Οι πολιτικοί σχολιάζουν την απεργία της ΠΝΟ

0
1094

Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου / [email protected]

Το thinkfree.gr ξεκινά σήμερα μια σειρά ερωτημάτων προς τους ανθρώπους που μας εκπροσωπούν στη Βουλή ή θα κληθούν να μας εκπροσωπήσουν όποτε γίνουν εκλογές (η ανακοίνωσή τους από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο αναμένεται σήμερα το απόγευμα).

Βουλευτές και υποψήφιοι απαντούν σήμερα στο ερώτημα του thinkfree.gr σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ. Απευθύναμε το ερώτημα στο σύνολο των βουλευτών και των πιθανών υποψηφίων και δημοσιεύουμε τις απαντήσεις όσων δέχτηκαν να απαντήσουν.

 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: «Δεδομένων των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, συμφωνείτε με τον τρόπο αντίδρασης της ΠΝΟ; Πρέπει η κυβέρνηση να λαμβάνει  κατασταλτικά μέτρα (πολιτική επιστράτευση, ποινικές διώξεις κλπ) σε ανάλογες περιπτώσεις;»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ

Θεόδωρος Καράογλου / Βουλευτής ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης / Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μακεδονίας-Θράκης

“Η Ελληνική Ναυτιλία είναι ένα βασικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ένα από τα μεγάλα χαρτιά του τουρισμού μας και της ελληνικής οικονομίας. Η αξιοποίηση των άσσων που διαθέτει η χώρα μας προς το όφελός της είναι βασικό κριτήριο πολιτισμού. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως στο βωμό των προσωπικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων θυσιάζεται για άλλη μία φορά το συνολικό καλό του τόπου και η θετική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η αμετακίνητη θέση των ναυτεργατών σε μια κρίσιμη περίοδο, που θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού στα ελληνικά νησιά, αλλά και στους αγρότες, είναι χτύπημα σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει η λογική και η σύνεση, διότι τακτικές εκβιασμού και χάους λειτουργούν ως μπούμερανκ για την αξιοπιστία του ίδιου του κλάδου και τα αιτήματά του. Τέτοιου είδους αντιδράσεις πλήττουν τον τουρισμό, το εμπόριο, την ελληνική οικονομία. Πληγώνουν τη χώρα και δείχνουν έλλειψη σεβασμού στις θυσίες που κάνει καθημερινά ο ελληνικός λαός”.

 

Σάββας Αναστασιάδης / Βουλευτής ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης

«Στη Νέα Δημοκρατία καταλαβαίνουμε τα αιτήματα των εργαζομένων, καθώς εδώ και δυόμισι χρόνια διαφωνούμε με την λανθασμένη ναυτιλιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τους επιπόλαιους χειρισμούς της κ. Διαμαντοπούλου το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε προτείναμε και υποστηρίζουμε την αναστολή ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και την πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, αλλά στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα, η απόφαση της Π.Ν.Ο., θα πλήξει ανεπανόρθωτα τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση, όπως ο Τουρισμός, ο αγροτικός κόσμος και η ακτοπλοϊα.

Η ματαίωση δρομολογίων, στην καρδιά της επιβατικής κίνησης, ενόψει του Πάσχα, για άλλη μια φορά θα δυσφημίσει τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Με αγωνία οι παραγωγικές τάξεις της χώρας, αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες, επιχειρήσεις, ξενοδόχοι, περιμένουν από όλες τις πλευρές υπεύθυνη στάση.

Οι διεκδικήσεις του κάθε εργαζομένου δεν θα πρέπει να κρατούν ομήρους το σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, όπως είναι αυτή που βιώνουμε στις μέρες μας.

Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τον ευρύ κοινωνικό διάλογο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Η πρόθεση της Υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου για καταστολή της απεργίας με βίαιο τρόπο, μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους».

 

Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου / Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Β΄ Θεσσαλονίκης

«Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν άφησε άλλα περιθώρια στους ναυτικούς και στην ΠΝΟ παρά ν’ αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Τα αιτήματα τους με κύρια την διατήρηση του Οίκου Ναύτου και του ΓΕΝΕ, την αντιμετώπιση της ανεργίας των ναυτικών, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και τη μη περικοπή των συντάξεων είναι απολύτως δίκαια. Η κυβέρνηση και τα διάφορα «παπαγαλάκια» της προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητές πολώσεις για το «θανάσιμο πλήγμα» που δήθεν επιφέρει η απεργία στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή αποκρύπτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που επιμένει ν’ απειλεί με νέα μέτρα ακόμα και μέσα στις γιορτές. Θανάσιμο πλήγμα για τους αγρότες και τους εργαζόμενους είναι η πολιτική των δυνάμεων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θανάσιμο πλήγμα για τον τουρισμό είναι οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που επέβαλαν πριν λίγες μέρες οι εφοπλιστές, ενώ ενδεχόμενη επιστράτευση των απεργών, θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για τη δημοκρατία, καθώς συνιστά καταπάτηση του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία».

