Ο Ισλαμικός φονταμενταλισμός στην ΠΓΔΜ

0
969

Γράφει ο Γιώργος Βοσκόπουλος / επ. Καθηγητής- Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου  Μακεδονίας / [email protected]

Τη στιγμή που η ελληνική διπλωματία φαίνεται να διέρχεται μία περίοδο παρατεταμένης διπλωματικής χειμερίας νάρκης στο εσωτερικό των Σκοπίων γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δράση ακραίων Ισλαμιστών στη χώρα.

Οι πρόσφατες διενέξεις ανάμεσα σε κύκλους του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην ΠΓΔΜ είναι ενδεικτικές των εσωτερικών διεργασιών που λαμβάνουν στη χώρα αλλά και της προσπάθειας που γίνεται ώστε να μην εκτεθεί στα μάτια των υποστηρικτών της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η μουσουλμανική κοινότητα διχάστηκε με αφορμή τη δράση κύκλων Ουαχαμπιστών οι οποίοι επιχείρησαν να μετατρέψουν το κεντρικό τζαμί στα Σκόπια σε πυρήνα ριζοσπαστισμού. Με αυτόν τον τρόπο τα ακραία στοιχεία αποστασιοποιήθηκαν από την ηγεσία των Μουσουλμάνων και επιχείρησαν να αυτονομηθούν άτυπα υπό την ηγεσία του Ιμάμη Μ. Χαλίμι. Οι κινήσεις των Ουαχαμπιστών δημιούργησαν ενδο-Μουσουλμανικές έριδες και ένταση, αναγκάζοντας πολιτικούς κύκλους να αναλάβουν παρασκηνιακές πρωτοβουλίες προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση και οδηγήσει σε μία ανεξέλεγκτη σύγκρουση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ευρω-ατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Η επίσημη Μουσουλμανική ηγεσία στα Σκόπια είχε καταγγείλει με εμφατικό τρόπο την προσπάθεια ενίσχυσης των ριζοσπαστικών κύκλων από τους Ιμάμηδες Χαλίμι και Ραμαντανί. Η προσπάθεια των εκφραστών του ριζοσπαστικού Ισλάμ επικεντρώθηκε στον έλεγχο του Τζαμιού στην κεντρική αγορά των Σκοπίων όπου στόχευαν να δημιουργήσουν ένα πυρήνα με στόχο τη διάχυση των αντιλήψεων τους σε ένα ευρύτερο Μουσουλμανικό κοινό.

Τις καταγεγραμμένες ενδο-Μουσουλμανικές έριδες στη γείτονα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η Τουρκία και να αναβιβαστεί σε έναν παράγοντα σταθεροποίησης της. Υπό αυτό το πρίσμα οικοδομεί συστηματικά γέφυρες επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους, έχοντας καταστήσει τα Σκόπια χώρα protégé σε πολλαπλά επίπεδα. Ειδικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής σχέσης διαδραματίζει η «Μακεδονική Τουρκική Κοινότητα» και ο ρόλος της στη διαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών ισχύος. Η επιλογή αυτή αποτελεί πτυχή της τουρκικής στρατηγικής που έχει αναγάγει τη χρήση στρατηγικών μειονοτήτων σε αιχμές πίεσης Βαλκανικών χωρών με στόχο να τις καταστήσει ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων.

Η ελληνική διπλωματία καλείται να αποκωδικοποιήσει και εκμεταλλευτεί με βέλτιστο τρόπο εσωτερικά προβλήματα στην ΠΓΔΜ, ειδικά αυτά που αφορούν την ευρύτερη ατζέντα της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας. Μέχρι σήμερα παραμένει εντυπωσιακά αδρανής, δημιουργώντας ερωτηματικά για την ικανότητα της να ανταπεξέλθει στο θεσμικό και εθνικό της έργο.

Προηγούμενο άρθροΜειώστε μισθούς, αλλά μειώστε και τα κόστη προϊόντων και υπηρεσιών!
Επόμενο άρθροΣούπερ Λιγκ, NBA, τέννις και Ηρακλής βόλεϊ!
Ο Γιώργος Βοσκόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brock (Καναδάς) και του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου (1996). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lancaster (1997) και αναγορεύτηκε διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Exeter, Centre for European Studies (2001). Η διατριβή του με τίτλο "Greece, Common Foreign and Security Policy and the European Union: Interaction Within and Between a Zone of Peace and a Zone of Tumoil as an Explanatory Factor" ανέλυσε τα δομικά προβλήματα διαμόρφωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια χάραξης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιμελητής μαζί με τον James Mitchell (California State University, Northridge), του έργου American Politics and Government in Focus, Whittier Publishers, New York, 2005.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.