Ο εαυτός μας, ο σωσίας μας και οι άλλοι…

0
953

animals-snake-serpent-mistaken_identityΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Γράφει η Αναστασία Νικολούδη

Ο εαυτός μας είναι μία άκρως προσωπική υπόθεση. Άλλοτε κακομαθημένος και άλλοτε επιεικής. Μερικές φορές ικανοποιημένος και κάποιες άλλες σε διαρκή αναζήτηση. Τον φροντίζουμε λιγότερο από όσο θα πρότεινε ο κάθε αξιόλογος guru ή σύμβουλος ζωής και μας ακολουθεί σε κάθε σκοτεινή γωνιά.
Ενίοτε τον καρναβαλίζουμε. Ντυνόμαστε, πίνουμε λίγο παραπάνω και μόλις σπάσουν οι πρώτοι φραγμοί παριστάνουμε κάποιον άλλο και διασκεδάζουμε με τη νέα μας ταυτότητα. Οι άλλοι δεν είναι μόνο οι ξένοι γύρω μας αλλά και οι διάφορες ταυτότητες που σχηματίζουμε σύμφωνα με τις συνθήκες και τις διαθέσεις.
Μεγαλώνοντας αλλάζουμε. Ο εαυτός μας εξελίσσεται, αποκτά νέες πολύτιμες εμπειρίες και ικανότητες που ποτέ δε φανταζόμασταν. Άλλοι κάνουμε εκπληκτική καριέρα και άλλοι βγάζουμε από το φούρνο τη σπεσιαλιτέ κις λορέν μας. Ο καθένας έχει μία μεγάλη γκάμα ανεξερεύνητων ικανοτήτων και δεξιοτήτων και μία ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία από ότι χαρακτηρίζει τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Αυτός ο νέος εαυτός μας είναι ο σωσίας μας. Είμαστε εμείς εξωτερικά και εσωτερικά ανανεωμένοι και εξελιγμένοι, έτοιμοι για νέες προκλήσεις και δυνατότεροι από ποτέ. Τόσο αλλαγμένοι που και εμείς οι ίδιοι δε μπορούμε να αντιληφθούμε τη φαινομενική ομοιότητα με το σωσία μας.
Η αλλαγή είναι καλή, ειδικότερα όταν είναι θετική, όταν μας βοηθά να ωριμάσουμε και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες και βιώματα ζωής. Όμως, τι γίνεται όταν αλλάζουν και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν; Είναι ικανοί οι ‘σωσίες’ μας να δημιουργήσουν τις ίδιες σχέσεις και να τηρήσουν τις δεδομένες υποσχέσεις;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.