Ο Γ. Βούρος, το “αρραγές μέτωπο”, ο απολογισμός και τα σχέδια για τη νέα χρονιά

0
926

vourosΠαρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος παρουσίασε τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς του στο τιμόνι του ΚΘΒΕ, με εντυπωσιακά ομολογουμένως αποτελέσματα. Με ιδιαίτερα θετικές αναφορές στην πρόεδρο Μένη Λυσαρίδου, έκανε σαφές ότι η παράδοση που θέλει ανελέητες συγκρούσεις δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η συνεργασία εκτός από καλή είναι και πολύ ουσιαστική. Ο κ. Βούρος άφησε επίσης αιχμές για τις περικοπές και τις καθυστερήσεις στην επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ, ενώ εξήρε το αίτημα -που γίνεται πράξη με επτά θερινές παραγωγές!!!- των ηθοποιών του ΚΘΒΕ που του είπαν “εμείς δε θέλουμε να καθόμαστε ανενεργοί και να πληρωνόμαστε”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΚΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 2014-2015

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», είπε ο Γιάννης Βούρος ο οποίος αναλύοντας τον απολογισμό του ΚΘΒΕ έκανε λόγο για πολύ μεγάλα ανοίγματα στους τέσσερις στόχους που τέθηκαν εξαρχής, όπως είναι η εξωστρέφεια, η αναβάθμιση του ρεπερτορίου, η βελτίωση των υποδομών και η βελτίωση των οικονομικών του θεάτρου.

«Το Κρατικό θέατρο όπως ξέρετε εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το  ‘’εποπτεύεται’’ είναι σίγουρο, το ‘‘επιχορηγείται’’ επιτρέψτε μου να το βάλω σε εισαγωγικά, καθώς οι καθυστερήσεις πολλές φορές γίνονται τροχοπέδη για το ΚΘΒΕ. Ότι έχει επιτευχθεί φέτος, έχει επιτευχθεί γιατί υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο μεταξύ διεύθυνσης και προεδρείου και βεβαίως του διοικητικού συμβουλίου. Υπάρχει μια τεράστια αυταπάρνηση από το προσωπικό (τεχνικό,  διοικητικό και καλλιτεχνικό). Θεωρώ πως αυτή η συμπαγής ομάδα είναι αυτή που έχει σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετήσει τα σχέδια μας. Αυτή είναι η επιχορήγησή μας».

Σχετικά με την αναβάθμιση των χώρων που διαθέτει το ΚΘΒΕ ο κ. Βούρος υπογράμμισε το έργο της Προέδρου του Δ.Σ, Μένης Λυσαρίδου, λέγοντας ότι «η βελτίωση των υποδομών ήταν από τους πρώτους στόχους που έβαλε η πρόεδρος, η οποία με μια εμμονή έχει απορροφηθεί σε μια προσπάθεια εξεύρεσης  χορηγών αλλά και ανθρώπων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτήν την αναβάθμιση που αφορά στο θέατρο Γης, στο Θέατρο Δάσους και σε ό,τι έχει σχέση με το Βασιλικό, την ΕΜΣ και τη Μονή Λαζαριστών».

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ανακοινώνοντας τα έργα της καλοκαιρινής περιόδου τόνισε ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φέτος το καλοκαίρι θα είναι ενεργό.

«Είμαι πολύ συγκινημένος με την πρωτοβουλία που πήρε η ΑΕ επιτροπή ηθοποιών προκειμένου να μη σταματήσουν να εργάζονται το καλοκαίρι. Το υπογραμμίζω γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το να έρχονται οι συνάδελφοι και να λένε ότι εμείς δε θέλουμε να καθόμαστε ανενεργοί και να πληρωνόμαστε με βάση κάποιο συμβόλαιο, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτήν την καινούρια σελίδα που ανοίγει το ΚΘΒΕ, για εμένα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο».

