Οι φήμες λένε…

1
1191

Γράφει η Ζαχαρία Χριστίνα/ Πολιτικός Επιστήμονας/ [email protected]

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο μία μέρα για να καταλάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου: το χρηματιστήριο σημείωσε τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας, οι εταίροι μας άρχισαν, επιτέλους, να μιλούν για ανάπτυξη, και όχι για περικοπές ενώ οι δημοκρατικές χώρες άρχισαν να φοβούνται την άνοδο του ακροδεξιού κινήματος. Και για όλ’ αυτά αρκούσε ένα αγανακτισμένο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ένα αποτέλεσμα το οποίο σηματοδότησε το τέλος της μεταπολίτευσης και την απαρχή μίας νέας δημοκρατικής περιόδου. Έναυσμα, αδιαμφισβήτητα, ήταν τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα και η τρομακτική άνοδος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, αποτελέσματα που, όπως όλα δείχνουν, η Βουλή ανέμενε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή είχε εξασφαλίσει τα κονδύλια για την διενέργεια δύο εκλογικών γύρων. Η επανάληψη των εκλογών σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν τα γεγονότα που τρομοκράτησαν και επαναπροσδιόρισαν τις θέσεις των εταίρων μας. Αυτοί είναι και οι λόγοι που αναζωπύρωσαν τη φημολογία περί του ποσοστού αποχής: σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στα εκλογικά κέντρα απουσίαζαν οι αντιπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, τροφοδοτώντας τις φήμες περί κομματικής «γραμμής» για αποχή, στο σύνολο.
Εάν όλα τα παραπάνω ισχύουν, τότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σχέδιο υψηλού ρίσκου. Ίσως ήταν ο μοναδικός τρόπος να ελαφρύνουμε τα δεσμά μας, ίσως ήταν ο εναπομείναντας δρόμος προκειμένου να τεθεί το ζήτημα εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα. Όμως, αυτό που σίγουρα επετεύχθη ήταν η επαγρύπνηση του Έλληνα πολίτη: ο προβληματισμός, η ενημέρωση, η συζήτηση και η διαφωνία αποτελούν ορισμένα από τα αποτελέσματα αυτής της επαγρύπνησης.
Με έναυσμα τις εκλογές της 6ης Μαΐου καταφέραμε να επανακτήσουμε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα και να θέσουμε τα θεμέλια επανάκτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, το διακύβευμα των εκλογών είναι το μέλλον της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία αδιαπραγμάτευτα εκχωρήσαμε στους εταίρους μας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οικονομική ανάπτυξη χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία απλώς δεν γίνεται.

    Δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα στην Παγκοσμια Ιστορία και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει. Όποιοι λένε το αντίθετο είναι ή αθεράπευτα νεοφιλελευθεροι ή ανόητοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.