ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΟΥΡΟΥ, ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΟΠ ΧΑΝΕ!

0
3406

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γράφει ο Μίλτος Κασσανδρής

Στη Θεσσαλονίκη όταν λέμε κουρού, εννοούμε Τοπ Χανέ κουρού. Δηλαδή την τυρόπιτα που φτιάχνει με τα χεράκια της κάθε πρωί η Μαρία, για να το σερβίρει πρωινό στους πελάτες του «Τοπ Χανέ». Οι θαμώνες του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι) την αποκαλούν «μαμά» γιατί η κουζίνα της είναι… μαμαδίστικη, σπιτική που λέμε!

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, Τοπ Χανέ ήταν το όνομα της περιοχής, στα δυτικά παραθαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου σήμερα είναι η περιοχή των δικαστηρίων. Τοπ Χανέ σήμερα θα πει ένα όμορφο… μεζέ μπαρ, στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή, δίπλα στο τείχος, εκεί όπου η Μαρία και η οικογένειά της βάζουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προσφέρουν το καλύτερο στους πελάτες. Σε όσους δηλαδή εμπιστεύονται τον προσεγμένο χώρο του Τοπ Χανέ, την οικεία εξυπηρέτηση, τα σπιτικά προϊόντα.

Το Τοπ Χανέ άνοιξε το Μάιο του 2014, είναι μια θετική ιστορία στα χρόνια της κρίσης, ή αλλιώς πώς οι δυσκολίες τις οποίες λίγο πολύ όλοι -λίγο πολύ- βιώνουμε μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις και τα ταλέντα μας. Τώρα, το Τοπ Χανέ είναι το σπίτι της Μαρίας, ένα «σαλόνι» με πολύ ψυχή, όπου υποδέχεται τους φίλους από τις 8 το πρωί μέχρι όσο πάει το βράδυ, ανάλογα με τις παρέες».

Σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι η κουρού, η οποία ζυμώνεται και ψήνεται κάθε πρωί από την ίδια τη Μαρία. «Η κουρού και το ζυμωτό ψωμί» συμπληρώνει η Μαρία, με το οποίο ετοιμάζονται ολόφρεσκα σαντουιτσάκια με υλικά από το μπαχτσέ της οικογένειας! «Δε θέλω προϊόντα που τα παίρνεις, τα βάζεις κατάψυξη και τα ψήνεις. Θέλω να είναι όλα της ώρας, ζεστά ζεστά!».

Φυσικά, πήγαμε και δοκιμάσαμε. Καφεδάκι πρωινό με κουρού! Κι ένα βράδυ τα μεζεδάκια –βλέπε παρακάτω. Από το μεσημέρι και μετά το μαγαζί σερβίρει μεζεδάκια για κρασάκι ή ουζάκι, μεζεδάκια με επιρροές πολίτικες!

Η καταγωγή της Μαρίας είναι από την Κωνσταντινούπολη, την οποία λατρεύει και την επισκέπτεται πάρα πολύ συχνά. «Θέλω να θυμίζουν πράγματα της Πόλης» μας λέει. «Αγαπώ τη γέφυρα του Γαλατά με τα ψαράδικα, το Ορτάκιοϊ, αλλά και τα στενάκια γύρω από το Πέραν, όπως π.χ. η γαλλική συνοικία» λέει και η κουβέντα φεύγει από το Τοπ Χανέ και πάει στο Τοπ Καπί, την Αγιά Σοφιά και την Ελλάδα που απέμεινε πίσω για να θυμίζει τη μοναδική κουλτούρα των Ρωμηών. «Έχω πάει πάνω από 60 φορές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ποτέ δεν πρέπει να πεις ότι τα είδες όλα στην Πόλη», λέει. «Δεν μπορείς… η Πόλη πάντα κρύβει εκπλήξεις». Το βράδυ το παιχνίδι με τα μεζεδάκια συνεχίζεται, μαζί με ποτά –σπεσιαλιτέ η πορτογαλέζικη σαγκριά (φρουτώδης υφή), το όφελος από τη συνεργασία με κάποιον Πορτογάλο σεφ.

Αν σήμερα βρίσκουμε αρκετά μαγαζιά με ιδιαίτερη κουζίνα, σπανίζουν εκείνα που εκτός από καλή κουζίνα οι άνθρωποί τους σε κάνουν να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου. Ήρεμα, ωραία κι ευγενικά, να απολαμβάνεις καφέ, μεζέ και καλή παρέα. Με ποιότητα. Και με τιμές λαϊκές. Όπως στο Τοπ Χανέ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.