 

Εύα Καϊλή / Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Α’ Θεσσαλονίκης

“Θεωρώ ότι και μόνο το μέγεθος της ζημίας που υφίστανται τη δεδομένη χρονική στιγμή οι πολίτες, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις, οι παραγωγοί και τα νησιά της χώρας από τον τρόπο των κινητοποιήσεων των σωματείων της ΠΝΟ θα έπρεπε να είναι αρκετό για να οδηγήσει τους συνδικαλιστές σε μια δραστική αναπροσαρμογή της στάσης τους και για να εκκινήσει και πάλι ο διάλογος με την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση. Η ακολουθούμενη τακτική δεν ευνοεί ούτε τα ίδια τα αιτήματα της ΠΝΟ, το δίκαιο ορισμένων εκ των οποίων αναγνώρισε και το ίδιο το Υπουργείο, καθώς η απόρριψη του διαλόγου φέρει τους ναυτεργάτες απέναντι στην ίδια την κοινωνία η οποία στο σύνολό της έχει δεχθεί τις ίδιες, αν όχι και ισχυρότερες, πιέσεις υπό το βάρος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, μέτρα όπως της επίταξης ή της αναζήτησης ποινικών ευθυνών θα πρέπει να αποτελούν έσχατη λύση. Πραγματική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο τραπέζι του διαλόγου και υπό το πρίσμα της ανάγκης διασφάλισης του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.”

 

 

Αδάμ Ρεγκούζας / Β’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα! Η αντίδραση αυτή, δεν είναι ούτε ψύχραιμη ούτε συνετή.

Άλλο να κατανοούμε τα προβλήματα της ΠΝΟ κι άλλο να επιφέρουμε ένα σημαντικό πλήγμα σε πολλούς, ζωτικής σημασίας, τομείς, όπως στον τουρισμό, την ακτοπλοΐα και τους αγρότες.

Όσο για τον Οίκο Ναύτου προτείναμε να ανασταλεί η ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ και να γίνει αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας. Δεν χρειάζεται τους πειραματισμούς του ΠΑΣΟΚ να τους πληρώνουν πάλι οι ασφαλισμένοι. Ελπίζω να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών κι όλες οι πλευρές να επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και να πράξουν το σωστό προς το κοινωνικό συμφέρον“.

 

Στράτος Σιμόπουλος / Β’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ

«Σέβομαι το δικαίωμα στην απεργία, ωστόσο θεωρώ ότι η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να «δέσει» τα πλοία στα λιμάνια, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, δεν είναι σοφή συνδικαλιστική απόφαση.

Αντίθετα συμβάλει στη… σταύρωση του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας επιπλέον αναστάτωση στην κοινωνία και την αγορά.

Η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να γίνει σαφές πως οργανωμένες μειοψηφίες δεν μπορούν να καταλύουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου».

 

Πόπη Καλαϊτζή / Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης

«Η απεργία είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε επαγγελματικής ομάδας και ασφαλώς πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Δεν πρέπει όμως να γίνεται με αποκλειστικό μέσο πίεσης των εκβιασμό άλλων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των αδύναμων πολιτών.

Η απεργία της ΠΝΟ, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Ουσιαστικά χρησιμοποιεί ως όμηρους χιλιάδες πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά τις μέρες του Πάσχα, προκειμένου να πιέσουν για τα δικά της συμφέροντα. Δεν στρέφεται εναντίον του Κράτους, αλλά εναντίον των άλλων πολιτών που ακόμα και αν ήταν αλληλέγγυοι στα αιτήματά της, δυσκολεύονται να τη στηρίξουν.

Ελπίζω οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ να μην επιλέξουν το δρόμο της σύγκρουσης με την κοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση, αφού πρώτα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και εξεύρεσης λύσης, οφείλει να προστατεύει τους πολλούς και όχι μία ομάδα σε βάρος όλων των υπολοίπων».

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Οσο πιο μικρή διαφορά
Επόμενο άρθροΕκπληκτικό live Βενιζέλου ΤΩΡΑ στο e-nikos.gr
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.