Οι προτάσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη των πανεπιστημίων

0
533

          _MG_4244Ρηξικέλευθες προτάσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική διασύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία και την αγορά εργασίας παρουσίασε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «πόλη, κοινωνία και πανεπιστήμια – ο δρόμος προς την ανάπτυξη απαιτεί συνεργασία», που οργάνωσε σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαμιμίκος, πρότεινε:

  • Μετατροπή των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων σε Συμβούλια Στήριξης, που θα τα συνδέουν με τις τοπικές κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και την αυτοδιοίκηση, προσελκύοντας πόρους, αξιοποιώντας αποφοίτους και λειτουργώντας ως πυλώνες ανάπτυξης στις περιοχές τους.
  • Μεταφορά της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε έναν εκτελεστικό διευθυντή,  δηλαδή σε ένα manager από την αγορά, που θα προσλαμβάνει κάθε ίδρυμα με συγκεκριμένα καθήκοντα και μετρήσιμους στόχους.
  • Αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται, για κατασκευή φοιτητικών εστιών χαμηλού κόστους μέσω ΣΔΙΤ.
  • Συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων και επιχειρηματιών, σε μεταπτυχιακά προγράμματα που θα προσελκύσουν φοιτητές από όλα τα Βαλκάνια, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό hub όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα εξειδίκευσης χρηματοδοτούμενα από μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων αποφοίτων από τις ίδιες επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση,  τόνισε ότι η παραγόμενη γνώση εντός των πανεπιστημίων αποτελεί δημόσιο πλούτο που δεν θα πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος εντός των τειχών των ερευνητικών κέντρων, αλλά να διοχετεύεται στην κοινωνία.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στη σταθερή συνεργασία της ΠΚΜ με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και στη θεσμοθέτηση της Αντιπεριφέρειας Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μυλόπουλος, ανέφερε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παρά την κρίση, προσλαμβάνει κάθε χρόνο 3.000 νέους ερευνητές και ζήτησε αύξηση κονδυλίων για την ενίσχυση της έρευνας.

Η Αναπληρώτρια Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και πανεπιστημίων, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες επαφής με την αγορά εργασίας, μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης των ΑΕΙ.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα που έχει ως στόχο την αγορά (market driven) και μάλιστα τις αγορές του εξωτερικού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, έθεσε ζήτημα καλύτερης ενημέρωσης των επιχειρήσεων για υπηρεσίες που μπορούν προσφέρουν τα ερευνητικά ινστιτούτα, σε τομείς όπως η πιστοποίηση προϊόντων και δοκιμών, η  εκπαίδευση προσωπικού, κ.α.

Νωρίτερα, καλωσόρισε συμμετέχοντες και κοινό ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Μηνάς Σαμαντζίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εκδήλωση θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό μετάβασης, από την ανακύκλωση ιδεών για την ενίσχυση της διασύνδεσης κοινωνίας και πανεπιστημίων, στη σταθερή παραγωγή αποτελεσμάτων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Οικονόμου.-  

Προηγούμενο άρθροΑπωθημένο ή Ψευδοφάρμακο;
Επόμενο άρθροΔείτε το έργο σας να ανεβαίνει…στο Κρατικό Θέατρο-προκήρυξη διαγωνισμών συγγραφής θεατρικού έργου
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.