρος πως θα έδινες νέες διαστάσεις στο προφητικό σου ποίημα. Δεν αποκλείεται βέβαια να μην έγραφες ούτε μια μία γραμμή, αλλά να έστεκες αποσβολωμένος, παρατηρώντας το ατέρμονο θέατρο σκιών των σωτήριων ταγών μας! Το ίδιο αποσβολωμένοι και εμείς δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως ζούμε στο πετσί μας τόσες μεταμορφώσεις! Και όμως τις ζούμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.