Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ 2012-2013

0
354

Βασιλικό Θέατρο

 1. «Έλα απόψε…. Στου Μελά» (επανάληψη).  Η επιθεώρηση που εγκαινίασε το θεσμό της «Θερινής Σκηνής» θα επαναληφθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Βασιλικό Θέατρο. Μια πρωτότυπη σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ιστορική έρευνα και η επιλογή των κειμένων και των τραγουδιών έγιναν από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

 1. «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (επανάληψη), το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μια παράσταση- σταθμός για το ελληνικό θέατρο, που παρουσιάζει  το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, για τη θερινή θεατρική περίοδο 2011-2012.  Μουσική & διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής: Σταύρος Ξαρχάκος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου.

 

 1. «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η γνωστή κωμωδία του Μολιέρου, με το  μεγάλο πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιώργο Κωνσταντίνου.

 

 1. «Imagine – Ο John Lennon oνειρεύεται», από το ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΚΘΒΕ, σε χορογραφία sinequanon.

 

          Παιδική Σκηνή

 1. «Πήτερ Παν» (επανάληψη) βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι,  σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του Κάπταιν Χουκ.  Η παράσταση , που παρουσιάστηκε από την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ από το Μάρτιο μέχρι το Πάσχα του 2012, θα επαναληφθεί  το φθινόπωρο, καθώς αποτελεί το  εναρκτήριο παιδικό έργο της θεατρικής περιόδου 2012-2013.

 

 1. «Χίλιες και μία νύχτες», η γνωστή ιστορία της Σεχραζάτ και του Αλλαντίν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί μετά τη λήξη του «Πήτερ Παν».

 

 

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

 1. «Μαντάμ Σουσού» (επανάληψη), η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.  Η Μαντάμ Σουσού επανέρχεται δριμύτερη μετά την περσινή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα.

 

 1. «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας», του Γιάννη Δαλιανίδη. Το θρυλικό μιούζικαλ της δεκαετίας του ΄70, σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου και μουσική Μίμη Πλέσσα.

 

 1. «Ο γύρος του θανάτου», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Η γνωστή υπόθεση Παγκρατίδη, το άλυτο μυστήριο του Δράκου του Σέιχ Σου που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη.

 

Νέο Υπερώο ΕΜΣ

 1. «Κοινωνικό  Θεατροπωλείο». Οι Ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές, προτείνουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν αγαπημένα έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολογίου. Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα.

 

 1. «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Με αφορμή το πείραμα που έγινε σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ένα σχόλιο πάνω στον ολοκληρωτισμό.

 

 1. Blasted της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

 

 1. “Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι”, της Καρίνας Ιωαννίδου, το έργο που κέρδισε το Α΄Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

 

 1. «O κάτω Παρθενώνας» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Ένα έργο για την Ελλάδα της κρίσης.

 

Μονή Λαζαριστών

Λαϊκή Σκηνή –Σκηνή Σωκράτης Καραντικός

 1. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανιδρύει την «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΚΗΝΗ», στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί: το έργο: «100 λογιών ζαντίας», βασισμένο στο έργο «Αυτά που είδε ο  Μπάτλερ», του Τζο Όρτον. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τάσος Παλαντζίδης.

 

 1. ΣΚΗΝΗ «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ», «ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ’ με συμμετοχές από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Νεανική Σκηνή

«Ο Μικρός Ήρως»,  βασισμένος στο  κλασικό εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Οι ηρωϊκές περιπέτειες του «Παιδιού- Φάντασμα»  Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας, του Σπίθα και του Διαβολάκου μέσα στη γερμανική κατοχή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης.

 

Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο)

 1. “Χώρος Δράσης- Νon Stop”, ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης»  διευρύνει την λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες της Πειραματικής Σκηνής στις ομάδες χορού της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.

 

 1. «Πρώτη Γραφή» Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων ταλέντων και δημιουργικών δυνάμεων, θεσπίζει, στο πλαίσιο της  «Πρώτης Γραφής», την παρουσίαση στο κοινό για πρώτη φορά  κειμένων νέων συγγραφέων με τη μορφή σκηνικών αναγνώσεων.

 

 1. Παραστάσεις της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

 

Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης

« Ο Μορμόλης» του Ράϊνερ Χάχφελντ, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη.

 

«ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι»

PIGS-REVOLUTION”:  Η νεανική ομάδα ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ επανέρχεται με τις ανατρεπτικές μουσικο-θεατρικές της παραστάσεις και την επόμενη χρονιά

 

Δράσεις

 1. «Συνεχίζεται  το «Θέατρο στα Καφέ», «Εκείνος και… Εκείνος», σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά.

 

 1. Συνεχίζεται το «Θέατρο Κατ’Οίκων» το οποίο έχει διευρύνει τη σύνθεση και τη δράση του, με προσωπικές επισκέψεις σε μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην θεατρική πράξη καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.

 

 1. Συνεχίζονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κ.Θ.Β.Ε. σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε Παιδιατρικές Κλινικές, νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα απεξάρτησης.

 

 1. Συνεργασία με την οργάνωση «Make a wish», για την διοργάνωση δράσεων που αφορούν στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Δωρεάν τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Δραματικές Σχολές της χώρας,  αντιδρώντας στην λειτουργία παρα- φροντιστηρίων και οικονομικής εκμετάλλευσης των παιδιών και των οικογενειών τους.

Προηγούμενο άρθροΣαντορίνη…στη γη του ηφαιστείου και του ηλιοβασιλέματος
Επόμενο άρθροΜουσικά δρώμενα με βιόλα, βιολή και φλάουτο σε χώρους του ξενοδοχείου Pallini Beach
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.