Κλείνοντας την παρουσίαση των θεατρικών πεπραγμένων και του μελλοντικού καλλιτεχνικού σχεδιασμού ο κ. Βούρος επανέλαβε το μότο που χρησιμοποίησε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου εν όψει του καλλιτεχνικού προγράμματος λέγοντας «ένας για όλους και όλοι για έναν. Ήταν το μότο των Τριών Σωματοφυλάκων και εξακολουθεί να είναι το μότο που ταιριάζει σε όλη την ελληνική κοινωνία και φυσικά και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των καλοκαιρινών παραγωγών 2014 οι σκηνοθέτες δήλωσαν τα εξής:

vouros2Η σκηνοθέτης του έργου «Πέρσες» Νικαίτη Κοντούρη δήλωσε για τη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή: «Είναι ένα έργο που έχει έναν τρομακτικό παλμό υπέρ της ελληνικής ψυχής, του σθένους, της αυτοθυσίας των Ελλήνων, ότι δεν είναι δούλοι ούτε υπήκοοι κανενός, είναι ένα έργο που ανατριχιάζουμε συνεχώς. Ο χορός στους ‘‘Πέρσες’’ είναι πιο πρωταγωνιστής από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Γιατί φέρει την πολύ μεγάλη ευθύνη της διαχείρισης της οδύνης ενός λαού ο οποίος θεωρούσε ότι ήταν εκλεκτός και κατέληξε να αποδεκατιστεί, να μην έχει νιότη, να μην έχει συνέχεια, μια τιμωρία από την οποία δεν διδάσκονται ούτε οι ίδιοι οι Πέρσες στην τραγωδία ούτε και οι Έλληνες εκείνης της περιόδου, αλλά ούτε και οι άνθρωποι στο διηνεκές».

Ο Γιώργος Κιουρτσίδης, σκηνοθέτης της παράστασηςGodspell”, τόνισε: «Κάναμε μια γενναία προσαρμογή όσον αφορά στο κείμενο, κρατήσαμε τη μουσική και τους στίχους και σταθήκαμε πολύ στο κοινωνικό του προφίλ το οποίο προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε στη σημερινή εποχή, με την κρίση των αξιών που βιώνουμε, την ξενοφοβία και το ρατσισμό που μας ταλανίζουν. Επίσης, προσδώσαμε ενέργεια, χαρά καλοκαιρινή μιας και τα τραγούδια είναι υπέροχα!»

Ο Αστέρης Πελτέκης που σκηνοθετεί την παράστασηUP-ΟΛΑ” δήλωσε ευτυχής που η «καλλιτεχνική» ανησυχία έχει την πλήρη αρωγή του ΚΘΒΕ, μίλησε δε για μια διαδραστική μουσικο-θεατρικο-χορευτική παράσταση, που επιχειρεί να στηθεί μπροστά στα μάτια των θεατών και να οδηγήσει το κοινό σε ένα «υπέροχο πανηγύρι»!

Ο Βασίλης Ισσόπουλος, σκηνοθέτης της παράστασης ‘‘Δώδεκα’’ τόνισε ότι μέσα από την υπόθεση της παράστασης, όπου δώδεκα άνθρωποι καλούνται να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν ομόφωνα για την ενοχή ή αθώωση ενός παιδιού, ξετυλίγονται οι σχέσεις των ανθρώπων και οι ίδιοι οι άνθρωποι, πως κουβαλούν μέσα τους καλά κρυμμένα μυστικά, πως με ένα αξίωμα που τους δίνεται αλλάζουν συμπεριφορές αλλά και πόσο σοβαρά παίρνουν την ανθρώπινη ζωή όταν πρέπει να αποφασίσουν γι’ αυτήν.

Ο Χάρης Πεχλιβανίδης, που σκηνοθέτησε την παράσταση «Η άλλη όχθη» που παρουσιάστηκε ήδη στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, χαρακτήρισε τεράστια εμπειρία να σκηνοθετεί κάποιος στο ΚΘΒΕ.

Τέλος, ο Γιάννης Τσιακμάκης, σκηνοθέτης της παράστασης «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα», μίλησε πρώτα ως μέλος της ΑΕ των ηθοποιών του ΚΘΒΕ και τόνισε ότι η ανάγκη των συναδέλφων του να δημιουργήσουν και το καλοκαίρι οδήγησε στην πρόταση της ΑΕ προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Αφού μίλησε για το πώς γεννήθηκε η συγκεκριμένη παράσταση, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του θεάτρου για τη συλλογική προσπάθεια με τη χαρακτηριστική φράση «όλοι είμαστε μία κίνηση που παράγουμε και το καλοκαίρι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.